I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Cigarrer och grottor

Dags att lämna Havanna och komma ut både till landet och mindre städer. Denna dagsutflykt gick till Vinales via Pinar del Rio. Nackdelen med bussutflykt är att inte kunna stanna när något spännande dyker upp, fast det finns fördelar också. Utan en guidad tur hade det inte blivit besök på en tobaksfarm.

#1

Vid ett fikastopp längs vägen dök denna man med två oxar upp.

#2

Tobaken till cigarrtillverkningen torkas i lador. Just denna typ av lada där taket går ner till marken är typisk för Kuba.

#3

Här rullas det cigarrer. Det hade kanske varit trevligt att se tobakens färg, men mannens illblå T-shirt gjorde att jag valde bort färgen.

#4

Ute på landet är det vanligare med hästtransporter än bilar. Det här är dock inte landet, utan staden Pinar del Rio.

#5

I Pinar del Rio var husen ganska välhållna, liksom på många ställen utanför det mer förfallna centrala Havanna.

#6

Indiangrottan har många spännande formationer. Den användes också som gravplats av äldre indianska kulturer, därav dess namn.

#7

#8

Vi fick både gå och åka båt vid besöket i grottan. Här närmar sig båtturen sitt slut och vi kommer ut i dagsljus igen.

Inlagt 2015-09-13 16:30 | Läst 2371 ggr. | Permalink
Bra och spännande bilder från ett spännande land, fick du med dig några fina cigarrer hem, dom lär ju vara svindyra här, dom äkta handrullade cubanerna? Må gott, LO
Svar från Bjarne 2015-09-14 19:46
Tack så mycket LO! Jag är inte rökare, så det blev rom i bagaget istället för cigarrer.
Ha det bra!
Bjarne
Intressant skildring av er dag med tobak och grotta!
Kul att se!
/Niklas
Svar från Bjarne 2015-09-14 19:46
Tack för att du tittade in Niklas!
Hälsningar, Bjarne
Hmm, det luktar kubansk cigarr ända hit, skulle passa bra med en till nyår:) Vilken dramatisk grotta.
Svar från Bjarne 2015-09-14 19:47
Tack Ingemar! Lukt-Internet, en ny uppfinning!
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne! Spännande bilder från bussutflykten. Arrangerade standardiserade utflykter har ju precis som du säger sina avigsidor, men ger samtidigt möjligheter att besöka platser och upptäcka spännande saker som inte skulle varit möjligt att se annars. Eller hade krävt väldigt mycket planering och kostat skjortan.
Du har här övervägande svartvita bilder och det passar motiven bra, även om du i bland var "tvungen att välja det utförandet. Du får alltid fram så fina valörer i dina svartvita bilder!
Nu vet jag inte riktigt vad det var för väder när ni var där, men det ser soligt och varmt ut. Så att gå omkring i storstövlar som mannen i första bilden verkar inte vara optimalt. En trevlig och illustrativ bild men den skapar inte några speciella vibrationer hos mig. Hade gärna sett mannens ansikte, troligen fårat av ett hårt liv.
Andra bilden är minst snäppet intressantare. Ladan verkar lappad och lagrad och inte så väl underhållen. Men det kanske bara är bra för tobaken är den inte är helt tät utan att vinden kan härja runt lite. Trädet kompletterar ladan fint.
Fin närgången bild i trean. Snygg diagonal. Det är lätt att det blir en tom triangelytan när man jobbar med en diagonal och det är nästan så med nedre högra hörnet. Men det hela "räddas" av strukturen och fogarna i bordsskivan samtidigt som det finns lite "skräp" i den ytan.
Du var inte ensam fotograf på plats vilket avslöjas i fyran. Tråkigt nog har körkarlen inte någon passagerare, hade varit kul med en fet turist bredvid honom. Men det är inte lätt att trolla fram!
Bild fem visar, precis som dina Havanna-bilder, att det verkar vara lugnt i trafiken. Cyklisten trampar fram i godan ro och bilisten verkar inte ha så bråttom. Kanske bäst att inte fresta den gamla bilen med stort gaspådrag!? Och ja, husen verkar definitivt vara i bättre skick här än i Havanna (av dina bilder att döma).
Vilken fin gråskala och vilka fina former och strukturer som visas i bild sex!
Synd att ljuset är i hårdaste laget i bild sju, för även den har spännande former och en trevlig komposition. Övervägde du svartvit i denna bild? Har en känsla av att det kunde fungerat bra...
I den avslutande bilden får jag en känsla av att du längtade ut i friheten efter att ha varit instängd i grottan. Det kanske inte alls var så, men det är en känsla jag tycker bilden förmedlar. Kanske beror det på att de mörka partierna fyller en så pass stor del av bildytan? I vilket fall som helst är det spännande med bilder som förmedlar en sinnesstämning, oavsett om det är medvetet eller inte!
Summa summarum, favoritbilden är nummer sex (vilket kanske inte överraskar dig med tanke på kommentarerna ovan?). Därpå korar jag nummer två och tre på just de platserna!
Åker 2000-tåget från Linköping och hemåt kl. 16 i morgon (onsdag). Om du är ombord då så SMS:a gärna! /Ulf
Svar från Bjarne 2015-09-16 18:45
Tack så mycket för den utförliga kommentaren! Kul att du uppskattar mina svartvita konverteringar. Jag gör det alltid manuellt och behandlar varje färg i originalbilden för sig.

Ja, jag hade gärna varit utan de andra turisterna i bild fyra! Vi såg många hästtransporter från bussen, ett flertal med små enaxliga vagnar, som jag gärna hade velat fånga på bild. Det här var den enda jag fick.

Jo, jag övervägde svartvitt även för bild sju. Färgerna var dock trevligare i denna än sexan, så de fick vara kvar.

Du såg mer i sista bilden än jag själv gjorde! Kul att det förmedlar känslor, fast jag inte direkt längtade ut själv.

Nix, jag är inte med tåget idag. Har inte kommit längre än till Malmö den här veckan. Däremot åker jag hem från Stockholm på fredag nästa vecka. Tror det är 15.21-tåget.

Ha en god avslutning på veckan!
Bjarne