I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

I eurokrisens spår

Här kommer lite mer bilder från mitt besök i Aten i början av mars. Den här gången är temat förfall. Det finns gott om övergivna hus i Aten. De greker som jag pratade med berättade att folk har börjat flytta hem till landsbygden igen, när man förlorat sina arbeten i staden. Det syns tydligt att Grekland befinner sig i en svår ekonomisk situation. Jag tror också att jag såg demonstrationer varje dag under mitt besök.

#1

#2

#3

#4

#5

#6

#7

#8

#9

Inlagt 2014-04-12 16:21 | Läst 2917 ggr. | Permalink
Vackra bilder på den grekiska tragedin!
Svar från Bjarne 2014-04-12 17:07
Tack för kommentaren, Matti!
Hälsningar
Bjarne
Förfallet verkar gå fort
Tråkigt att det blivit på detta sätt
Svar från Bjarne 2014-04-13 16:37
Ja, verkligen.
Hälsningar
Bjarne
Så blir det nog här också, tyvärr, Politikerna håller på att dra ner oss i fördärvet, se bara på skolresultaten.
Svar från Bjarne 2014-04-13 16:39
Jo, skolresultaten är oroande. Fast jag har kanske inte samma pessimistiska syn i stort.
Hälsningar
Bjarne
Tänk att förfall kan vara så himla vackert?
Riktigt fint fotat!
Svar från Bjarne 2014-04-13 16:40
Tack Heléne! Ja, det är märkligt. Det blir bättre på bild i än i verkligheten.
Ha en fortsatt bra söndab!
Bjarne
Gillar verkligen sådana här bilder - förfall! Jag var i Riga för ett par år sedan och letade upp några riktigt risiga kvarter. Du inspirerar till att leta fram de bilderna. Snyggt fotat! Mvh Elisabeth
Svar från Bjarne 2014-04-13 16:40
Tack så mycket Elisabeth! Kanske får jag se dina Riga-bilder i bloggen?
Hälsningar
Bjarne
Fina bilder och färger på en tragisk historia.
//B-O
Svar från Bjarne 2014-04-13 16:41
Tack så mycket för kommentaren, B-O!
Hälsningar
Bjarne
Hej Bjarne! Om alla dessa byggnader står att finna i centrala Aten, förstår man att läget minst sagt är bekymmersamt för landet och för staden. Vi har varit och turistat i den relativt sett välmående grekiska övärlden de senaste somrarna. Men även där finns en hel del övergivna och förfallna byggnader, dock inte i den omfattningen och graden av förfall som du visar här. Alla dina bilder är på samma gång vackra OCH skrämmande.
Den sista bilden har triss i spännande rektangulära ytor: ett stängt jalusi, ett halvöppet, trasigt jalusi och en igenmurat fönster(?) i markplan. Snygg blå ton i gatstenen där den blå graffititexten blir en snygg pendang.
Bild 7 är en intressant bild med vertikala, horisontella och diagonala linjer samt ytor av olika material.
Men jag gillar främst bild 4 på grund av "röran" i bilden! Väldigt mycket att titta på i olika form och färg. Ger betraktaren mycket att fundera på: Vem har bott där? Varför flyttade de? Varför bryr sig om att låsa? Varför står en trasig stol framför dörren? Vart leder trappan? osv.
Sedan har jag en generell fundering kring såväl mina som dina bilder av övergivna byggnader m.m. Vi gör nästan uteslutande dessa bilderna skarpa med klara mättade färger, precis som vi normalt behandlar våra naturbilder. Förmedlar det "rätt" stämning? För det är i grund tämligen tragiskt med allt som är övergivet och förfallet. Kanske lite mindre skärpa och mindre mättade färger vore värt att pröva? Observera att detta skriver jag minst lika mycket till mig själv som en fundering till dig!
Njut av påsken! /Ulf
Svar från Bjarne 2014-04-16 18:02
Tack för kommentaren Ulf! Misstänkte att det här skulle vara lite i din smak. Jag är ense med dig om favoritbilden. Det blev den som jag gjorde lite extra stor till fotoalbumet. Rangordningen därefter är jag själv mer osäker på.

Intressant tanke att ge bilderna ett annat uttryck. Lägre mättnad kan nog funka på en del bilder. Mindre skärpa? Kanske, det får jag nog testa för att se om det passar. Svartvitt lite rått och kanske tonat kan vara ett annat alternativ. Lägga på lite brus också? Lite grunge-aktigt?

Ha en Glad Påsk!
Bjarne