I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Den där dammen igen!

Med risk för att bli tjatig... Här kommer ett inlägg till från Hammarmölledamm. Kompisen Håkan ringde och ville ha lite fotosällskap, och klart jag hängde på! Den här gången hade vädret dragit lite åt det kallare hållet och det hade fallit lite snö också. Dessutom visade sig solen tidvis.

Någon bild som är bättre än de andra?

#1

Jag gjorde flera försök att få ett intressant interferensmönster av ringarna efter dropparna från träden som föll i vattnet.

#2

Dammens utlopp. Jag var osäker på om färg eller svartvitt passade bäst. Varför inte prova både och?

#3

Den svartvita bilden fick lite tajtare utsnitt.

#4

Isen hade lagt sig längs dammens kanter.

#5

Vissen vass.

#6

Alldeles spegelblankt.

#7

Hovdalaån slingrar sig vackert söder om Hammarmölledamm. Snart är solljuset borta för den här dagen.

#8

Hovdalaån.

Inlagt 2015-02-05 18:36 | Läst 1882 ggr. | Permalink
Inte tjatigt för mig med dessa fina bilder och den första i färg var extra härlig för en färggubbe som jag! Ha det bra Bjarne!
Svar från Bjarne 2015-02-05 18:49
Tja, vad är jag för en gubbe då, vel-gubben som inte kan välja mellan färg och svartvitt?! Tack för kommentaren, Danne!
Ha det gott!
Bjarne
Idag ingen sådär omedelbar vinnare i mina ögon. Men efter att kikat och tänkt en stund så tar din sista bilden förstaplatsen idag:)
Svar från Bjarne 2015-02-07 09:42
Tack så mycket Ingemar! Kul med spridning på vilka man gillar bäst.
Hälsningar, Bjarne
Hej! 1, 2, och 3:an tycker jag var väldigt fina band dessa bilder!
Hälsn!
Svar från Bjarne 2015-02-07 09:43
Tack så mycket Jan! Kul att höra vilka du gillar bäst.
Hälsningar, Bjarne
Fina speglingar, speglingar är ju fint o tacksamt o detta är ju en skön serie, gillar första bäst, sista är också riktigt fin, du kunde gärna fått förenkla o renodla ännu mer, det hade gjort susen tror jag. Må gott, LO
Svar från Bjarne 2015-02-07 09:44
Tack så mycket LO! Kul att höra dina tankar om bilderna.
Ha det gott i helgen!
Bjarne
Återigen en knippe fina bilder. Färg vinner i mina ögon och bild två där ser det lilla fallet ut som hår. Kan det vara näckens fru som tvättar håret. Favorit blir bild sex och vattenringarna i första är ocks mycket fin.
Svar från Bjarne 2015-02-07 09:45
Tack så mycket Maggan! Intressant tolkning av dammutloppen!
Hälsningar, Bjarne
Trevlig serie som väg beskriver, "hur det är".... Och i mina ögon, vinner färgvarianten lätt!!
Ha en bra dag!! //Peter
Svar från Bjarne 2015-02-07 09:45
Tack Peter! Alla verkar överens om att färg är bäst på dammutloppet.
Ha en bra helg!
Bjarne
God förmiddag, Bjarne! Det är aldrig fel att återvända till en och samma plats många gånger, även om det råkar bli tätt mellan besöken. Du visar här en helt annan typ av bilder än i förra inlägget, som verkligen visar att det alltid är rätt att återvända!
Din kreativitet var på särskilt hög nivå denna gång, vilket du visar i den första bilden där du gett dig en mycket svår uppgift. Resultatet måste sägas vara lyckat: bilden byggs upp av tre snygga stråk av grenars spegelbilder där ringarna på vattnet går tvärs igenom dessa. Det man kunde önska är att ringarna var lite kraftigare, men det är ju inget du kunde påverka.
Jag utgår från att du inte hade möjlighet att ta bort den grova grenen som sticker in i bilden. För mig (för)stör den ett mycket fint motiv, tänk dig bilden utan gren och aningens mer centrerad (vänster-höger) och med den valda slutartiden och färgskalan, vilken högpoängare det hade varit!
Även trean med ett, i förhållande till tvåan, annat utsnitt hade jag tyckt varit en riktigt bra bild, men så är det den allt för stora grenen. Tänk om den ändå åtminstone varit tunnare. Men jag förstår att du inte kunde låta bli att ta bild två och tre, jag hade gjort det samma! (Ja, vi är inne på vårt "trätoämne" - vad och hur mycket får sticka in i bilden...)
Fyran är trevlig och välkomponerad med fina färgskala, blå och gula toner i fint samspel.
Femman är ganska abstrakt. Fina mönster i bakgrunden skapar djup. Även i denna bild finns de fina blå och gula tonerna som skvallrar om sen eftermiddag. Är övertygad om att bilden fungerar jättebra i svartvit, men då missar man de fina färgtonerna. De solbelysta isringarna runt några av de avbrutna vasstråna är snygga.
Den sjätte bildens färgton är blå och här tror jag att svartvit kunde varit ett vinnande alternativ. Gillar det grafiska utrycket, där det i vänsterkanten finns en fin tregrupp samtidigt som det finns en diagonal nedre vänster-övre högra hörnet.
I sjunde bilden får jag svaret på min tidigare fundering: det är sen eftermiddag. Stämningsfullt slingrar sig ån snyggt in i bilden och det guldiga ljuset speglar sig i vattenytan.
Den avslutande bilden är ytterligare ett exempel på en lyckad grafisk bild! Du har blick för detta! Snyggt med de tre stamparen som speglar sig i vattnet. Krusningarna och de lite tunnare stammarna skapar dynamik. Bilden är lite sotig, men det passar bra här.
Resultatet av mina funderingar blir att vinnarbilden är nummer fem, men sexan (isvartvit) och åttan kommer hack-i-häl!
Ha en riktigt go' söndag! /Ulf
Svar från Bjarne 2015-02-08 15:28
Hej Ulf! Tyvärr låg inte grenen i bild 2 och tre riktigt inom räckhåll. Att hänga sig ut vid ett dammutlopp, där dessutom vattenledningen till kraftverket går i närheten, kändes inte som smart! Jag försökte istället att ha den som en "feature", men man kan diskutera hur bra det blev. Jag missade i alla fall inte den vid fototillfället!

Får nog prova att göra bild sex i svartvitt. Har inte ens testat. Såhär i efterskott kan jag tycka att jag borde satt på teleobjektivet också och försökt fånga enskilda grenar.

Du är den första som fastnat särskilt för femte bilden och det är kul, för den gillar jag själv och det kändes rätt redan vid fototillfället. Kul att den sista också uppskattades. Här funderar jag på en kvadratisk beskärning som alternativ och ta bort högerkanten.

Ha det bra ikväll och veckan som kommer!
Bjarne
Fotodagar 2015-02-09 19:30
God kväll denna fina vårvinterdag! Som jag misstänkte hade du ingen chans att göra något åt grenen i bild två och tre. Känns skönt att du inte tar onödig risker!
Ja, kvadratiskt format i sista bilden fungerar säkert minst lika bra som det rektangulära, troligen snäppet bättre!
/Ulf