I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Corniglia och Monterosso

För en tid sedan kom jag hem från en semestervecka i Cinque Terre i Italien. Området ligger nära "kröken" på västra kusten mellan Genova och Pisa. Cinque Terre betyder "de fem jordarna" och syftar till de fem byar med omgivande odlingar som ligger i området. Odlingarna består till största delen av vin och en del olivlundar. För övrigt består det mycket bergiga området, som är både nationalpark och världsarv, av skog med ett flertal vandringsleder samt några småbyar till längre upp i bergen. Turisterna har förstås upptäckt området och det är gott om både nordbor och amerikaner där, förutom italienare förstås.

Det här inlägget handlar om två av byarna. Corniglia, som är den mittersta byn, ligger spektakulärt på en klippa och det är många trappsteg ner till havet om man vill bada. Monterosso utmärker sig lite genom att den inte klänger på klipporna på samma sätt som de andra fyra byarna, men den har förstås sin charm ändå. Det är den största av byarna och den som har de största badstränderna.

#1

Corniglia på klippan till vänster. Till höger syns också Manarola.

#2

Tvätt hänger överallt i Italien.

#3

Corniglia på sin klippa.

#4

Jag vandrade från Corniglia till Vernazza. Leden passerar över den här vackra stenbron.

#5

Corniglia ligger närmast, men även här syns Manarola i bakgrunden på nästa udde.

#6

Det är gott om portar och valv av olika slag i Monterosso.

#7

Pust vilka trappor!

#8

#9

Monterossos fina badstrand lockar många besökare.

Inlagt 2014-08-06 20:33 | Läst 3748 ggr. | Permalink
Underbara bilder från mitt favoritställe!
Ha det gott!
ewa
Svar från Bjarne 2014-08-07 15:40
Tack Ewa! Du har varit där förstår jag.
Ha det bra!
Bjarne
Härliga bilder från en vacker plats!
/Niklas
Svar från Bjarne 2014-08-07 15:40
Tack så mycket för kommentaren, Niklas!
Hälsningar, Bjarne
Fina bilder från en lyckad semester, kvaliteten höjer sig långt över snittet på den här typen av bilder - fint! Må got, LO
Svar från Bjarne 2014-08-07 15:41
Tack så mycket för den positiva kommentaren, LO!
Må gott du med!
Bjarne
Mmm vilka fina bilder. Ser verkligen pittoreskt och mysigt ut.
Svar från Bjarne 2014-08-07 15:41
Tack för det Ingemar! Det är mysigt!
Hälsningar, Bjarne
Vilka underbart vackra bilder! Tänk att få bo så! Vilken lycka!
Ha en härlig dag!
Svar från Bjarne 2014-08-07 15:41
Tack för den kommentaren, Heléne! Visst är det vackra platser.
Ha en bra dag!
Bjarne
God afton, fotografen! Nu är jag tillbaka på jobbet, känns helt OK. Tänk att du redan hunnit påbörja bloggandet om den senaste(?) semesterresan. Det verkar vara ett helt underbart, spektakulärt och pittoreskt område du har besökt. Makalöst att bygga hus och odla mark på en sådan plats. Men det är klart, oliver och vindruvor trivs säkert bra där. Hoppas att det lokala vinet smakade bra!
Bild 1, 3 och 5 sätter tillsammans med 9:an miljön för de övriga bilderna. Husen i bild 3 är fina färgklickar där terrassodlingarna skapar en helhetsbild som bjuder in ögat till upptäcktsfärd i bilden. Bild 9 är skickligt komponerad, t.ex. bildar parasollen en finfin kurva.
Du har också fångat flera intressanta gatumiljöer, där bild 2 är ett klassiskt motiv som alltid gör sig bra. Tänk om dessutom mannen eller frun i huset hade behagat komma ut på den lilla balkongen... Det hade fulländat bilden, men jag gillar den skarpt ändå!
Bild 6 innehåller mycket, men det sker på distans. Bilden slår tyvärr inte an på mig. Kanske kunde du offrat cykeln och gått närmare människorna och det lilla torget?
Bild 7 byggs upp av den robusta kvinnan i färgglad klänning och den vindlande trappan. Rörelseoskärpan på kvinnans fot ger bilden en härlig krydda! Fint med krukväxterna och tvätten på tork.
Bild 8 är också riktigt trevlig. Kanske tittar paret på en bild som de nyss har tagit? Finns en hel del intressanta bildelement: rummets interiör, tvätten (igen!), den gröna krumeluren på väggen, de spruckna plattorna (även om jag funderar på möjligheten att beskära bilden i nederkant för att få mer fokus på resten av bilden), lampan i arkaden m.m.
Då återstår bara bild 4. Jag kan förstå varför du gör bilden svartvit (detaljrikedomen på alla löv, grenar m.m.), men jag skulle ännu hellre velat se den prunkande grönskan och den förmodade mossan på stenbron...
Väljer även denna gång två favoriter: bland översiktsbilderna väljer jag bild 3 och bland "gatubilderna" faller valet på nr 7!
Ha' det gott! /Ulf
Svar från Bjarne 2014-08-16 16:22
Hej Ulf! Jag skall försöka svara trots att jag är lite groggy av jetlag. Jag kom nyss hem från New York. Jag är helt med på dina val av favoriter! Det var inte ett självklart val att göra bild fyra i svartvitt. Jag kände nog att grönskan var lite för "entonig", men kanske hade det varit bättre ändå.

Anledningen till att jag tog sjätte bilden på det avståndet var att jag ville ha med hela huset som bildar bro över valvet, men visst har du rätt i att människorna får en undanskymd tillvaro i bilden. Prioriteringar och kompromisser!

Kul att även strandbilden (sista) blev uppskattad. Det är en typ av bild som är svår att ta så det blir något av den tycker jag. Detta är en av flera varianter, men den som jag själv gillade bäst.

Hoppas det varit okej att börja jobba. Jag skall på det på måndag. Hoppas jag har rättat till den inre klockan tills dess!

Ha det gott!
Bjarne