I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

I Linnés fotspår

Den tredje maj, gjorde jag en fotoutflykt tillsammans med kompisarna Håkan och Ulf. Kosan styrdes mot Råshult i södra Småland, platsen där Carl von Linné är född. Förutom födelsehuset och en del andra byggnader, finns också härliga ängsmarker och skogar. Solen sken obönhörligen från en klarblå himmel, vilket vi, till skillnad från "normala" människor, inte var så glada åt! Vi hade i alla fall vett på att inse att vi var annorlunda. Vi fick helt enkelt anpassa oss, och så småningom dök det upp en del moln. Vi gjorde för övrigt ett stopp till, men det kommer i ett annat inlägg.

Ulf har publicerat sitt inlägg från utflykten här, så kolla gärna på de bilderna också! Även om vi varit på samma plats, brukar vi komma hem med ganska många olika bilder, och det stämmer även denna gång.

#1

#2

#3

#4

#5

#6

#7

#8

#9

#10

Inlagt 2015-05-17 16:51 | Läst 2102 ggr. | Permalink
Vackra bilder, Bjarne!
Löven i bild 2 och vitsipporna i bild 4 lyste upp kvällen liute extra för mig!
/Niklas
Svar från Bjarne 2015-05-18 16:44
Tack för kommentaren Niklas! Kul att höra vilka som gillas bäst den här gången.
Hälsningar, Bjarne
Mycket fina bilder Bjarne, många riktigt vackra också. Den första är riktigt mäktig, och blev perfekt i svart/vit. Härlig miljö med lite blandskog, vatten och snyggt staket.
Svar från Bjarne 2015-05-18 16:45
Tack så mycket Ingemar! Kul att stocken i bild ett gillas lite extra.
Hälsningar, Bjarne
Vacker o fin serie i skön natur, första o andra gillar jag bäst idag! Alltid hög kvalitet från dig! Må gott, LO
Svar från Bjarne 2015-05-18 16:46
Tack så mycket LO! Kul att få veta dina favoriter.
Ha det gott!
Bjarne
Hej Bjarne! Jag gör ett litet hopp framåt bland dina inlägg för att komma framåt mot nutiden. Du inleder med en svartvit bild med intrikata mönster. Många linjer och mönster att upptäcka, ovanligt mycket för att vara ett utsnitt av en trädstam. Antar att det är det träd vi stannade till vid i början på vår runda.
Tycker att den stora förtjänsten med den andra bilden faktiskt är det intressanta mönstret av träd och himmel i bakgrunden! Och den lilla grenen som sticker in i bilden i den övre högra delen är också en viktig komponent! I bland är det bra med instickande genar, strån och annat... :-)
Även i bild 3 är det bakgrunden (staketet och fälten) och det korta skärpedjupet som ger bilden ett lyft!
Den fjärde bilden har du använt en ljus "diffusor" som tackamt mjukar upp bilden och vitsipporna som du fångat i en fin v-form. den främre vitsippan lyfts snyggt fram av skärpan och ljuset som faller på blomman.
Du bjuder på en svartvit spegelbild i femman. Ja, gott hantverk och lite ruffig i förhållande till den föregående bilden. Kanske hade bilden tilltalat mig mer om den inte kommit direkt efter den mjuka skira vitsippsbilden.
Måste helt och fullt ärligt tillstå att bild sex är betydligt bättre än min version av samma motiv, du har helt "enkelt" komponerat skickligare (bland annat genom det liggande formatet).
Även i bild 7 har du ett ganska kort skärpedjup, men jag önskar mig ett ännu kortare!
Jag tror inte Håkan gillar bild 8 på grund av den "risiga" bakgrunden men jag gillar absolut denna bild! Snyggt med alla former och linjer - vertikala och horisontella, raka och böjda. Dessutom kontrastverkan mellan levande och "dött".
Jag är ambivalent avseende kompositionen den nionde bilden. Vill jag ha med den nedre grenen? Syns det tillräckligt mycket av grenen som (nästan) försvinner ut ur bildens överkant och vänder tillbaka? Är det bra med "hålet" i övre högra hörnet? Många frågor, har inget klart svar. Mest fundersam är jag till grenen i nederkanten...
Så har jag kommit till sista bilden: trevlig komposition som möjligen kunde vunnit ytterligare om nedre delen av staketet i vänstra delen av bilden hade synts (högre position alternativt gått närmare och vidvinkligare)!?
Favoritvalet faller på åttan, följd av fyran och sedan blir trean nummer tre.
Njut av helg oavsett väder! /Ulf
Svar från Bjarne 2015-05-30 10:39
God förmiddag Ulf! Första bilden är på en liggande stam vid första ängsladan. Jag skuggade med min egen kropp. Tur jag inte är för smal! Så kul att en instickande gren tillför bilden lite i bild två! Jag håller med om att bakgrund mönstret är viktigt i den bilden också.

Intressant tanke det här med att jag placerade den "ruffiga" femman efter den mjukare fyran. Ofta kör jag kronologisk ordning, men det är inte fel att tänka till lite mer när det gäller i vilken ordning bilderna skall komma.

Ja, vems bild som är bäst av de rödgröna kan man ju alltid fundera på. Min är i alla fall lite beskuren till ett något långsmalare format.

Det gläder mig att bild åtta fick så pass mycket gillande att den blev favorit. Jag tyckte redan på plats att trädet bakom borde vara med, medan Håkan gjorde allt för att undvika det.

Du har helt rätt om sista bilden, där var jag lite slarvig med staketet!

Ha det bra i helgen!
Bjarne