I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Sydlig skog på vindpinad ö

Det var inte så länge sedan de goda vännerna Håkan, Ulf och jag hade en heldag i naturen i fotografins tecken. Nu slog vi till igen, 19 oktober närmare bestämt, och denna gången var målet Hanö. Dess utsatta läge gör att vindstyrkans toppnoteringar ofta kommer därifrån när det stormar. Det gjorde det inte den här gången, men båten gungade ordentligt både på vägen dit och hem. Det är något särskilt med kusten där, som gör att det ofta blir på det sättet. Skönt enligt mig, men Håkans mage var inte helt överens om den utsagan.

Väl på land på ön hade vi fem timmar tills båten skulle gå tillbaka. Vi tillbringade ungefär första halvan av den tiden i den lite vresiga och kaosartade skogen som finns på öns södra del. Den här bildsamlingen är därifrån. Skogen var relativt avlövad, kanske på grund av just vinden. Hoppla, alla blev på högkant! Jag har upptäckt att jag ofta föredrar det formatet framför det liggande. 

#1

#2

#3

#4

#5

Inlagt 2019-10-27 16:12 | Läst 2343 ggr. | Permalink
Ett spännande ställe!
- hawk
Svar från Bjarne 2019-10-29 17:39
Så sant... Tack Håkan!
Hälsningar, Bjarne
Dina naturbilder har alltid det där lilla extra som jag inser att jag aldrig skulle se även om jag var på samma ställe. Första och andra bilden i synnerhet, hur läckra som helst fast det egentligen inte är så märkvärdiga motiv. Du ger dem liv på ett alldeles eget sätt.
Hälsningar Lena
Svar från Bjarne 2019-10-29 17:40
Tack så mycket för dessa värmande ord Lena! Det är nog till stor del en fråga om övning, men man måste förstås fascineras av motiven också.
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne!
Läckra skogsbilder i sedvanlig ordning! Första bilden är en riktig bra. De avbarkade grenstumparna ligger vacker och kompositionsmässigt tilltalande bland de mossiga stenarna. De gröna växterna i nedre högra hörnet sitter som en smäck!
Andra bilden är också tilltalande med vertikala döda grenar på marken och mer eller mindre vertikala stammar i övre delen. Löven och de små stenarna på marken är också fina bildelement. Det som i mina ögon drar ner något på helhetsintrycket är den avstympande gröna växtgruppen i högra kanten. Tycker det blir obalans med en obruten växtgrupp och en bruten.
I bild tre är det bra ordning på oredan. Stenarna ligger tryggt i bilden och den stora stenen i bildens nederkant är en stabil bas i bilden. De gula löven är trevliga färgklickar i i bildytan.
Den fjärde bilden var jag avundsjuk på redan på plats! Vilken underbar gul matta! Träden skapar intresse i bildens övre del. Lövmattan böjer svagt åt vänster och letar sig in i bildens övre vänstra del. Upplever bilden lite mörk, vilket dämpar lysterna i det gula.
Intressant femte bild! Du har hittat ett "hål" i naturen, ett hål som stammarna skapat och dit blicken dras. Stor eloge till att du hittade detta, som lätt hade förblivit oupptäckt om ditt öga för intressant mönster och former inte varit så vältränat som det är! Svartvit är ett bra val för detta motiv.
Favoritbilden är nr 1. Som god tvåa sätter jag nr 3.
En god vecka önskar jag dig!
/Ulf
Svar från Bjarne 2019-10-29 17:47
Hej Ulf! Tack så mycket för en utförlig kommentar. Jag håller definitivt med om din förstaplacering. Det är absolut den bild jag är mest nöjd med från skogen. Jag har också tänkt på om jag skulle gjort fyran lite ljusare för att få ännu mer lyster i löven. Däremot stör jag mig inte så mycket på den klippta växtgruppen i tvåan, men det kan säkert ha funnits en mer optimal komposition. Härligt att du gillar sista också! Jag tror det är andra bilden jag tog, innan vi gick ner till trädet vid havet.
Ha en riktigt bra vecka du med!
Bjarne
Fin naturserie! De nakna grenarna blir ett bra blickfång i flera av bilderna. Kontrasten mot den gröna mossan lyfter bilderna. Den svartvita avslutningen är spännande när man ser igenom.
Svar från Bjarne 2019-11-03 10:07
Tack så mycket Jocke! Jag har väl en viss fallenhet för döda och nakna träd i olika positioner. Inte bara sten alltså!
Hälsningar, Bjarne