I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

El Nicho och Saturnogrottan

Vid mitt besök på Kuba blev det några utflykter åt olika håll. En gick till staden Trinidad via El Nicho, som är ett reservat i bergen norr om Trinidad. Där fick jag tillfälle att bada under ett vattenfall i djungeln, något jag velat göra ändan sedan resan till Hawaii för två år sedan, när jag gick miste om det på grund av att jag inte hade badkläder med mig. Nu blev det inte som man ser i filmer, att jag fick bada ensam, utan det var förstås andra turister där också, men jag har i alla fall fått göra det! Vattnet var inte direkt kallt, men uppfriskande.

De två sista bilderna är från en annan utflykt, där vi fick köra jeep, delvis offroad. Nåja, det var väldigt lindrig offoradkörning. Det bästa med den utflykten var att vi delade jeep med ett nygift par från Frankfurt, Juanita och Shahid, som vi blev goda vänner med. Kvällen därpå sågs vi både till middag och satt sedan i baren tillsammans frampå småtimmarna.

#1

Spännande djungelrot i El Nicho.

#2

Vattenfallet Los Desparramaderos.

#3

När jag såg dropparna som fastnat på linsen av dimman från vattenfallet, så tänkte jag att bilden är förstörd. Eller är den det? Kan man se dropparna som ett tillskott? Ja, vad tycker ni?

#4

Snacka om ihålig trädstam!

#5

På väg ner i Saturnogrottan. Det var första stoppet på jeeputflykten.

#6

Även har blev det tillfälle till bad och även här var det uppfriskande och betydligt svalare än i havet.

Inlagt 2015-09-19 20:12 | Läst 2420 ggr. | Permalink
Du har alltid en jämn kvalitet o fina bilder, gillar det ihåliga trädet, och den sista på grottbadet bäst, den sista känns hisnande, får lite svindelkänsla att titta ner där, Må gott, LO
Svar från Bjarne 2015-09-20 08:43
Tack för kommentaren LO! Alltid kul att veta vad du gillar och varför.
Ha det gott! Bjarne
Mäktigt vattenfall. Det är starka krafter som kommer forsande. Häftigast är kanske den sista bilden. Vilka enorma formationer, och härligt med det turkosfärgade vattnet.
Svar från Bjarne 2015-09-25 16:13
Tack så mycket Ingemar! Även du fastnar för den sista, kul!
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne! En fin blandning bilder, där några sticker ut något mer än de övriga. Återkommer om det längre fram.
Första bilden har ett intrikat mönster av rötter, vilket härva! Svartvit är som jag bedömer det rätta valet. Ser inget självklart blickfång, men "rothålet" i nedre delen av bilden är ett stark kandidat till det.
Den andra bilden har ett varmt ljus, kanske något överdrivet (men mina bilder brukar vara åt det lite kalla hållet så det är säkert en ren smaksak!). Riktigt trevlig komposition med en hel del att titta på!
Tredje bilden är riktigt intressant. Ett rakt-framifrån-perspektiv som fungerar bra. Tre trevliga komponenter: den övre delen av vattenfallet med sina vertikala linjer, nedre delen av själva fallet med sin "vattenkjol" som draperas över stenarna och till slut ån/floden som skär in mellan de omgivna kanterna. Men samtidigt finns en mängd ljusa blobbar som gör mig lite brydd. Är dessa vattenstänk på objektivet till skada eller är det okej eller är det ett plus för att förmedla känslan av platsen. Jag är inte helt klar med vad jag tycker. Det lutar åt att det stör, hade varit bättre med en jämn beläggning av imma på linsen, t.ex. genom att du andats på linsen. Men att rata bilden med blobbarna hade varit synd eftersom vattenfallet är så snyggt. Är glad att du visar bilden!
I den fjärde bilden tycker jag att den ihåliga stammen och det vissna palmbladet(?) kompletterar varandra på något konstigt sätt. För att reta/stimulera ögat har du en ganska liten röd blomma i högerkanten vilket gör att ögat rör sig lite fram och tillbaka mellan huvudmotivet och blomman. Skulle kunna vara störande, men jag tycker att det skapar lite dynamik i en i övrigt statisk bild! Övervägde du svartvit (inte säker på att jag föredragit detta men är nyfiken på hur du funderade)?
Femte bilden fungerar bra som introduktion till den sista bilden, gör en lite nyfiken, men bilden lyfter inte riktigt för mig.
Härlig ljus och höjdkänsla, som du alltid brukar lyckas med, i sjätte bilden! Lika entusiastisk är jag inte för de avklippta badande i högerkanten. Skulle kunna tänka mig en beskärning från vänster och ovanifrån (för att inte få en för avlång stående bild) även om det innebär att en del av det fina grottaket då måste offras. Dina tankar om det?
Min favoritbild blir nummer två (ur motivsynpunkt, har tänkt bort blobbarna)! Sedan blir det sexan (med den föreslagna beskärningen! Tredjeplatsen till nummer fyra (som den är)!
Njut av dagen! /Ulf
Svar från Bjarne 2015-09-29 17:16
Tack för kommentaren Ulf! Det stämmer nog att vi ofta väljer lite olika färgtemperatur i bilderna. Visst är det en smaksak. Helst skall man ju inte tänka på att bilden har en viss temperatur, om man inte avsiktligt valt att dra åt något visst håll.

Jag hade gärna haft en variant av bild tre utan blobbor, men jag upptäckte inte det förrän efteråt. Sannolikt är det droppar på filtret. Jag torkade aldrig av det, så de måste ha avdunstat själva.

Nej, jag övervägde aldrig svartvitt för fjärde bilden. Kanske hade stammens former framträtt ännu bättre. Däremot har jag för mig att jag dämpade färgmättnaden lite i just den bilden.

Jag tar till mig tipset om beskärning för sista bilden. Det kan bli mycket bättre tror jag, och kanske kommer den varianten i semesterboken som skall produceras med tiden!

Ha det gott i veckan!
Bjarne