I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Kan man använda f/2.8 i mars?

Det klart att det fysiskt går att ställa bländaren till 2.8 även i mars, om nu objektivet har den ljusstyrkan! Det är inte det som är poängen här.

På Skånsk naturfotofestival i Hässleholm i början av mars, visade norskan Ingebjørg Fyrileiv Guldvik bilder som hon fotograferat under ett års tid, och nästan alla med makroobjektiv ställt på bländare 2.8. Det var fantastiska bilder på is, växter m.m. Hon hade verkligen lyckats fånga det vackra hos såväl vintern som växtligheten under senvår och sommar.

Jag blev så pass inspirerad att jag ville prova. Jag satte på 100 mm makroobjektivet och ställde in bländare 2.8. Fast nu är det mars, ingen is, torrt gräs och bruna löv! Går det att ta vettiga makrobilder med kort skärpedjup under den tiden? Till råga på allt var det en dag med hårt solljus, så det var att söka skugga som gällde. Det kändes nästan omöjligt att få till något vettigt. Jag hade en trevande start, men kom så småningom in i tänket lite grann i alla fall.

Det är inte lätt, och kräver säkert mycket övning för att bli bra på att ta dylika bilder med kvalitet. Jag har långt kvar till Ingebjørgs nivå, det är helt klart. Fast jag dristar mig ändå till att visa några av resultaten från den utmaning jag utsatte mig för. Det var riktigt kul i alla fall!

#1

Första försöket. Sänkt färgmättnad i efterskott.

#2

En en.

#3

Det som ser ut om en insekt är inte det!

#4

En gräslig bild?

#5

Ett enbär i en en.

Inlagt 2016-03-25 11:25 | Läst 2740 ggr. | Permalink
Uppenbarligen gick det att köra 2,8...även om det är ganska grått o visset.
Det är förövrigt en bra grej att ta till ifall inspirationen inte skulle vara på topp
nån dag. Blir lätt att man hamnar i en annan värld när man sjunker in i macromode.
Svar från Bjarne 2016-03-26 18:45
Håller med om det, bra att ha en annan värld att ta till då man tröttnar på "den vanliga".
Hälsningar, Bjarne
Klart att det går och jag tycker just ettan och trean är mycket fina. Mitt 100 mm makro står nog mest på 2,8...även när jag fotograferar mat eller annat.
Hälsningar Lena
Svar från Bjarne 2016-03-26 18:47
Tack för kommentaren Lena! Kul att du hittar några favoriter. Kort skärpedjup är kul!
Hälsningar, Bjarne
Det här svarar väl på en fråga!
En bra fotograf klara sig med 2,8! ;)
/B
Svar från Bjarne 2016-03-26 18:48
Ja, kanske är det så! Till vissa motiv i alla fall...
Hälsningar, Bjarne
Det gick ju hur bra som helst! Ettan blev riktigt fin tycker jag!
Svar från Bjarne 2016-03-26 18:47
Tack Lena, kul att du hittade en favorit!
Hälsningar, Bjarne
Jag får dåligt samvete när jag läser din blogg. Köpte mig ett nytt makroobjektiv i somras som knappt är använt. Tror jag tog runt 50 bilder med det direkt, men sedan dessa har jag inte ens sett objektivet. F/2.8 är för övrigt ett alldeles utmärkt läge. Din tredje bild med mycket rymd satsar jag mina slantar på.
Svar från Bjarne 2016-03-26 18:48
Kul att du också gillar min egen favoritbild! Det är lätt att det blir så att makrot kommer fram under blom- och insektssäsongen, men lärdomen här är att man kan leta motiv vid andra årstider. Tack för kommentaren Ingemar!
Hälsningar, Bjarne
Klart att det går! Men det är inte lätt att få till bra komp, tredje bilden är ju jättebra!
Använder mitt makro ganska ofta till porträtt, djur och lite av varje funkar ju bra som tele också, 105mm.

Kenneth
Svar från Bjarne 2016-03-26 18:50
Tack så mycket Kenneth! Ännu en som gillar min egen favoritbild. Det är ett bra objektiv som man kan använda till mycket.
Hälsningar, Bjarne
God kväll Bjarne! Tycker du gjort klokt val med makrotema och dyka in i skuggan i det hårda ljuset! ;-) Den kommentaren överraskar knappast dig, eller hur!?
Första bilden är ett lyckat exempel på makrobild i kvadratiskt format, ja den är kompositionsmässigt mycket lyckad. Du skriver att du har dragit ner färgmättnaden en del och det är bra, men det förvånar mig att du inte gått hela vägen och gjort den svartvit. Tror att det går att locka fram härliga gråtoner i bilden!
Den andra bilden har jag lite svårt för. Det är en fin böj på grenen/stammen, men bilden är mycket kontrastrik med ett kolsvart hörn och ett nästan lika mörkt på samma högersida. I mina ögon skulle bilden fungerat bättre om skärpan legat på på den delen i bilden som ligger närmast betraktaren, skulle blivit en fin tunn böj.
Den tredje bilden är spännande såväl vad gäller den djärva kompositionen, färgskalan som det mystiska motivet i nedre delen. Eller rättare sagt motiven i den nedre delen, det som sticker i från vänsterkanten är också spännande. För att inte tala om den sköna bakgrunden!
Den fjärde bilden är också kreativ, med sina strån som strålar i väg från vänsterkanten med olika skärpa och ljushet. Absolut inte en "gräslig" bild i bokstavlig mening, utan en där blicken vandrar mellan stråna och den lilla lavtuvan(?).
Den avslutande bilden har en riktigt fin gråskala där det ensamma enbäret spelar huvudrollen, trots sin litenhet. Mycket väl valt skärpedjup, eller rättare sagt bländare 2,8 fungerade perfekt i kombination med där du lade fokuspunkten! Snyggt med den oskarpa kvisten som kommer ner från övre högra hörnet ner mot bilden mitt.
Ja, mina favoriter kanske du anar från mina kommentarer: 3, 5 och 1 i nämnd ordning!
Ha en fin kväll! /Ulf
Svar från Bjarne 2016-03-28 18:17
Hej och tack för kommentaren Ulf! Kul att jag kunde överraska och göra dig förvånad med bild ett :) Återigen har jag nog gått ganska mycket på vad jag kände för för tillfället. Bra tips med var skärpan bör ligga i bild två. Det kunde säkert blivit en bättre bild med skärpan där du föreslår.

Precis som några andra här, så blev trean favorit. instämmer helt i det valet, då jag också tycker att den blev mest lyckad den dagen.

Hoppas påsken varit bra och att den stundande arbetsveckan blir helt okej också!
Bjarne