I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Häckebergasjön medsols

Den gångna söndagen sammanstrålade jag (och solen) med kompisarna Håkan och Ulf för ett varv medsols runt Häckebergasjön i sydvästra Skåne. Ja, solen var framme mest hela tiden. Jag undrar förresten om Nya Zeeländare och Australiensare menar motsatt håll när man säger medsols? De kanske inte använder uttrycket alls, vad vet jag.

Det var en mycket skön dag i trevligt sällskap. Ulf hade koll och visade oss andra vägen runt. En smålänning som guidar två skåningar i Skåne!

Som sagt, solen var framme och ljuset var därefter. Skarpt och hårt med mycket skuggor. Snön var dock tacksam, både som reflektor och för att förenkla motiv som annars skulle blivit kanske väl komplexa. Beror på vem man frågar i och för sig. Vad gör man då? Tja, försöker använda skuggorna till sin fördel tänker jag. Det var vad jag försökte med i alla fall. 

Det slår mig också att bilder som verkar bra på plats kanske inte funkar i alla fall. Jag tänker särskilt på en bild, som jag kände verkligen satt där den skulle och den såg bra ut på displayen. Förstorad hemma på datorn kändes den inte alls bra och kom inte med i urvalet till bloggen heller. 

#1

#2
Snapsglas?

#3
Streckkod?

#4

#5

#6

Inlagt 2018-03-24 07:49 | Läst 429 ggr. | Permalink
Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

Den sista är en äkta Skånsk bild, klassisk. Och snapsglasen är mycket dekorativa. Sen har jag aldrig prövat att läsa in en naturlig streckkod, undrar vad det blir?
Svar från Bjarne   2018-03-24 16:44
Tack Stefan! Kul att du hittar bilder att gilla. Streckkoden tror jag blir 462 gram fläskfärs :)
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne.
Skyggebillederne nummer 1 og 4 blev meget fine - synes jeg. Men det bedste i denne serie efter min smag er nummer 2 - den stikker ud.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Bjarne   2018-03-24 16:45
Jag tänkte väl att en dansk skulle fastna för snapsglas :) Kul att du gillar den bilden och skuggorna.
Ha en fin lördagkväll!
Bjarne
Jag gillar både snapsglasen och streckkoden men det är nog ändå sista bilden som är bäst. Troligt läckert landskap med skarpa kontraster.
Hälsningar Lena
Svar från Bjarne   2018-03-24 16:46
Vad kul att du gillar sista bilden lite extra! Den kändes rätt redan på plats och jag komponerade den i kvadratiskt format från början. Jag kände att det passade bäst.
Hälsningar, Bjarne
Jag tyckte du skrev nånstans att du inte är bra på text i din blogg. Så är det ju inte alls! Det är precis lika bra som dina bilder tycker jag.

Ha det gott! /Thomas

PS. Solen går åt samma håll på södra halvklotet, så var det iaf när jag var i NZ. Och de säger "clockwise" så de har koll på läget :)
Erik Madsen   2018-03-24 19:15
Hej og undskyld, at jeg hægter mig på her, men jeg glemte at rose Bjarne for teksten. Det er nemlig rigtigt, det kan du godt Bjarne.
mvh. Erik.
Svar från Bjarne   2018-03-25 09:57
Tack så mycket Thomas - och Erik - för återkopplingen även på texten. Jag är glad att ni gillar både bild och text, även om jag inte skriver lika poetiskt som en del andra.

Thomas, jag vidhåller att solen går "motsols" på södra halvklotet, från öster, via norr och ner i väster. https://sv.wikipedia.org/wiki/Med-_och_moturs

Ha det bra!
Bjarne
God afton Bjarne! Tänk att du redan har fått till blogginlägg med trevliga bilder från vår tur runt Häckebergasjön! Det var inte så svårt att "guida" då jag var där så sent som i september 2017... Att bilder som ser bra ut på kameradisplayen inte alltid fungerar när man nagelfar dem på datorns skärm händer då och då, alltid snopet när man tror man har en kanonbild på minneskortet. Men i bland är det tvärtom, en bild man upplever som medioker i kameran kan visa sig ha stor potential efteråt.
Häftig och mjuk trädskugga i bild ett! Den rundande trädkronan är snygg. Det är bra att det är två stammar och de två grova grenarna skapar fin balans. Den knottriga ytan längst ner är också något som bidrar på förtjänstfullt sätt till bildens kvaliteter.
Snapsglasen i bild två, som är i olika grad av fulländning står i stor mängd i olika rader, är ett spännande motiv. Härlig lyster i "glaset"! Tycker att den böjda stammen/grenen är viktig för bilden.
Streckkodsbilden är kreativ men upprepningen av strecken fungerar inte riktigt för mig. Kanske är det för många streck? Provade en att täcka över den övre delen (ungefär till kvadratiskt format) och då fungerade bilden bättre för mig. Tycke och smak....
Fjärde bilden har ett intressant skuggmönster som ligger på den lövdekorerade isen. Ser en tydlig riktning på skuggorna dåd det är två "spetsar" som pekar snett uppåt höger. Helt klart en trevlig bild!
När jag ser bild fem inser jag att jag inte bara skulle stått och sett på när du balanserande skapade denna fina och synnerligen fantasieggande bild. Jag ser benen på en trädgubbe, där fötterna har isskor! Som jag minns det hade vattnet en lite tråkig färgton, men du har lyckats få en fram en betydligt trevligare blå ton. De två nedstickande grenarna vars ändar tangerar iskanten bevisar att du varit mycket noggrann i kompositionen.
Helt rätt att kasta färgerna åt sidan i bild sex. Utan snö hade bilden inte varit alls så intressant. Åkern har tre tydliga ytor där spåren går på lite olika håll. Träddungen uppe till vänster skapar lite extra intresse, liksom molnen. Tänk om molnen hade varit frigjorda från åkerkanten och lite mer åt vänster. Det hade lyft bilden ytterligare...
Dags att lyfta fram mitt topp-.tre-val: bild fem vinner före ettan och sexan (i nämnd ordning)!
Önskar dig en riktigt bra påskhelg! /Ulf
Svar från Bjarne   2018-03-27 20:33
Godkväll Ulf och tack så mycket för den utförliga kommentaren! Jag hade två varianter på snapsglasbilden med lite olika utsnitt. Jag valde det tajtare till bloggen, då jag tyckte "glasen" kom fram bättre på det sättet.

Jag tror du har rätt om streckkodsbilden. Det blev nog lite väl många streck och kvadratiskt format kan mycket väl funka bra för den.

Kul att glitterskorna vann din gunst och jag vet ju att ingen av er andra gav er på det motivet, så jag lär inte få se alternativa tolkningar.

Jag hade gärna "lyft" molnen lite i sista bilden också, men mina förmågor sträcker sig tyvärr inte så långt! Kul att den kom på topp tre, för jag gillar den ganska bra själv. Tycker du gjort ett bra placeringsval, även om jag inte vet hur jag själv skulle rangordnat bilderna.

Hoppas du får en bra påskhelg du också!

P.S. 543 i morgon onsdag, men det har jag nog informerat om tror jag. D.S.