I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Amöbor och annat

Inlagt 2023-03-11 09:01 | Läst 780 ggr. | Permalink
Hej Bjarne, den första är helt klart mystisk, den andra liknar en nervcell med dendriter eller ett spindelnevus, det är märkligt att strukturer kan vara lika på helt olika saker och skalor i tid och rum.
Svar från Bjarne 2023-03-11 16:05
Hej Stefan! Du har helt rätt, mer likt en nervcell än en amöba. Stort tack för din kommentar!
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne.
Mystikken breder sig - jeg kan ikke regne ud, hvad det er.
Det er 2 billede, som man/jeg ikke kan slippe lige med det samme.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Bjarne 2023-03-11 16:06
Hej Erik! Då ska jag lösa mysteriet lite åt dig. Det är mönster i is på översvämmade sankmarker. Kul att du finner bilderna intressanta! Många tack för din kommentar.
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Trevligt med lite isbilder.. säger en 'gammal' långfärdsskridskoåkare! 'Stöphål' tror jag man kallar det numera, det som ses i bild 2. Vi som tidigare åkte mycket ihop brukade kalla det slukhål.. inget man vill köra ner en skridsko i.. Stöpt snö vid blidväder där vattnet då bildar rännilar och tar sig ner under isen i närmsta hål.. ibland i ett redan befintligt pimpelhål, eller ett mindre hål som med tiden kan vidgas av det rinnande vattnet, ibland kan det vara en väl synlig virvel i hålet, vatten är tyngre än is och letar sig alltid ner under isen på ett eller annat sätt.. vilket är tur annars kulle alla sjöar med tiden bli 'bottenfrusna'! Här verkar det tidigare stöphålet ha frusit till efter blidvädret.. Sånt här ser man väldigt ofta om man är ute och åker, och kan vara helt utslätade och tillfrysta efter en tid, men finns kvar som en slät och polerad marmorskiva.. och mycket dekorativt!
Hälsn!
Svar från Bjarne 2023-03-11 16:08
Du kan verkligen teorin bakom hur dessa strukturer bildas! Kul, tack så mycket för alla upplysningar och kommentaren.
Hälsningar, Bjarne
Det är det som är spännande med att fotografera, man vet inte vad man får på bild ibland. Absolut spännande bilder du visar här tycker jag.
Svar från Bjarne 2023-03-18 08:44
Ett lite sent svar, men i alla fall. Tack så mycket för din kommentar Morgan!
Hälsningar, Bjarne