I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Inspiration eller kopiering

En kompis på jobbet, Joakim Barkman, är fenomenal på att ta vackra bilder på Stockholms miljöer, och särskilt med vatten och reflexioner. Han har sina bilder på Instagram, inte på FS. Eftersom han bor i Stockholm lyckas han också tajma vackert ljus många gånger, något som jag inte lyckats med här.

Jag har rört mig ett område där Jocke ofta fotograferar, och har inspirerats av hans bilder. Någon är väldigt lik, så man kan verkligen fråga sig var gränsen mellan inspiration och kopiering går. Kanske har jag korsat gränsen här. Jag har i alla fall försökt att göra mina bilder lite unika genom en annan bildbehandling. 

#1

#2

#3

Inlagt 2019-02-27 20:07 | Läst 1884 ggr. | Permalink
Hej Bjarne.
Det er helt OK at lade sig inspirere af andre fotografer. Hvis inspirationen bliver så kraftig, at man efterhånden kan opnå næsten samme niveau, må det da være helt legitimt ? Det synes jeg og man plejer at sig, at alle motiver er blevet fotograferet før !
Jeg elsker nummer et - der er rigtig mange elementer at fremhæve. Kompen, spejlningerne og efterbehandlingen.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Bjarne 2019-02-28 17:58
Hej Erik! Det är omöjligt att få helt nya bilder i mycket fotograferade miljöer som dessa. I bästa fall kan man få till en lite egen "twist". Kul att du gillar kompositionen i första bilden. Det är nog den jag är mest nöjd med själv. Tack så mycket för din kommentar!
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Vad kul att jag inspirerat dig till några bekanta motiv, men alla med sin egen unikhet. Jag tycker att det är en stor del av behållningen att inspirera och inspireras genom att dela bilder. Och grundmotiven har ju funnits där länge och plåtats av oändligt många. Sen avgör dagsförutsättningarna i slutändan - vind, himmel, tid på dygnet osv - det unika med bilden.

#1 Mälardrottningen är lite klurig tycker jag, men detta blev jättebra. Fint med Mariaberget i bakgrunden som också speglas. Isen som bildar ett halvcirkelformat mönster och speglingar från skeppet. Och visst blev det en diamant här också!

#2 Varje fotograf hade tagit chansen att fånga kronspeglingen mellan isblocken. Isen har spruckit upp lite mer än när jag var där. Alla torn är reflekterade, men det jag gillar bäst är de tre-fyra grenverken till vänster som också är speglade. Det blir extra tydligt i svartvitt.

#3 Måste vara ett av Stockholms vanligaste motiv! Fascineras av mönstret som isen bildar. Häftigt! Noterar också att du exkluderat Mälardrottningen och tagit med delar av Gamla stan i stället. Det gör nog bilden lite mera unik, förutom valet av svartvitt.

Ser redan fram emot fler Stockholmsmotiv!
Svar från Bjarne 2019-02-28 18:01
Kul att du uppskattar mina varianter på dessa gemensamma motiv! Isens form gör mycket för att #1 ska kännas lyckad. #2 är väl den som är allra mest lik din variant, men inte exakt förstås och så har vi valt färg resp. svartvitt. I #3 var det isens former som gjorde att jag vred kameran lite åt höger. Trots det råkalla och mulna vädret var det ett antal andra på Monteliusvägen som fotade samtidigt! Stort tack för din utförliga kommentar Jocke!
Hälsningar, Bjarne
Bilden i mitten hade jag beskärt så enbart några cm av stadshuset syntes för då blir det en spännande spegelbild tycker jag men smaken är som baken.
Jag gillar som du vet inte så stora bilder så man måste skrolla för att se hela men annars är väl båten i förgrunden inte fel. Visst är Stockholm så vackert. Längesedan jag var där nu sedan min mor avled. Hon bodde på Söder så jag har promenerat mycket här.
Du skall känna dig nöjd med kopieringen den är det inte något fel på.
Hälsar
Gun-Inger
Svar från Bjarne 2019-02-28 18:03
Tack för din kommentar Gun-Inger! Om du "förstorar" bilder som är för stora så blir de lite mindre och passar på skärmen. Funkar inte lika bra på mobilen. Då blir de för små. Kul att du uppskattar bilder från miljöer som du är bekant med!
Hälsningar, BJarne
Välgjord bildbehandling, stadshuset är en helt förträfflig bild med tyngd och reflektion.
Svar från Bjarne 2019-02-28 18:04
Kul att du gillar bildbehandlingen. Kul att du väljer en annan favorit, den på stadshuset. Tack för kommentaren Stefan!
Hälsningar, BJarne