I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Grön morgon

Väckarklockan ställd på 4.00 en lördagmorgon. Är jag galen? Nä, jag tror inte det. Det är ju vid den tiden naturfotografer "ska" gå upp. Visst är det jobbigt att komma ur sängen, men väl ute så är det väldigt fridfullt i skogen. Nu blev det inte så mycket morgonljus i form av solsken, för solen gick ganska snart i moln, men det gjorde inte så mycket då jag mest höll mig i skogen i alla fall.

Det är väldigt grönt nu, i synnerhet i dessa trakter med nyutslagen bokskog. Egentligen gillar jag höstens färger bättre. De är varma och mer varierande i tonerna, men jag kan ändå inte låta bli att fotografera vårgrönskan också. Den skira grönskan är också härlig, inte minst för själen efter vinterns mörker och kyla. Nåja, den här vintern har inte varit alls kall, men i alla fall! Som sagt, mycket grönt i dessa bilder...

#1

Dagens första bilder blev på en hjort. Upptäckten av varandra är ömsesidig!

#2

#3

#4

#5

#6

#7

#8

Jag har fotograferat de här stockarna förut, men nu kom jag från ett annat håll och fick en ny vy. Tänk att jag inte utforskat motivet tillräckligt förut, fast jag gått förbi så många gånger!

#9

Inlagt 2015-05-31 14:07 | Läst 2234 ggr. | Permalink
Håller med om att höstens färger vinner över alla andra årstider. Men, det gröna sköna som kommer på våren är inte fel det heller. Speciellt nu innan sommarvärmen slår till och naturen börjar torka ut. Du gillar verkligen dina promenader i skogen förstår jag. Flera sköna bilder från dig idag, måste jag välja ut någon så får det bli den 3:e, fint komp.
Svar från Bjarne 2015-05-31 14:37
Visst gillar jag skogspromenaderna! Du måste inte välja, men det är alltid kul att höra vilken som gillas bäst. Tack Ingemar!
Hälsningar, Bjarne
Härliga skogsbilder!
Svar från Bjarne 2015-06-01 20:13
Tack så mycket Lars!
Bokskogen är så oerhört grön. Mycket fina och vilsamma motiv. Ibland får man offra sej och kliva upp även om somliga tror att man är galen.
Hälsningar Lena
Svar från Bjarne 2015-06-01 20:14
Tack för kommentaren Lena! Problemet är att en del tror jag är galen vilken tid jag än går upp!
Hälsningar, Bjarne
Härligt grönt är det i naturen nu, fina bilder genomgående, håller med om att hösten är lite vassare. Må gott, LO
Svar från Bjarne 2015-06-01 20:15
Tack för kommentaren LO! Så bra, då är vi överens om årstiderna!
Ha det gott!
Bjarne
Hej Bjarne! Du är definitivt inte galen som ställer klockan på väckning kl. 4! Möjligen lite småtokig (i vissas ögon), men i så fall är vi minst två som delar den diagnosen (3.45 gällde för mig i dag...)!
Du fick ju omgående belöning för din tidiga morgon i form av bilder på hjorten! Den står där snyggt inramad av stenar och pinne i förgrunden och buskarna till vänster och höger.
Vid första anblicken tyckte jag inte tvåan var något speciellt, men det var något som höll kvar mig. Det finns en diagonal nedre vänstra till övre högra hörnet. Där finns ett lugn i bilden men samtidigt en viss spänning: mest lövträd men även ett barrträd relativt centralt i bilden, lövträden har slagit ut olika mycket. Trevlig bild!
Angående tredje bilden tycker jag att harsyrebladen i förgrunden gör mycket för helhetsintrycket, de balanserar bokarnas löv längre in i bilden mycket väl, vilket inte de mossbelupna stenarna hade klarat av ensamma.
I fyran finns en stark kontrast mellan varmt och kallt ljus, men så blir det naturligen vid den tidpunkten på dygnet! Om jag tillåts var petig hade bilden vunnit en aning om du städat bort de torra grenen i vänsterkanten. En petighet till: det liggande gräset i surdraget drar blicken förtjänstfullt in i bilden, men det ser på min skärm ut som om de är lite för ljusa (eller för är det för mycket krispighet)?
Gillar kompositionen i femman, där den lilla lilla trädplantan i nedre vänstra hörnet är mycket viktigt. Önskar mig dock en något kallare ton, ser lite för varm ut, men det kanske beror på att jag vet tiden på dygnet!
Härliga linjer i sexan. Stammarna och stenmurarna bidrar till att rama in ytorna med olika växtlighet och karaktär. Du har medvetet undvikit att det lutande trädet går kant i kant, det hade annars blivit ett avklippt hörn.
Intressant stubbe i sjuan, men harsyran är ett viktigt bildelement!
Jo,högen med stockarna i åttonde bilden känns vagt bekant... Detta är en stark komposition. Ser diagonaler och där finns bildytor med olika karaktär och det finns en behaglig djupverkan i bilden.
Samma tema (diagonaler och ytor) är tydliga även i den avslutande bilden. Kanske inte lika stark som t.ex. den åttonde bilden. Har svårt att hitta något intressant i nedre högra delen av bilden, men den övre vänstra delen har olika träd och blåbärsris, tjock och tunna stammar m.m.
Ja vad blir kontentan av detta? Jo, favoritbilden är överraskande nog(?) tvåan, men jag håller även trean och åttan riktigt högt. Hade jättesvårt att välja favorit mellan dessa tre... men favoritvalet gick alltså till bilden som växte ju mer jag tittade på den.
Fortsätt njuta av helgen! /Ulf
Svar från Bjarne 2015-06-06 18:55
Hej Ulf! Tack så mycket för kommentaren. Jaså, upp så tidigt idag igen! Inte illa. Är det kanske inspirationen från kursen som påverkar också?

Intressant att höra ditt resonemang om bild två. Det kändes helt rätt när jag tog bilden ute i skogen, men sedan funderade jag fram och tillbaka hur bra den är egentligen och om den skulle få komma med i bloggen. Det var ju tur att den fick komma med i alla fall!

Jag håller med om att gräset i bild fyra blivit lite för dominant till strukturen. Kan vara ett fall av överskärpning. Kul att du uppskattar kompositionen i bild åtta. Det var lite funderande på plats hur jag skulle få till det så att det blir intressant utan att bli för rörigt.

Nedre högra hörnet är lite ointressant i sista bilden. Det som fick mig att stanna upp var att det bildades två rader av träd, en åt vänster och en åt höger, med det närmaste trädet gemensamt. Det kanske är det du menar med diagonaler? I så fall gick min tanke tydligen fram!

Ha en bra lördagkväll och söndag!
Bjarne