I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Knäppt vid Årstaviken

I tisdags kväll gick jag från Eriksdal till Tantolunden i Stockholm. Jag hade egentligen inte tänkt att ta några bilder, men jag började ändå se saker som förundrade mig. Det fick mig att plocka fram kameran i alla fall. Alla fyra bilderna jag tog fick komma med här.

#1

Sveriges minsta operascen?

#2

Vad är egentligen lodrätt här?

#3

Redo för midsommarfirande?

#4

Här vet jag inte ens vad jag fotograferat.

Inlagt 2018-10-25 18:15 | Läst 2085 ggr. | Permalink
Visst är det lite intressant att se, även vi icke superproffsfotografer har våra egna stilar, jag tänker Tantolunden och Årstaviken är väl Jans trakter men du hittar andra motiv och du noterar andra saker, roligt! Absolut ingen annan jämförelse, bara olika, roligt att se. Jag har tänkt många gånger, får jag se tre bilder av säg tio av oss fotografer här på FS utan att veta vem som tagit vilka är jag ganska säker på att kunna säga åtminstone åtta av upphovsmännen, det tycker jag är en kul tanke.
Pianot under sitt tak är en höjdare, den giftigt gröna färgen på bodarna, och så dom stoppade korvarna spännande och ovanliga motiv.... Hälsningar/ Björn T
Svar från Bjarne 2018-10-25 21:26
Det är en mycket intressant teori du har där Björn! Visst har vi våra olika stilar och det ligger mycket i det du skriver. Stort tack för din kommentar om bilderna också!
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne.
Det är bara en serie enligt min smak.
Självklart kan du inte låta bli att ta kameran frem, med sådana motiv rakt framför dig. Operascenen är ett toppmotiv tillsammans med de "skæve" husen.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bjarne 2018-10-25 21:27
Det var roligt att du uppskattar bilderna, och särskilt två av dem! Många tack för den kommentaren.
Vänliga hälsningar, Bjarne
Vilka kul bilder! "Parkoperan" var nog det häftigaste jag har sett på länge.
Här i närheten fanns förr (när jag var antikvarie vid Stockholms stadsmuseum, och nötte sulorna på stadens vägar) en liten husbåt på land som var ombyggd till kolonistuga. På styrbords sida hade man byggt en veranda - och så bodde man i båten. Den är borta nu tror jag. Skrovet ruttnade väl ner. Det var mycket ålderdomligt i stilen - mitten av 1800-talet skulle jag gissa.
Korvarna motstår mina tolkningsförsök - attans!
Svar från Bjarne 2018-10-25 21:29
Stort tack för det Peter och kul att du bidrar med ytterligare historia från området! Jan har förklaringen till "korvarna" längre ner.
Hälsningar, Bjarne
Intressant och humoristisk bildserie där pianot på operascenen sticker ut lite extra. Hälsningar Mats
Svar från Bjarne 2018-10-25 21:29
Operabilden verkar vålla det mesta gillandet. Tack så mycket för kommentaren Mats!
Hälsningar, Bjarne
Ja, det där känner man igen alltihop.. :-) Vid pianot satt det en person och spelade när jag passerade för några dagar sedan, själv hade jag ingen kamera med.. Dom gamla gröna 'badstugorna' minns jag inte riktigt ursprunget till.. kanske dom användes vid 'tvätt' förr i tiden, dom ligger ju strandnära..? Den långa 'korven' som ligger i en hög är för oljeabsorbering/diesel som man lägger ut runt båtar som har sjunkit som läcker olja och diesel. Den här korven ligger och flyter uppe på vattenytan och suger åt sig/absorberar de oljeprodukter som i sin tur flyter ovanpå vattnet.. Det ligger en sjunken båt straxt utanför vid den 'pirathamn' du såg där. Där har genom åren byggts på med fler och fler skrotbåtar, som förr eller senare sjunker.. så klart.. Dom får inte ligga där, men gör så ändå.. Och ingen tar ansvar för att köra bort dom, oftast hittar man ingen ägare till 'vraken' heller.. Piren där användes förr för att förse Södersjukhuset med eldningsolja via fartyg. Piren ska nu rivas men kommunen bråkar om vem som ska göra det. Kanske 'Locum' som sköter Landstingets fastigheter eller så blir det kommunen som vanligt som får ta hand om allt skräp.. Kommunen har ju en stor 'kran på pråm' som kanske är den enda som klarar sådana lyft.. Lodbrok heter kranen, kan lyfta 260 ton.
Kan läsas om här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Lodbrok
Hälsn!
Svar från Bjarne 2018-10-25 21:31
Här fick jag väldigt mycket information, och det är jag inte jätteförvånad över. Även "korvarna" fick sin förklaring! Tänk att det satt någon vid pianot bara för några dagar sedan också. Lodbrok är bekant. Jag var anställd på Vägverket på den tiden när den körde in i Essingeleden, så den blev helt klart omtalad.
Hälsningar, Bjarne
ehrsa 2018-10-25 21:44
Aha där ser man.. Jag hade glömt den olyckan.. men blev påmind när jag läste 'Wikipedia'.. Ja, det satt en snubbe ensam där och lirade för sig själv på pianot.. Det lät melodiöst men det var mest lir på 'bastangenterna' hörde jag.. ingen melodi jag kände till..
Hälsn!
Fin serie av riktigt spännande små kolonistugor eller vad det kan vara, spännande tankegångar det här med olika stilar, hade varit kul att prova att släppa loss ett antal fotografer med uppgift att visa tex som här fyra bilder av samma motiv och sen se resultatet. Må gott, LO
Svar från Bjarne 2018-10-28 11:42
Det låter absolut som en spännande tanke du har där LO! Det hade säkert blivit olika resultat. Tack så mycket för kommentaren!
Ha det fint!
Bjarne
Jag älskar alla löv på marken. Vi ligger tydligen lite efter i höstens framfar här hos mig, för marken täcks inte på samma sätt som jag ser på många bilder från Sverige. Eller så är vi för snabba på att städa bort dem. Härlig höstkänsla och, som många redan skrivit, jag älskar parkoperan, men kanske är det för att jag vill åka dit och sätta mig och se hur bra stämt pianot är efter all fukt ute. :)
Svar från Bjarne 2018-10-28 11:43
Då föreslår jag en tur till Stockholm för att testa pianot! Jag ser att du bor i Finland och jag hade kanske trott att hösten skulle kommit ännu längre där, eller åtminstone lika långt beroende på var i landet man är. Tack för mycket för kommentaren Miina!
Hälsningar, Bjarne
miina 2018-11-09 13:06
Ja, fast jag bor ju "bara" på Åland, så jag är inte många mil från svenska gränsen. :) Jag får nog lov att ta mig till pianot och testa en vacker dag! :)
Kul med nya observationer från Södermalm! Är detta i närheten av koloniområdet? Den gröna färgen på stugorna gör sig bra mot höstens gula löv!
Svar från Bjarne 2018-11-01 18:04
De gröna bodarna är hyfsat nära Eriksdal, så det är en bit från Tantolundens kolonistugor. Tack för kommentaren Jocke!
Hälsningar, Bjarne