I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Första intrycken av Havanna

I slutet av juli gjorde jag en resa till Kuba med sambon. Vi började med fyra nätter i Havanna. Det är en spännande stad, ganska sliten, men man ser också att den en gång varit betydligt pampigare än idag. Alla gamla amerikanska bilar från 40- och 50-talen är självklara motiv, som det förstås blivit mängder av bilder på. Det finns dock andra bilar också, en del ryska Lada och Moskvich, men även europeiska och japanska. Däremot är det extremt ont om nyare från USA. Här följer några bilder från fösta dagens vandring i staden, i ordentlig värme förstås, en bit över 30 °C.

#1

Butikerna är ofta små med en eller några få varor i varje.

#2

Cykeltransporter är vanliga.

#3

En av många äldre amerikanare.

#4

De gamla bilarna är í varierande skick, allt från rishögar till mycket välvårdade.

#5

En Ford Fairlane.

#6

Affischer och muralmålningar förekommer här och där. Undrar vilka de är på bilderna?

#7

Mera muralmålningar och hus som säkert varit mer välvårdade förr.

Inlagt 2015-08-20 16:52 | Läst 2824 ggr. | Permalink
Oj vilken spännande resa gissar jag, massor med intressanta fotoobjekt, inte minst alla dessa amerikanare, må gott, LO
Svar från Bjarne 2015-08-22 20:05
Tack för kommentaren LO! Helt rätt, där fanns massor att fota.
Ha det gott!
Bjarne
Jag gillar precis allt jag ser i dessa bilder. Spännande miljö vart man än kommer misstänker jag, ändock väldigt slitet och fattigt. Härliga bilder Bjarne, jag hoppas verkligen det kommer fler :)?
Svar från Bjarne 2015-08-22 20:06
Å, tackar ödmjukast för det! Det kommer mer, blir säkert 3-4 inlägg från Havanna i alla fall.
Hälsningar, Bjarne
Nog en fin stad, men som sagt, väldigt sliten. Få se om det börjar ändra sig nu när förbindelserna med
Svar från Bjarne 2015-08-22 20:06
Ja, det var därför vi åkte just nu med tanke på att det kanske snart är annorlunda.
Hälsningar, Bjarne
Sliten och charmig stad kan jag tänka och roligt att se dina bilder därifrån!
Svar från Bjarne 2015-08-22 20:07
Tack Danne! Jag tycker ofta att det förfallna är intressant att fota.
Hälsningar, Bjarne
God kväll Bjarne! Nu börjar Kuba-resan i bildlig betydelse för mig, ska bli riktigt intressant att följa dina inlägg och bilder från er tur till detta land som för några årtionden omhuldades så av vissa politiker. Något under av välstånd enligt vår svenska synvinkel verkar inte finnas några av i dina bilder i detta inlägg (eller i de närmast följande, jag har tjuvkikat).
Butiken i den första bilden kan knappast ha någon stor omsättning, det verkar knappt finnas några varor alls till salu. Säljare/butiksinnehavaren verkar fundera på något, kanske om han överhuvudtaget ska få något sålt under dagen. Behagliga färger.
Bild två har flera dimensioner av kontraster, inte stora men de finns där: personerna rör sig åt var sitt håll, en cyklar - en går, en öppen dörr - en stängd, ett hjul fram - två bak, kepsprydd - barhuvad. Skapar viss dynamik i bilden, men ändå lyfter inte bilden i mina ögon.
Bild tre är folktom. Markisen är djupt röd, förmodligen helt ny. Till skillnad från den gamla bilen! Ser ingen tydlig berättelse i bilden, men personen i dörren (med mobiltelefon eller en kopp te/kaffe) ger dock viss funderingar på vem och varför personen står där.
Välklädd kvinna med Che Guevara-kasse ger ett smått komiskt anslag i fjärde bilden! Ett annat komiskt inslag är förbjudet att stanna-skylten, som inte verkar efterlevas (jag får definitivt intrycket att bilden står still). Och varför är fönstren bak i bilen så mörka (mörkt glas eller gardiner)? Snygga välpolerade fälgar, men dörrlås saknas. Mycket att se och reflektera över i bilden!
Snyggt bakparti i femte bilden. Harmonisk komposition.
Med tanke på att personerna på målningen i bild 6 visar endast män, så verkar Kuba ha en hel del att jobba med vad gäller jämställdhet. Något för Schyman och kompani att åka över och prata med Castro om? Målningarna är troligen tänkt att "snyggt" skyla den skräpiga tomten bakom, men det faller ju platt eftersom någon har öppnat väggen!
Den avslutande bilden visar flera intressanta fasader i trevligt ljus. Intressanta målningar, men ingen verkar ha tid att sitta ner på bänkarna. Bra att du väntande in en bilen så att det blir lite rörelse i bilden. Annars står där några personer vid en av pelarna i bildkanten, i övrigt inget levande i denna bild. Av bilderna att döma i detta inlägg, verkar det vara få människor och djur ute på stan. En slump eller var du på "folktom" del av staden?
Mitt favoritval blir bild 1! Även bild 4 och 6 tycker jag speglar livet och miljön på Kuba på ett bra sätt (så som jag tolkar det).
Ha en fin avslutning på veckan! /Ulf
Svar från Bjarne 2015-09-02 22:26
Hej Ulf! Tack så mycket för den kommentaren. Det varierade med mängden folk på gatorna, men generellt var det inte så många, även om det förstås var fler där turisterna mest rörde sig. Det kan ju bero på var och när jag valt att plåta också. Observationen om välstånd är korrekt också. Det var ofta väldigt tomt på hyllorna i de små affärerna. Jaha, skall du eller jag mejla Gudrun?

Du har gjort ett klokt favoritval tycker jag. Kul att du uppmärksammade Che Guevara-kassen! Och ja, bilen står still.

God natt!
Bjarne