I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Bland hårda böljor

När jag besökt Vårhallen med kompisarna på förmiddagen denna sköna oktoberdag, så drog vi vidare till Bäckhalladalen. Det är bara någon kilometer dit. Där finns bl.a. böljeslag, som är ett märkligt fenomen. Tydliga vågmönster i det stenhårda berget. Mycket märkligt men kul! Det var inte det enda motivet som fastnade på minneskortet från platsen, men för mig som gillar sten i olika former var det extra kul.

#1

#2

#3

#4

#5

Inlagt 2022-11-23 09:34 | Läst 1100 ggr. | Permalink
Det vågade berget var märkligt! jag har inte sett något sådant tidigare. Kan den vara em gammal lavaström? Nog borde det ju finnas folk i trakten som vet vad det är?
Svar från Bjarne 2022-11-24 07:38
Hej! Nix, inte lavaström men du har ju sett Bobs förklaring. Tack för kommentaren Peter!
Hälsningar, Bjarne
Det såg ju speciellt ut, är det typ inlandsisen eller liknade? Svampen var också speciell har inte sett den i svart variant tidigare
Svar från Bjarne 2022-11-24 07:41
Vänligen se Bobs utvecklade svar! Kul du gillar svampen. Den satt fint mot en mörk stam.
Hälsningar, Bjarne
Hej,
Utmärkt fina bilder av böljeslagmärkena strax norr om Simrishamn. En av vårt lands mest sevärda naturupplevelser.
Detta är den grund som vårt lands sedimentära bergarter vilar. Här går gränsen till den tid då antalet djur explosionsartat utvecklades. Tiden är början av kambrium.
Böljeslagsmärkena är inget annat än en förstenad sandstrand. Bergarten är kvartssandsten och tittar man noga ser man sandkornen i den sand som vågorna i det varma havet formade. Tittar man noga kan man se inlandsisens räfflor i sandstenen och man kan se isens rörelseriktning

Formationen har inget med vulkanism att göra. De vulkaner som finns rester av i centrala Skåne kom till långt senare. De var talrika och vulkanerna kan ses på många platser. Bergarten i dessa kullar är svart och betecknas basalt.

Ha det gott
Bob
syntax 2022-11-23 16:20
Tack för fin info Bob!
Hej Bjarne - väldigt vacker serie.
Det var trevligt att du visade oss detta naturfenomen.
Jag håller helt med om Bobs förklaring - nej nej det var för skoj :-) Jag hade ingen aning om vad det var. De var bra att Bob kunde berätta historien bakom.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bjarne 2022-11-24 07:46
Hej Erik! Visst är Bobs förklaring kanonbra, även om jag fortfarande inte förstår hur berget hann bildas innan vågorna var borta. Det är i alla fall ett intressant fenomen. Stort tack för din kommentar!
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Det var mycket vackert Bjarne, alltsammans. Blåbärslöv på hösten är fina. Och sten och stensöta en alltid vacker kombination. Förstår inte hur jag missat denna plats, kört förbi till/från Simrishamn många gånger utan att ha en aning, men så är det, kommer inte så långt längre.
Svar från Bjarne 2022-11-26 09:44
Man måste veta om stället. Det är inte skyltat. Kul att du gillar bilderna. Tack så mycket för kommentaren Stefan!
Hälsningar, Bjarne
Det böljande berget ser helt otroligt ut och mycket trevligt att ta del av Bobs förklarande kommentar. De röda små bladen lyser upp mycket fint på sista bilden.
Hälsningar Lena
Svar från Bjarne 2022-11-26 09:45
Blåbärsris kan verkligen lysa vackert rött. Här finns mängder av blåbär. För mig som gillar sten var förstås böljeslagen extra intressanta! Tack så mycket för kommentaren Lena.
Hälsningar, Bjarne