I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Gryts skärgård och lite smalspår

Det har blivit en tradition sedan många år att paddla kajak i skärgården med två övernattningar i tält. Det blir oftast längs ostkusten och i år föll valet på Gryts Skärgård med Fyrudden som utgångspunkt.

#1
 
En namnlös ö enligt min karta, men den ligger lite sydväst om Harstena.

#2

Det blåste ganska friskt och tältet skakade under natten.

#3

Nästa dag flyttade jag till ön Skräckskär. Trots namnet är det en mycket vacker liten ö. Jag fastnar ofta för motiv som innehåller sten i olika former.

#4

#5

Det här är en pytteliten blomma och en titt i floran säger att det möjligen kan vara dvärgarun.

#6

Att röra kameran vertikalt är det många som gjort i skogen. Jag testade med vass istället.

#7

En solnedgångsbild, jaja... Jag kan väl också få ta en någon gång!

#8

På väg hemåt stannade jag vid Verkebäck och fotograferade det gamla smalspåriga rälsbusståget som är på väg från Hultsfred till Västervik. Från E22:ans bro har man en bra utsikt över den lilla stationen.

#9

En bild till på tåget, denna gång utanför Väderum som ligger någon mil nordost om Hultsfred. Visst ser det småländskt ut?

Inlagt 2014-09-14 09:22 | Läst 3137 ggr. | Permalink
Genomgående mycket vackra bilder, Bjarne!
Och det låter som en trevlig familje(?)tradition med paddlingsutflykter!
/Niklas
Svar från Bjarne 2014-09-14 17:09
Tack så mycket Niklas! Det är faktiskt min egen tradition att få några dagar egen tid, bara jag, havet och öarna. Mycket avkopplande!
Hälsningar, Bjarne
niiiik 2014-09-14 19:17
Ja men det lät ju härligt!
Fantastiskt fina bilder!!! Från en miljö som jag mer än gärna skulle besöka!!
Mycket fint. Ha en fin dag! //Peter
Svar från Bjarne 2014-09-14 17:10
Tack för kommentaren, Peter! Hoppas du får tillfälle till ett besök någon gång, det är mycket vackert.
Ha en bra kväll!
Bjarne
Vilken härligt att paddla, och dessutom ha det som tradition!
Riktigt fina bilder Bjarne! Din vassbild hade passat som tavla!
Ha en bra dag idag!
Svar från Bjarne 2014-09-14 17:10
Tack så mycket Heléne! Det är en njutning att paddla bland alla fina öar.
Ha en god kväll!
Bjarne
Sköna fina bilder, verkar riktigt häftigt med kajakpaddling, synd du inte visa nån bild på tältet o kajaken. Må gott, LO
Svar från Bjarne 2014-09-14 21:08
Tack för det LO! Vem vet, jag kanske letar fram någon tält- och kajakbild.
Ha det gott!
Bjarne
Riktiga mysbilder från vår vackra natur. Trevlig blandning av både hårda och mjuka saker.
Svar från Bjarne 2014-09-14 21:08
Tack så mycket för kommentaren om blandingen!
Hälsningar, Bjarne
God förmiddag! Generellt sett som vanligt trevliga motiv, genomtänkta kompositioner och bra bildbehandling! Men det går inte att undvika att se vilket motivområde som är ditt främsta intresse och därför är extra bra: stenar. Både bild 3 och 4 är riktigt bra. För ovanlighetens skull serverar jag dig favoritvalet direkt: bild 3, men det är hårfint mot fyran. Även om det inte är mycket till färg i trean så tillför den något extra i bilden även om svartvit också fungerar mycket bra i stenbilder som bild 4. Så därmed är den eventuella spänningen borta!
Däremot är jag inte lika förtjust i svarvitvalet i bild 1. I duellen mot bild två vinner den senare, främst på grund av att färgen lyfter bilden. Men jag hade nog valt att ta med lite mindre himmel, även om molnen är fina. Kanske 4:5-format skulle fungera bra?
Det valda skärpedjupet i bild 5 fungerar bra. Det är som du framfört tidigare svårt att välja rätt skärpedjup och det finns många synvinklar på den frågan... Dvärgarun har jag aldrig tidigare stött på, trevlig blomma! Kanske borde det torra bladet som går diagonalt genom gruppen tagits bort för att få en än mer fulländad bild?
Vass fungerar minst lika bra som träd för vertikal skakning men borde vara svårare eftersom stråna står så tätt. En eloge till dig som försökt! Jag är inte något stort fan av skakisbilder, tar själv ytterst få sådana bilder. Det blir sköna utsmetade färgytor vilket gör att bild 6 går åt konsthållet. Bilden fungerar, men ger mig inte så mycket. Kanske hade det varit bra med någon annan motivdel som kunde skapat ytterligare intresse i bilden. En sten måhända (annan form och färg)?
Hade alla solnedgångsbilder som visas i olika sammanhang varit lika genomtänkta i sin komposition och exponering som din bild 7 så hade den bildkategorin inte haft så dåligt rykte. Riktigt bra solnedgångsbild!
Jag visste att du är svag för gamla järnvägar och rälsbussar, men att du har så stort tålamod att vänta ut de få avgångar som finns... Både bild 8 och 9 är trevliga dokumentära bilder men saknar i mina ögon det lilla extra. Jag är kanske lite blasé på rälsbussar: åkte rälsbuss i tre år till högstadiet i Alvesta. Jag funderar på om en lång exponeringstid i bild 9 kunde kryddat bilden (rälsbussen i rörelseoskärpa)?
Fånga många ögonblick i helgen! /Ulf
Svar från Bjarne 2014-09-20 14:42
Hej Ulf! Jo, sten är nog mitt element och jag säger inte emot dig i favoritvalet den här gången heller. Fösta bilden tyckte jag inte funkade i färg på grund av "tråkigt" ljus. Tvåan är tagen betydligt senare och jag håller med om att den är bättre. Däremot vill jag inte beskära bort de vackra molnen, så där är vi oense!

Det som stör mig i skakbilden är några strån på tvärs som gett svaga, men breda ljusa fält. Annars är jag hyfsat nöjd med den.

Kul att solnedgångsbilden funkade för dig, trots att det ofta känns lite kitschigt. Synd att du fick för mycket av rälsbussar i högstadiet! En lång exponeringstid på sista bilden hade kanske gjort den mer intressant för många, men för mig hade det förstört bilden. Jag vill se tåget skarpt! Okej, det kan vara nörderi....

Ha en skön lördagkväll!