I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Femtiotalsnostalgi på smalt spår

Det kan i och för sig vara 60-, 70- eller 80-talsnostalgi också. Den ordinarie trafiken med de här rälsbussarna pågick i SJ:s regi fram till 1984, då på hela sträckan Växjö-Västervik. Nu kör Tjustbygdens järnvägsförening sträckan Västervik-Hultsfred sommartid. På grund av Coronaviruset har man satt in fler vagnar än normalt för att resenärer ska kunna hålla avståndet till varandra. Det är ju bra i sig och trevligt med fler vagnar på bilderna också!

#1

#2

#3

#4

Inlagt 2020-08-11 08:22 | Läst 1576 ggr. | Permalink
Smått idylliskt kan man säga idag. Fina bilder.
För 30-40 år sedan var det vardag, nostalgin kommer senare när saker och ting har försvunnit eller är på upphällningen.


MVH Janne
Svar från Bjarne 2020-08-13 18:59
Verkligen idylliskt. Helt rätt, det som är vardag nu är inte nostalgiskt. Tack för kommentaren Jan Olof!
Hälsningar, Bjarne
Jättefina bilder . Riktigt nostalgiskt . Växte själv upp i trakten .
Med vänlig hälsning,
Anders
Svar från Bjarne 2020-08-13 19:03
Tack så mycket Anders! Då har du sett liknande scener förut om du är uppväxt där.
Hälsningar, Bjarne
Visst är det nostalgi. Jag åkte ( biljettgrabb ) konduktör på sträckan Västervik - Hultsfred och Västervik - Norsholm på 50- talet.
Sträckan Växjö Hultsfred var också Sj:s smalspår men det gick inga direkta tåg Västervik -Växjö
MVH P-O
Svar från Bjarne 2020-08-13 19:07
Oj, det måste ha varit en upplevelse! På den tiden gick det inga direkta tåg Västervik-Växjö. Jag vet inte när det började, men på slutet körde SJ hela sträckan i alla fall. Tack så mycket för kommentaren Per-Olov!
Hälsningar, Bjarne
Ser trevligt ut! En tid när inte allt handlar om tempo och stress.. Hoppas det aldrig byggs nån snabbspårväg, bygg ut sån här tågtrafik istället! Bra bilder!
Hälsn!
Svar från Bjarne 2020-08-13 19:09
Tack för kommentaren Jan! Visst är det ett lugnare tempo på sådana banor.
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne.
Nostalgi är alltid välkommen här på bloggen - har jag upplevt och jag är med.
Det kallas också "Skinnebusser" på danska. Det är prisvärt att det finns några frivilliga som håller dem igång. Vi har ett spårvagnsmuseum precis utanför Roskilde, som körs på samma sätt. Precis som det också finns flera museumsbaner runt i DK.
Nummer 4 vinner första priset - det kan se ut som en bild av en modelljärnväg - super.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bjarne 2020-08-13 19:13
Hej Erik! Om jag förstår det rätt är "skinner" det samma som skenor eller räls, så det är nog samma ord i grunden. Tyskarna säger ju Schienenbus. Härligt att ni har spårvägsmuséet i Roskilde. Ja, det är nog lite modelljärnvägskänsla i fjärde bilden. Stort tack för din kommentar!
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Så sköna bilder på dom rälsbussarna i klassiskt svenskt landskap! Kommer väldigt väl ihåg dom där fina och färgglada rälsbussarna med sina rundade vagnsavslutningar! Dom var vanliga också i Bergslagen, jag minns dom från Ludvika station. (Kommer också ihåg rälsbussarna före dom, blekt gula med platt men sluttande front). Snyggt fotat, bilder att spara! Hälsningar/ Björn
Svar från Bjarne 2020-08-13 19:14
Det var en mycket vanlig modell från 50- till 80-talet. Jag har inte sett de blekgula rälsbussarna i ordinarie trafik, men jag känner ändå till modellen (som lite tågnörd). Tack för kommentaren Björn!
Hälsningar, Bjarne
Inte visste jag att rälsbussarna användes ända in på 80-talet, men de var ju rejäla konstruktioner.
När jag ser bilderna kommer direkt minnen av inredning och ljudet i rälsbussen när den startar från en station där stinsen vinkar med spaden. En annan värld.
Svar från Bjarne 2020-08-13 19:15
Visst var det en annan värld. Ljudet är speciellt också, så det förstår jag att du kommer ihåg. Tack för kommentaren Stefan!
Hälsningar, Bjarne
Snygga bilder utan stress..har för mig att jag åket rälsbuss mellan Oskarshamn och Kalmar
på slutet av 70 talet om jag nu minns rätt.
Mvh/Gunte..
Svar från Bjarne 2020-08-13 19:19
Det gick mycket rälsbussar i östra Småland, så det kan du ha gjort, fast med byte någonstans. Tack för kommentaren Gunte!
Hälsningar, Bjarne
De färgglada vagnarna gör sig verkligen bra mot grönskan! #3 är min favorit där något som liknar ett stationshus syns en bit bort, lite dolt bland träden. Bra!
Svar från Bjarne 2020-08-29 12:15
Vem kom på att många moderna tåg ska vara grå? Fy vad trist. Nej, tillbaka med färger som dessa! Stationen ligger en bit till vänster, så det där är ett annat hus. Bild två är tagen från samma position och där ser man ena änden på bangården.Tack så mycket för kommentaren Jocke!
Hälsningar, Bjarne