I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Blommigt längs ån

Vårblommorna är i full fart, och vissa har redan blommat över. Det gäller att hänga med i svängarna om man vill fånga dem på bild. Jag gjorde ett någorlunda tappert försök längs Verkeån i östra Skåne på Kristi Himmelsfärdsdag. Solen lyste från en lite för klarblå himmel för bilderna i fråga, så det gällde att hitta antingen trädskugga eller mer konstgjord dito, som i vissa fall var den egna fotoväskan. Fast det var en otroligt skön dag där längs ån.

#1

Misslyckad artbestämning. Liknar någon slags viol, men jag får det inte att stämma. Någon som vet?

#2

Gulsippa och vitsippa.

#3

Lungört.

#4

Gullviva.

#5

Teveronika.

#6

Lungört.

#7

Liljekonvalj.

Inlagt 2016-05-08 16:25 | Läst 2714 ggr. | Permalink
Ni ligger lite före oss där nere men en del av dessa blommor finns även hos oss. Jag kan inte hjälpa dej med artbestämningen, det var för länge sedan jag aktivt använde min " Flora". Ibland måste man skugga lite för att få till det. Du lyckades strålande tycker jag.
Hälsningar Lena
Svar från Bjarne 2016-05-09 18:36
Tack så mycket för kommentaren Lena! Det är lugnt att du inte kan alla blommor!
Hälsningar, Bjarne
Tycker tyvärr att de oskarpa o luddiga delarna med sin höga färgmättnad stjäl all uppmärksamhet, och för litet skärpedjup på det som ska vara skarpt, gillar det tyvärr inte, inte heller på den sista svartvita finns det nån punkt att fästa blicken, känns lite lam, Må gott, LO
Svar från Bjarne 2016-05-09 18:38
Tack för din ärliga kommentar LO! Det uppskattar jag mycket mer än kommentarer som "å vad fint" och liknande. Bättre att tala om när det är något som inte faller i smaken.
Må väl!
Bjarne
Fin bildkavalkad med skön bakgrundsoskärpa.
Jag blir lite fundersam över bild nr 7, då det ser mer ut som en outslagen ramslök än en liljekonvalj. Fast mina kunskaper om växter är minimala och inget att direkt ta fasta på. :-)
Vänligen
Nonno
Svar från Bjarne 2016-05-09 18:38
Tack så mycket Nonno! Jag kan mycket väl ha fel! Där var en massa liljekonvaljblad, men det förvånar mig inte om du har rätt att det är en ramslöksknopp.
Hälsningar, Bjarne
Nonno Holmström 2016-05-15 18:44
Ju mer jag tittar på bild nr 7 och jämför "konvaljens" blomställ, blir jag allt mer övertygad om att du hittat ramslök. Ofta varnas det för att man ska se upp så att bladens som plockas till ramslöksoppan inte är liljekonvaljblad, då de liknar varandra mycket efter att de slagit ut.
Vänligen
Nonno
Det blev fint med skuggan från fotoväskan, mjukt och bra ljus!/ Björn T
Svar från Bjarne 2016-05-09 18:39
Tack så mycket Björn! Väskor kan man ha till mer än att bära.
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne! Jag gillar (nästan) alla bilder skarpt! Visade hustrun dina fina bilder och hon föreslår att blomman i den första bilden är jordreva. Tycker att skärpan ligger helt rätt och gillar det mycket suddiga gröna till vänster om blomman. Trots suddet anas en strukturer av blad och gräs.
Men tvåan har jag problem med! Det är mycket modigt att lägga en stor vitsippa i kraftig oskärpa i förgrunden, men för mig fungerar inte det då den tar för mycket av uppmärksamheten från trion gulsippor, vilket är synd.
Jag tycker att lungörten i bild 3 har skärpan på rätt ställe och en ljus, men väldigt lugn bakgrund i en varm skön ton.
Gullvivan är väl avporträtterad mot en ljus jämn bakgrund, precis som i bild 3.
I bilden av teveronikan har du också lag skärpan på absolut rätt ställe och valt ett väl anpassat skärpedjup. Här är bakgrunden lite mer påträngande, men ändå harmonisk, vilket höjer bildkvaliteten och gör bilden intressant.
Lungörten i bild 6 har ett mycket kort skärpedjup. Är inte helt överens med mig själv om skärpedjupet. Känns lite konstigt med perfekt skärpa på pistillen och en liten del yttersta kanten av blombladet. Samtidigt är bakgrunden behagligt oskarp. Hm...
Den avslutande bilden har genom sin gråskala främst ett grafiskt anslag. Ljuset faller snyggt på bladet och knoppen. Möjligen är de mörka grässtråna i nedre högra hörnet lite störande då de bryter mot bildens övergripande "blomkvaststruktur".
Favoritbilden är femman (teveronikan)! Sedan gillar jag även den första bilden. Mitt tredjeval faller på gullvivan.
Njut av de sköna dagarna som förhoppningsvis håller sig fram till helgen! /Ulf
Svar från Bjarne 2016-05-10 21:40
Tack så mycket Ulf! Jag bildgooglade jordreva, och det kan det mycket väl vara. Den hittade jag inte i floran. Hälsa och tacka hustrun! Kul med din överlag positiva feedback. Möjligen skulle jag bländat ner lite mer på vissa bilder, men du är ändå mycket mer positiv jämfört med någon annan kommentar. Det visar att det inte är svart eller vitt, utan man kan se det på olika sätt, vilket ju är naturligt när det är färgbilder... Sorry, den var dålig!

Favoritmässigt kanske jag tänker något annorlunda. För mig är de med ljusgul bakgrund lite speciella, men det beror förmodligen delvis på att det är något nytt som jag hittat på.

Nu laddar vi för helgen håller alla tummar, stortår m.m. för vädret!
Bjarne