I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Kompakt på vintern

Jag brukar inte skriva så mycket om prylar på bloggen, men den här gången gör jag det. Min Sony RX100 II som jag haft i 10½ år fick gå till kamerahimlen. Den hade fått en ful fläck på sensorn. Det skulle vara rätt dyrt att öppna och försöka rengöra den och utan garanti att det blev bra, så jag bestämde mig för att byta till en ny kompaktkamera. Ibland är det bra att ha en smidig kamera och det är inte alltid praktiskt att ta med systemkamerautrustning. Mobilen då? Ja, inte dålig, men jag fotar ändå gärna med något mer "riktigt" i kameraväg.

Valet föll på en Canon G5X Mark II (edit), alltså med entumssensor precis som RX100. Den är lite större än RX100, och det är den enda egentliga nackdelen jag hittat så här långt. Tar lite mer plats i fickan alltså och det finns kanske fickor som är för små. Jag tycker objektivet är toppen med mycket bra skärpa, men det var bra på RX100 också. Andra fördelar med G5X är att den har sökare, mer effektiv bildstabilisering, bättre ergonomi, mer zoomomfång, ljusstarkare objektiv och lite andra saker. En sak jag gillar särskilt, eftersom jag oftast fotar med bländarförval, är att det går att ställa in bländare, ISO och exponeringskompensation med olika rattar utan att gå in i menyerna.

Bilderna då? Ja, det är fortsatt vinter här i Skåne och de är tagna mindre än en kilometer hemifrån. Det fick bli de första testmotiven med nya kameran. 

#1

#2

#3

#4

Inlagt 2024-01-21 10:38 | Läst 733 ggr. | Permalink
Hej Bjarne, grattis till nya kameran.
Min första digitalkamera var en Canon Poershot G3. Jag har en Sony RX 100 III och den HAR en fin liten sökare ! Jag köpte den då istället för att köpa en ny iPhone.
Den nya kameran presterar på hög nivå. Bild nummer 1 är bäst.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bjarne 2024-01-21 14:15
Hej Erik! Tack så mycket för kommentaren. Ja, RX100 III fanns med bland alternativen som jag stod emellan, men det blev ändå Canon. Kul du gillar bild 1!
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Kul att läsa om ditt nyinköp, även jag är i startgropen för att införskaffa en ny kamera. Personligen tycker jag om kompaktkameror man har liksom allt i ett där. Fotografera med mobiltelefon är absolut inget som jag gör, använder den endast för "kom ihåg". Fina motiv du hittat och kameran verkar prestera riktigt bra, jag ska kolla in modellen.
Svar från Bjarne 2024-01-21 14:16
Jag vill förtydliga att det var G5X Mark II som jag köpte (har editerat inlägget nu), bara så du vet! Kul du gillar bilderna också. Stort tack för kommentaren Morgan!
Hälsningar, Bjarne
Riktigt fin kvalitet på bilderna med nya kompakten! Själv kör jag med senaste iPhonen 15 Pro Max men håller med dig att det är mycket trevligare med riktig kamera.
Svar från Bjarne 2024-01-26 10:10
Japp, jag är nöjd. Tack så mycket för kommentaren Dan!
Hälsningar, Bjarne
Ser ut att fungera imponerande bra! Nya RX100 är onekligen dyr, än fungerar den gamla här hemma, har själv lyckats fixa ett mjukvarufel en gång. Håller med dig om kamera, tar sällan bilder med mobilen även om den ligger där i fickan, men det händer, av ren nyfikenhet för att jämföra. Nummer 1 bäst, påminner den inte om ett tecken som avslutar notstrecken till vänster?
Svar från Bjarne 2024-01-26 10:12
Den funkar mycket bra så här långt. Jo, #-tecknet är väl för att höja ett halv tonsteg om jag minns rätt! Tack så mycket för kommentaren Stefan.
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne, säger också lycka till med ny kameran! provbilderna ser alldeles utmärkta ut och pushbilden har just den rätta vinterkänslan! Många hälsningar/ Björn
Svar från Bjarne 2024-01-26 10:12
Tack så mycket för det Björn! Det blir säkert bra.
Hälsningar, Bjarne
Kul men något nytt och något har väl hänt under åren, även om kompaktkameror inte är det som utvecklas mest. En mobil fungerar ganska bra i vidvinkel men en kompakt blir ju mer mångsidig inom foto. Den ger ju fina bilder ser jag. Tidigare hade jag alltid en Nikon V1, också en 1” sensor i bilen, det är ingen kompakt utan liten systemkamera men bra att alltid ha med sig, kom på nu att den ligger hemma så jag skulle ladda den och ta den till bilen igen.
Svar från Bjarne 2024-01-26 10:13
Det säljs nog inte mycket kompakter längre. Har aldrig använt Nikons 1-serie, men de funkar säkert jättebra. Tack för kommentaren Peter!
Hälsningar, Bjarne
Ser ut som den nya kameran presterar bra eller rättare fotografen lyckas oavsett typ av kamera. Finner mig tilltalad av dels den sista bilden med de snöbemängda trädgrenarna i förgrunden och trädstammarna i bakgrunden som viskar om ljusare tider och dels av den första bildens grånade virke i skimrande snö. Vackert och poetiskt.

Hälsningar Jörgen
Svar från Bjarne 2024-01-26 10:15
Tack så mycket för det Jörgen! Fin tanke om de ljusa stammarna i sista bilden.
Hälsningar, Bjarne
Se där! En Canonkompis numera! Jag har trivts bra med G7X II under lång tid som "har nästan alltid med mig"-kamera.

Gillar detaljrikedomen i #1, men fastnar framför allt av ljuset i #3. Halvt snöklädda stammar med infallande ljus från horisonten gör detta till en toppenbild!
Svar från Bjarne 2024-01-26 10:20
Japp, nu har vi något gemensamt i kameraväg igen, även om det inte är precis samma modell! Många har fastnat för #1, men kul att du nämner #3 som favorit.
Hälsningar, Bjarne