I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Glimtar av Genova

Vid semestern i Cinque Terre tidigare i sommar, tog vi tåget till Genova en dag. Det syns att Genova varit en rik stad tidigare i historien. Det är gott om palats och andra pampiga byggnader. Nu råkar det nog vara så att de bilder jag valt till bloggen är av lite andra motiv.

#1

Inte framme i Genova än. Det blev tågbyte från lokaltåg till ett snabbare tåg i La Spezia.

#2

Jag tycker mycket om de pastellfärger man gärna målar sina hus med.

#3

Jag tvekade länge om jag skulle göra den här bilden i svartvitt eller färg. Det blev färg till slut mycket på grund av att jag gillar färgen i marmorn.

#4

Mycket tvekan här också, men valet blev svartvitt bara för att göra tvärtom den här gången. Kanske dumt att inte ta med väggarnas vackra färger?

#5

Folk sitter gärna en stund på trappan till den stora katedralen.

#6

Kopplingar!

#7

Många italienska städer har arkader. Kanske är det för att man skall kunna gå i skuggan när det är varmt, och då är det en god tanke.

#8

#9

Ett litet torg i gamla staden.

Inlagt 2014-08-17 10:46 | Läst 2573 ggr. | Permalink
Vilka fina bilder du tagit! Min favorit idag är bild nummer tre, och den hade nog gjort sig fin i svartvitt, men färg vinner nog ändå! =)
Ha det så bra!
Svar från Bjarne 2014-08-17 11:36
Tack så mycket Heléne! Jag svarade aldrig på din fråga i din blogg om att välja kategori. Nej, jag kan inte heller välja kategori längre!
Ha en skön söndag!
Bjarne
Var i Genova 2010 i samband med en jobbresa, vi bodde några mil därifrån. Det blev två dagsturer i staden, fantastiskt fint!
Kul med dina fina bilder, som sätter igång minnena!
/Niklas
Svar från Bjarne 2014-08-17 15:23
Tack så mycket Niklas! Kul att det väcker angenäma minnen.
Hälsningar, Bjarne
Fina bilder från Genova! Vad det gäller bild 3 och svartvitt eller inte, så tycker jag den blev kanon i svartvitt. Har i och för sig inte sett bilden i färg, men svartvitt var som sagt kanonbra! Marmor-bilden gjorde sig bra i färg!
Ha det fint!
Svar från Bjarne 2014-08-17 15:24
Tack för kommentaren Mikael! Förmodar du menar nummer 4 i svartvitt. Kul att du gillar bilderna!
Hälsningar, Bjarne
En riktigt härlig blandning av många fina bilder.
Svar från Bjarne 2014-08-17 17:39
Tack för det Ingemar!
Hälsningar, Bjarne
Sköna o lockande bilder, heter inte staden Genua o provinsen Genova? I vilket fall verkar det vara rätt lugnt folkliv ingen massturism precis utan fridfullt o avslappat o väldigt vackra miljöer i sköna färger. Må gott, LO
Svar från Bjarne 2014-08-19 07:48
Tack för kommentaren LO! På italienska heter även staden Genova. Genua är vår stavning och kanske den engelska också. Helt rätt att det är en provins också i regionen Ligurien.
Ha det gott!
Bjarne
Mannen vid pelarna är skön. Och visst gör den sig i färg.
Svar från Bjarne 2014-08-19 07:49
Tack Björn! Då gjorde jag nog rätt val ändå.
Hälsningar, Bjarne
Härliga bilder! Nu längtar jag till Italien igen.. :-)
/Lasse
Svar från Bjarne 2014-08-24 10:45
Tack Lasse!! Italien är härligt.
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne! Ytterligare ett gäng trevliga bilder från Italien! Du inleder med en svartvit bild där det finns många människor i olika positioner och rörelser. Det syns lite mer av den ena vagnen, vilket bidra till viss dynamik. Men jag tillåter mig att fundera på om den lite dystre mannen i till höger egentligen borde vara med. Han är ju lite kapad. Hade bilden förlorat på att beskäras från höger så att denne man helt förpassas från bildytan?
Bild två visar en lugn gata med lite slitna fasader, men de har en fin färgskala! Den bryts dock av flaggornas gula nyans som inte är i harmoni med fasaderna. Det kan du dock förstås inte göra något åt, men jag funderar på om värme-/kylpumpen är störande. Och med kritiska ögon på störs jag nog även av huvudet som sticker upp i nedre kanten.
Nog med gnäll!
Bild tre är jättefin. Pelarnas färg kontrasterar fint mot mannens blå tröja. Dessutom finns där en historisk kontrast mellan de urgamla pelarna och mannens mobiltelefon. Och om man vill, hårda pelare mot människans mjuka hud och bräcklighet.
Vad gäller fjärde bilden vet jag inte vilka färger faserna har, men jag tycker om den svartvita versionen. Ljuset spelar på väggarna på ett intressant sätt.
Femte bilden visar en mycket spännande arkitektur och många människor sysselsatta med olika saker. Går att titta länge på denna bild och upptäcka nya detaljer.
I bild sex har du fått en bra ordning på oredan. Svartvit är säkert det bästa valet här. Spännande skarvar och kreativa upphängningar av ledningarna, men frågan är hur robust detta är mot väder och vind...
Härligt djup i bild 7! Djupet skapas av såväl arkaden i sig som av människorna och flagglinorna. Ditt antagande om syftet med arkaden låter högst trolig.
Den folktomma gränden i bild åtta reser en massa frågor, t.ex. om varför det är så folktomt. Du har genom en skicklig komposition skapat intressant bild, såväl avseende förgrund, mellanparti och bakgrund. Man ser lite av en dörr(?) och fönsterlucka i bakgrunden. Det finns växter, en motorcykel och en massa andra detaljer att beskåda på olika platser i bilden.
I den sista bilden ger placeringen av "kulorna" och växterna ögat hjälp att vandra in i bilden, men jag finner inte så mycket att upptäcka i bilden - i varje fall inte jämfört med t.ex. bild åtta.
Generellt är det märkligt folktomt i många bilder, trots att du är i turistorten mitt i juli... Kan undra varför.
Oj, nu kommer det svåra... svartvit favorit är bild fem och färgfavoriten är bild åtta!
Ha ett skönt veckoslut! /Ulf
Svar från Bjarne 2014-08-24 10:53
Tack för kommentaren Ulf! Jag håller helt med om att den kapade mannen borde bort. Jag tänkte på det först när jag publicerat bloggen. Det får föras till kategorin slarv!

Jag håller med om kommentaren om värme-/kylpumpen i bild två. Jag såg den när jag redigerade, men ville inte göra bilden för långsmal. Visst kan man ha stående panoramabilder, men det blir inte bra i bloggen. Det jag borde gjort där är förstås att valt en annan vinkel redan vid fototillfället.

Många tolkningar kring blid tre, kul! Jag hade kanske trott att den skulle bli favorit, men jag tycker du gjort bra val med dem du valde också. Det drar inte precis fram horder av turister i Genova, vilket förklarar att jag kunnat ta folktomma bilder. Det verkar helt enkelt inte vara någon större turistmagnet, vilket i och för sig kan vara skönt. Fast staden är definitivt värd ett besök.

Ha en fortsatt bra helg!
Bjarne