I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Om polfiltret

Jag förstår att åsikterna om polarisationsfiltret går isär bland naturfotografer. En del anser att det "dödar" livet i bilden när det släcker ut reflexer. Det är säkert rätt i många fall. Alla de här bilderna är tagna med polfilter. Det var en solig dag mitt på dagen i Stenshuvuds nationalpark. Ett egentligen hopplöst ljus, i synnerhet i skogsmiljö.

Här blev polfiltret räddningen. Alla bilder utom den på det ensamma trädet hade varit helt hopplösa utan polfilter, men med filtret monterat tycker i varje fall jag att de blev användbara. Ja sista hade fungerat även utan filtret, men det hjälpte ändå till med kontrasten mellan fjädermolnen och den blå himlen.

Kontentan? Enligt mig är den att polfiltret är bra i vissa fall, men det ska användas med förstånd och eftertanke, precis som så mycket annat här i världen. 

#1

#2

#3

#4

#5

Inlagt 2023-05-27 18:13 | Läst 1588 ggr. | Permalink
Intressant, har inte använt mitt polfilter på de senaste sju åren, man kanske skulle göra en test igen. Har fått den uppfattningen att man kan justera in något liknade i redigeringen utan att använda filter. Hur som helst riktigt fina bilder
Svar från Bjarne 2023-05-28 18:18
Mörka ner blå himmel går oftast utmärkt i redigeringen, men att plocka bort reflexer i löv eller vatten är mycket svårare. Där är det i de allra flesta fall filtret som gäller. Tack så mycket för kommentaren Peter!
Hälsningar, Bjarne
Bilderna ser ju fina ut - och du har naturligtvis rätt i att polfilter måste användas med förstånd. Detta förstånd underlättas i sammanhanget om man använder en SLR-kamera. Den har en verklighetssökare som alltså visar den verkliga strålgången í exakt samma projicering som kommer att falla på sensorn. Man kan här bedöma graden av polfiltereffekt mycket exakt när man vrider på filtret.
En genomsiktssökare säger ju ingenting i sammanhanget, och en digital sökare har en tendens att "normalisera" bilden så att finare nyanser går förlorade.
Svar från Bjarne 2023-05-28 18:21
Jag håller med om att en analog SLR är bättre, men en bra elektronisk sökare funkar också. Annars tycker jag ofta att det syns tydligare på skärmen på en digitalkamera. Tack för kommentaren Peter!
Hälsningar, Bjarne
Intressant! En omtänksam anhörig (sonen) gav mig ett polfilter men jag har inte kommit på tanken att prova det så här! Ska leta rteda på det och ta med i fotoväskan, den är rullbar på stora hjul och man kan ta med några extra grejer.
Svar från Bjarne 2023-05-28 18:23
Som tur är väger inte polfiltret så mycket, så även utan rullväska är det rätt lätt att ha med sig:) Lycka till och tack för kommentaren Måns.
Hälsningar, Bjarne
Mättade färger o finfina bilder! Hälsn, LO
Svar från Bjarne 2023-05-28 18:26
Tack så mycket LO, visst blev det färger här!
Hälsningar, Bjarne
Jag har ett polfilter som jag bara använt enstaka gånger men jag förstår vad du menar och tror absolut att det kan vara användbart med eftertanke. Mycket fina bilder och de ser ut som man vill att det ska göra i skarp sol, men sällan kan åstadkomma.
Hälsningar Lena
Svar från Bjarne 2023-05-29 09:15
Det är nog lätt att polfiltret blir liggande, men ibland är det bra att ha. Tack så mycket för den vänliga kommentaren Lena!
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne.
Bra användning av polfiltret.
Jag hade också et, som jag använde när jag fotograferade veteranbilar för "Veteran Tidende". Det var för att undvika reflexer i bilens lack och "ruder" (fönster) från omgivningen. Oftast från bilarna som stod parkerade i närheten. Jag tror också att filtret användes flitigt vid fotografering av vattenytor?
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bjarne 2023-05-31 16:37
Hej Erik! Det stämmer bra att det kan ta bort reflexer i vatten också. Jag kan tänka mig att det var bra för att fotografera bilar. Stort tack för din kommentar.
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Mitt polfilter är nog lite bortglömt. Fina skogsmiljöer! Jag stannar upp vid #2 och följer stigen tills den försvinner bakom vegetationen. Fint i ramad med de gula löven. Även #5 förtjänar lite uppmärksamhet. Frilagda träd är oftast väldigt effektfulla och detta är inget undantag. De mjuka molnen bidrar till en lyckad komposition.
Svar från Bjarne 2023-06-17 19:23
Det är nog lätt att polfiltret blir liggande, men ibland är det bra att ha. Tack för kommentaren och omdömen av två bilder!
Hälsningar, Bjarne
Fin serie bilder. Jag försöker alltid gör så mycket jag kan vid exponeringstillfället och använder därför ofta polfilter. Många gånger i kombination med ett ND-filter eller ett graderat ND-filter. De ska dock användas med förstånd som du skriver. Jag har två polfilter. Ett cirkulärt polfilter som man skruvar direkt på objektivet. Det kan, om man vrider för mycket på det, ge en märkligt ton i bildens hörn om man inte passar sig. Det andra polfiltret som ingår som en del i mitt filterhållarset har inte den egenheten. Åker i princip nästan aldrig utan att ha mina filter med mig. Visst går mycket att rätta till i efterbehandlingen, men inte allt. Dessutom är det; tycker jag, mycket mer tillfredställande att jobba långsamt med filter ute i fält under de faktiska förhållanden som råder där och då på platsen.

Hälsningar Jörgen
Svar från Bjarne 2023-06-19 07:42
Du har mycket kloka tankar här, Jörgen. Jag är medveten om effekten med ojämn polariering som gärna blir tydligare med vidvinkel, så man behöver absolut se upp. Tack så mycket för din kommentar!
Hälsningar, Bjarne