I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Mest nytt

Frankfurt centrum domineras av moderna byggnader, kanske för att staden bombats under andra världskriget. Det finns dock en och annan äldre byggnad insprängd bland allt det nya.

#1

#2

#3

#4

#5

Inlagt 2019-06-22 09:10 | Läst 2073 ggr. | Permalink
Fina deltaljer på höga hus! Jag gillar speciellt bild nr 2. Sista bilden är ett av Deutsche Banks 2 glastorn som kallas skämtsamt för "Debit och Kredit".
Staden bombades hårt under kriget. Man ansökte dock att bli Tysklands nya huvudstad, men det blev Bonn istället som ett provisorium. I andra städer gick uppröjningen snabbare än i Frankfurt, eftersom man till exempel i Berlin sorterade ruinerna som byggnadsmaterial och flyttade resten utanför staden till stora högar. Men i Frankfurt hade man en affärsidé att förvandla ruinerna till gips och pimpsten för att sälja som byggnadsmaterial, så det tog längre tid att bygga upp sin egen stad, och så småningom blev Frankfurt dock ett modernt "Manhattan" och Tysklands finanscentrum.
Svar från Bjarne 2019-06-23 07:58
Tack så mycket Wolfgang! Där fick jag en rejäl lektion i Frankfurts historia, och lite Berlin också.. Du har ju lite tyskklingande namn, så jag kan vana en viss koppling där.
Wolfgang 2019-06-23 09:15
Jag är född i Berlin under kriget och har växt upp i Västberlin under efterkrigstiden. I Grunewald i den västra delen av Berlin finns förresten ett 120 m högt berg som består av ruinrester som inte gick att användas på nytt. Man kamouflerade det hela med jord och planterade träd. Berget fick namnet "Teufelsberg" och ingår i det befintliga skogsområdet. Det har blivit ett friluftsområde och har även en skidbacke. Kvar på toppen finns en nedlagd anläggning för luftövervakning och signalspaning som amerikanerna hade under Kalla kriget.
Svar från Bjarne 2019-06-26 20:01
Berlin tycker jag verkar spännande och jag får motvilligt erkänna att jag aldrig besökt staden - ordentligt. Ett tågbyte på Ostbahnhof lär väl knappast räknas!
Flera spännande strukturer som du hittat här!
Hälsn!
Svar från Bjarne 2019-06-23 07:59
Tack för det Jan!
Hälsningar, Bjarne
Väldigt läckra bilder! Modern arkitektur kan vara riktigt spännande, just som här Och bild 2 med det äldre huset insprängt bland de moderna byggnaderna är utmanande men fin kontrast. Inte så gammalt ändå, antar årtalet är byggåret? Hälsningar/ Björn T
Svar från Bjarne 2019-06-23 08:00
Det är säkert byggåret på bild 2. Inte jättegammalt, men det sticker ändå ut i mängden som förkrigsbyggnad mot mycket av det hypermoderna. Tack så mycket för kommentaren Björn!
Hälsningar, Bjarne
Fina bilder på vacker arkitektur!
Svar från Bjarne 2019-06-23 08:06
Tack så mycket för det Dan!
Hälsningar, Bjarne
Den första bilden var den som fångade min uppmärksamhet, och det är även den som bibehåller intresset s a s, men även jag kan finna modern arkitektur spännande.

Men som sagt, i denna bildserie föll den första mig mest i smaken.
Svar från Bjarne 2019-06-23 08:07
Flera andra har fastnat för bild två, så det är kul att du gillar just den första som är mer abstrakt till sin karaktär. Tack så mycket för kommentaren Tony!
Hälsningar, Bjarne
Riktigt fin serie med hög svv kvalitet, mycket bra! Hälsn, LO
Svar från Bjarne 2019-06-23 08:07
Tack så mycket för det LO, kul att du gillar!
Hälsningar, Bjarne
En lite mera abstrakt bildserie. Valet av svartvitt känns rätt.

#4 gissar jag är ett parkeringshus eller liknande? Formerna upprepas och funkar bra i ett inzoomat läge.

#5 var en spännande fasad. Förutom att du fångat lite reflektioner är de två avvikande partierna/fönstren det som skapar dynamik i bilden. Utan dem hade den nog blivit lite platt och intetsägande.

#2 där nytt möter gammalt möter nytt. Tre byggnader från tre tidsperioder där den äldsta hamnade i blickfånget. Bra!
Svar från Bjarne 2019-06-23 21:47
Tack så mycket för en vänlig kommentar Jocke! Jag tror faktiskt 4 är någon typ av kontor. Tänkte väl att den med reflexioner skulle få en liten kommentar, och så blev det :)
Hälsningar, Bjarne
Andra bilden är ju fascinerande med det uppstickande gamla huset med figurerna, som t o m har ett årtal, bland de raka linjerna i det nya byggnaderna med sina glas. Första bilden gillar jag också. Ett spännande spel med både linjer och ljus.
Hälsningar Lena
Svar från Bjarne 2019-06-26 20:00
Tack så mycket Lena! Kul att du hittade några favoriter som ändå är rätt olika.
Hälsningar, Bjarne