I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Första resan med Sony RX100

Så blev det en Sony RX100 till slut som ersättare till min Canon S90 som hängt med ett antal år nu. Den stora fördelen med kameran är förstås den för fickkompakter stora sensorn, som ger en mycket god bildkvalitet. Någon har uttryckt det som "systemkameralik" och det kan jag skriva under på. Trots det är kameran bara något större än S90:n. Prestanda på högre ISO är mycket bra för kamerastorleken och det dynamiska omfånget verkar också mycket bra. Det är trevligt också att kameran har en sensor i 3:2-formatet, som jag gillar. Så här långt är jag mycket nöjd.

Inga nackdelar alls? J0, det finns det. Skärpan är inte på topp längst ut i hörnen, men man behöver inte komma så långt in för att det skall bli bra. Nu är det ju lätt att pixel-peepa i 100% med 20 megapixel och det är säkert bara för stora förstoringar som det märks. Den drar också en hel del ström, så det blir nog ett reservbatteri. Jag tycker inte heller att bildstabilisatorn är särkilt effektiv. Canon-kamerans är bättre. Lite synd, då en del av vinsten med den större sensorn kan gå förlorad vid frihandsfoto.

Här kommer så några av de första bilderna tagna vid en tjänsteresa förra veckan.

#1
 
Malmö central nedre. ISO 320.

#2

Norr Mälarstrand, Stockholm.

#3

Norr Mälarstrand och Västerbron, Stockholm.

#4

Bruket i Norrköping. Skuggorna lyfta ganska rejält. Byggnaderna var nästan kolsvarta direkt från kameran. ISO 1600.

#5

Norrköping. ISO 3200.

#6

Norrköping. ISO 2000.

#7

Norrköping, ISO 3200.

#8

Norrköping.

#9

Norrköping.

Inlagt 2013-04-01 18:55 | Läst 3593 ggr. | Permalink
Snyggt!!! Fin fina bilder som håller långt!!! Än en gång blir jag imponerad över Sonys teknik!!! Självklart handlar det inte enbart om teknik, men här kombinerar du det med bildseende.... Ja och då.... ? Jag som älskar min NEX, min W100 och ja..... Än en gång kliar jag mig i huvudet och frågar om det är dags att byta till Sony.... Nåja.... fina blder!! //Peter
Svar från Bjarne 2013-04-02 10:15
Tack så mycket för din kommentar, Peter! Jag har ingen av dina kameramodeller, så tyvärr kan jag inte säga något om skillnaden mot dem.
Hälsningar
Bjarne
Fina bilder från dig och Sonyn! Levererar fint på höga ISO kan man se. Tvekade att köpa den men det blev en Fuji X20 med sökare. Den är dock större och med minder sensor så kan man leva utan sökare så är Sonyn perfekt! Ha det gott Bjarne!
Svar från Bjarne 2013-04-02 10:17
Tack Dan! Håller med om att det är bättre med sökare, men jag reser en del i jobbet och vill ha en riktligt liten kompakt som alltid kan vara med i jackfickan eller i en bältesväska.
Ha det bra själv!
Bjarne
Hoppas att du blir nöjd och vänjer dig vid det som inte känns helt bra jämfört med din gamla trotjänare!

Köpte RX100 för bara någon vecka sedan för att ha den bl.a. som resekamera. Den har varit med på en tur till Dolomiterna redan. Jag är rätt nöjd för på en skidresa är det väldigt behändigt att hala fram en liten kamera i stället för någon klump och bildkvaliteten är skaplig också. Att batteriet inte skulle räcka till känner jag inte igen; laddade varje kväll och trots kylan och ett relativt stort antal bilder dagligen blev det aldrig något problem (utom en gång när jag hade glömt att ladda upp - Nokia 808 och iPhone blev räddningen). Enda frågetecknet för min del var egentligen maxbländaren 11; hade gärna minskat bländaröppningen ytterligare i de ljusstarka förhållandena, men "som tur var" fick vi inte någon kanonsolig vecka...
Mina bilder med RX100 finns att se i inläggen från idag samt 28/3 (BMW i sista inlägget togs med 808). De första bilderna med kameran tog jag på en fotofika: http://www.fotosidan.se/blogs/rhelena/dagnys-en-rapport-bland-manga.htm
Svar från Bjarne 2013-04-02 10:21
Tack för en lång kommentar! Andra kompakter med liten sensor brukar bara gå till bländare 8, så det är ett steg åt rätt håll i alla fall. Man kan ställa manuellt ISO ner till 80, så jag tror man kan klara de flesta ljusförhållandena - hoppas det! Fina bilder från Dolomiterna och det verkar ju ha varit en del sol och snö som kameran klarat bra.
Hälsningar
Bjarne
Första bilden är super!! Gillar även bild 8.. Det är känslan som talar om vilka bilder vinner för mig :) Kolla på dessa bilderna och fundera över vad du får för känsla.. Då har du svaret varför jag valde de :) Allt gott
Svar från Bjarne 2013-04-03 08:01
Tack så mycket Mikael! Det som jag ser som gemensamt mellan dessa två bilder är det grafiska uttrycket, så jag misstänker att det är därför du gillar dem spotant. Jag tycker det är kul att du tänker i känslor för bilderna, för det är lätt att fastna i analyserande, teknisk kvalitet, kompositionsregler etc.
Må väl!
Bjarne
Hej Bjarne! Du utnyttjar då verkligen tjänsteresornas fritid till att annat slags kreativt arbete. En skön samling bilder, där jag särskilt fastnar för bild 8.Bilden görs sig väldigt bra i svarvitt, den soldränkta rälen konvergerar fint från nedre kanterna till en punkt högt upp och något till vänster om mittlinjen. Personen som korsar spårvägen är perfekt fångad i stegen. En tidlös bild som blir intressantare ju mer jag tittar på den! Möjligen skulle jag dock ha beskurit bilden något i överkanten så att elledningarna försvinner ur blickfånget.
/Ulf
Svar från Bjarne 2013-04-04 08:43
Tack Ulf! Ja, det gäller att passa på de tillfällen som ges! Det gör stunderna på resa mer meningsfulla. Kul att du gillar just bild 8. Det är en av mina egna favoriter också. Jag skall fundera på beskärningen om jag använder bilden i något annat sammanhang.
För övrigt var jag på Cartier-Bresson-utställningen på Fotografiska igår, men det berättar jag mer om i ett mejl och när vi ses. Det blir för långt att ta här.
Ha det bra!
Bjarne