I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Insomnade pekingindustrier

Jag fick tillfälle att besöka Norrköping i början av veckan. Ingen aning varför staden kallas Peking, men det skulle inte förvåna mig om någon här på FS har svaret på det. Det f.d. industrilandskapet med sina fördämningar och forsar är ett av stadens mest fotogeniska motiv, så det är väl föga förvånande att det blev en del skott där. 

#1

#2

#3

#4

Inlagt 2019-08-24 09:07 | Läst 1999 ggr. | Permalink
Det jag har hört om orsaken till Peking är att Peking betyder "Den norra staden" och uptäcksresanden Sven Hedin lär ha varit på läroverket i Norrköping och berättat om sina resor. Yppat att Nanking betyder den den södra staden. En grabb frågade då vad den norra staden hett och fick svaret Peking. Snabbtänkta skolgrabbar kom då på det nya smeknamnet för Norrköping. Vet inte om det är den verkliga historien, men det låter ju trovärdigt.
Svar från Bjarne 2019-08-24 09:30
Tack Margareta! Det gick verkligen fort att få en teori om vad namnet kommer ifrån och jag tycker också det verkar klart trovärdigt.
Hälsningar, Bjarne
Fina bilder! Den första är på vad jag tror är stans näst mest fotade motiv efter Arbetets museum (Strykjärnet). Bra jobbat, bilden står sig väl i konkurrensen.

Industrilandskapet är den vedertagna beteckningen, alltså utan "f d". Fabrikslandskapet skulle nog varit ett bättre ord, men det är sen typ 50 år för sent att ändra. Tillverkningsindustrierna är nedlagda men nu finns universitet, kontor, mm. Mitt i bild en företagsinkubator som sett start ups komma och gå, några mot en ljusnande framtid i allt större skala.

Vattenfallet är över kanten på en tilloppsränna av betong som baxades in i området på 1920-talet. Numera går det mesta vattnet i tunnel och platsen skulle kunnat varit nästan torrlagd. Men efter intensiv förhandlingar "spills" så ett vattenfall bildas. Holmens bruks chefsingenjör på vattenkraftsidan ställde upp på att bygga trösklar nere i rännan så att det alltid finns vatten där.
Svar från Bjarne 2019-08-25 08:57
Sant, man kallar det ju bara för Industrilandskapet. Tack för mer info o vattenfallet m.m - och för kommentaren som sådan förstås!
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne.
Det er rigtigt, at det område er meget fotogent især på grund af vandet. Motivet i billede nummer 1 har jeg set mange gange, men det bliver det jo ikke dårligere af. Nummer 2 derimod stikker lid ekstra ud synes jeg og derfor stemmer jeg på den med vandfaldet fra en helt anden vinkel og med nogle nyere bygninger i baggrunden (tror jeg at det er?) som kontrast og fine vinkler ovenikøbet.
Med mange venlige hilsener fra Erik
Svar från Bjarne 2019-08-25 09:02
Hej Erik! Tack så mycket för din kommentar! Vyn i bild ett är förstås fotograferad massor av gånger, så det är kul att du gillar utsnittet i nr 2. Jag har inte koll på åldern på byggnaderna i bakgrunden, men jag skulle gissa att de ändå är lite äldre, men renoverade.
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Måns H 2019-08-25 13:14
Huset på bild 2 är byggt 1865, om - och tillbyggt, t v med ett liten tillbyggnad signerad Ivar Tengbom (en av Sveriges ledande arkitekter kring 1920-talet). Om man tittar noga längst ner syns ett valv. Där strömmade det ut vatten från en vattenkraftsturbin.

Kring 1990 lyckades jag övertala Norrköpings kommun att rusta upp hela huset, bland annat genom byta ut fönstren och samtidigt behålla de gamla handgjorda fönsterglasen. Det inrymmer nu en företagsinkubator med många uppstartsföretag.
Vid platsen för #1 har jag spenderat åtskilliga kvällar för att fota de upplysta fallen. Det var på den analoga tiden och då jag bodde 150 meter därifrån fågelvägen var det nära. Denna tolkning blev mycket bra i svartvitt!

#3 har alldeles perfekt slutartid för att göra fallet mycket vackert och levande.

Tråkigt att Strykjärnet är inlindat i renovering just nu :-/
Svar från Bjarne 2019-08-25 09:03
Tror jag det, och att du bodde så nära! Tanken var att svartvitt var ett sätt att göra bilden på detta mycket fotograferade motiv lite annorlunda. Kul att du gillar valet av slutartid i #3, då jag tog en med kortare tid först, som jag inte var nöjd med, och gick tillbaka för att ta om den.
Hälsningar, Bjarne
Ett vackert o intressant område har det omvandlats till, där kutade jag o mina kompisar runt o lekte när vi var små, då var det full aktivitet o mycket spännande, det var inget som man berättade för mossan o fassan! Spännande i svv, hils, LO
Svar från Bjarne 2019-08-25 09:05
Så pass, jag som av någon anledning fått för mig att du är infödd skåning! Fast det är ju bara rent antagande. Kan tänka mig att det var ett kul område att hitta på det ena och det andra som barn. Tack så mycket LO!
Hälsningar, Bjarne
Inustrilandskapet är tacksamt att fota och du har lyckats bra. Själv faller jag särskilt för första bilden. Industrierna har som du säger somnat in där i centrum men istället har andra aktiviteter tagit över, inte minst Linköpings Universitet som nog har mer än 5000 studenter i Norrköping så Industrilandskaper sjuder fortfarande av liv, åtminstone på dagarna. Men som sagt, jättefina bilder! Hälsningar/
Björn T
Svar från Bjarne 2019-08-25 20:56
Det är bra att de fina byggnaderna fått nya användningsområden. Jag vet att du själv haft bilder därifrån tidigare också. Kul att du särskilt gillar första, och tack så mycket för kommentaren Björn!
Hälsningar, Bjarne
Jag hade ingen aning om det där med Peking men jag såg de olika svaren du fått. Intressant att se din tolkning av dessa motiv som t o m jag känner igen trots att jag sällan fotograferar i gatumiljö. Du har fått med mycket av det kraftiga strömmande vattnet. Den här miljön inbjuder till oändliga variationer.
Hälsningar Lena