I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Gamla Stan med brus

Om man mörkerfotar med en kompaktkamera utan stativ så får man brus. Det är brus i dessa bilder. Precis som med analogt foto tycker jag det stör betydligt mindre i svartvita bilder.

Fast hur nojiga ska vi vara med brus egentligen? Är det så förfärligt? Ja, det beror förstås på bilden. Ett bröllopsfoto med prickar i brudparets ansikten är förstås förfärligt. I den här typen av bilder då? Det kan man nog ha olika åsikter om.

I dessa bilder har jag gjort viss brusreducering i färgbilderna, men inte de svartvita. Om jag haft ett AI-baserat brusreduceringsprogram hade det säkert gjort stor skillnad. 

#1

#2

#3

#4

Inlagt 2021-10-21 10:25 | Läst 588 ggr. | Permalink
Säkert en smaksak. Jag ser inget brus alls men om det finns stör det inte mig. Det var samma på svartvita analoga tiden. En del filmtillverkare och fotografer ville inte se nåt korn alls. Sen kom Tri-X med korn som cornflakes, en befrielse tyckte några.

Fina bilder tycker jag.

Stockholms lyktor är försiktigt moderniserade, i stort sett oförändrad design, kanske nån krusidull är borta, men moderna ljuskällor och glas. Omsorgsfullhet och omtanke i placeringarna.
Svar från Bjarne 2021-10-23 16:01
Tack så mycket Måns! Kul att du gillar och inte lägger märke till bruset. Ja, det är fint med lyktorna i Gamla Stan.
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne.
Jag tror att det är väldigt vanligt att om man har ett färgfoto med lite för mycket ISO-brus så blir det ett helt annat resultat om man konverterar det till s/v ???
Jag ser inga problem med dina 2 färgfoton här - tvärtom uppfattar jag dem som väldigt verklighetstrogna på den tiden de togs - gillas.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bjarne 2021-10-23 16:03
Hej Erik! Bruset märks förstås mindre i den här storleken. På en större utskrift skulle det vara mer märkbart. Tack så mycket för din kommentar!
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Det stör inte. Bilder är så bra speciellt den första och gamla stan är som gjort för just den här typen. Skulle det vara nåt ögat hakar sig vid blir det skylten men nu står den där.
Svar från Bjarne 2021-10-23 16:04
Jag är kanske lite knäpp, men jag gillar ofta det som stör lite i bilder, så det var klart medvetet att ta med skylten! Tack för kommentaren Nini.
Hälsningar, Bjarne
En mycket fin serie bilder. Jag störs inte alls av bruset. Det syns knappt. Precis som Nini skriver är skylten i sista bilden mer störande. Tycker till och med att det är helt ok att lägga på lite extra korn i efterbehandlingen av svartvita bilder.

Hälsningar Jörgen
Svar från Bjarne 2021-10-23 16:07
Kul att du gillar bilderna. Som jag skrev till Nini tog jag med skylten medvetet, då jag ibland gillar att ha något som stör och inte passar in. Kanske retstickan i mig! Tack för kommentaren Jörgen.
Hälsningar, Bjarne
Tycker inte brus i det svartvita spelar någon större roll i nattbilderna, snarare förstärker det nattkänslan. Vackra färgbilder - gillas! - med precis lagom brusreducering, som himlen i sista bilden.
Svar från Bjarne 2021-10-23 16:09
Härligt att det föll dig i smaken Stefan. Tack för din kommentar!
Hälsningar, Bjarne
Jättefina kvällsbilder, den sista med husväggarna är strålande tycker jag. Brus? Hälsningar/ Björn
Svar från Bjarne 2021-10-23 16:11
Det verkar som ingen störs av bruset här. Tack så mycket för kommentaren Björn!
Hälsningar, Bjarne
Jag tror att vi är lite överdrivet nojjiga över det där med brus och jag håller med de andra att det absolut inte stör i dessa motiv. Jag gillar de mustiga gula tonerna i färgbilderna och dessutom symmetrin i den tredje. Det motivet känns nytt medans gatan i fjärde bilden känns mer bekant.
Hälsningar Lena
Svar från Bjarne 2021-10-23 16:11
Kul att du gillar trean. Jag fastnade för hur strålarna från lyktan lyste upp väggen i stråk. Tack så mycket för kommentaren Lena!
Hälsningar, Bjarne
Inget som stör mig i vart fall..fina kvällsbilder..
HaD/Gunte..
Svar från Bjarne 2021-10-23 16:12
Tack så mycket för det Gunte, ha det gott!
Bjarne
Ett besök i huvudstaden, minsann! Gamla stan gör sig bra i såväl färg som svartvitt. #4 är en klassisk bild från Storholmen (som väl ön heter). Min favorit i serien är #2 där vi får titta in genom öppningen där det finns mer att utforska. Både det vi ser och en nyfikenhet för vad som finns mer?
Svar från Bjarne 2021-10-29 21:21
En bra beskrivning av #2! Tack så mycket Jocke!
Hälsningar, Bjarne