I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

London

Sambon och jag gjorde en kortresa till London i slutet av semestern. För omväxlings skull valde jag att resa lätt kameramässigt. Jag tog bara med kompaktkameran, en Sony RX100. Så här i efterskott tycker jag att det var ett bra val. De långa promenaderna i stan var ganska sköna utan en tung kamera runt halsen. Den enda gången jag saknade lite mer brännvidd var i St James´s park, där det fanns lite djurliv. Men det går att beskära också!

#1

Vad är det som är så intressant här?

#2

Hamleys leksaksaffär är enorm. Den är sex våningar hög. Bland annat finns drottning Elizabeth II och hennes Corgi i Lego!

#3

Piccadilly Circus är en samlingsplats på kvällen.

#4

De gamla dubbeldäckarna går bara i museitrafik idag. Här vid St Paul's Cathedral.

#5

Millennium bridge och St Paul's Cathedral.

#6

Dito.

#7

Vid Themsens södra strand.

#8

Tower of London.

#9

Den grå ekorren är på väg att tränga ut den röda i England. Här i St James´s Park.

#10

St James´s Park.

Inlagt 2013-12-15 17:25 | Läst 3766 ggr. | Permalink
Riktigt fina Londonbilder, blir sugen på att ta en tur till våren, ekorren var fin, dom verkar väldigt orädda. Hälsn, LO
Tack så mycket LO! London är en av mina favoritstäder. Ja, ekorren är söt. Bilden är lite beskuren, men inte så mycket. Maxbrännvidden på RX100 är motsvarande 100 mm.
Hälsningar
Bjarne
God Juldag Bjarne!
Bild 1 är så mycket England, den smutsgulgrå fasaden och fönsterkonstruktionen. Något riktigt intressant verkade det vara nere på gatan, en trafikincident eller en vacker tjej? Funderar lite på den kantiga gula boxen: bör den alls vara med, bör den i så fall vara hel - eller är den bäst som den är? Stör den bildupplevelsen eller skapar den intresse och motvikt till grabbarnas blick åt andra hållet? Bestämmer mig slutligen för det "bekväma alternativet": den är bra som den är!
I bild 4 har du använt en bildgrepp som jag har svårt för. Förstår att du vill lyfta fram den fina röda bussen och kanske finns det störande färger i fasaderna eller något annat störande färgelement i bilden som "förklarar" teknikvalet? Har dock svårt att föreställa mig att något kan dra uppmärksamheten från en stor klarröd buss. Men smaken är som baken och jag har svårt att se tillfällen där denna teknik är väl motiverad! Inser att detta kan bli en intressant diskussionstråd oss emellan framöver!
Femman är min solklara favorit bland London-bilderna. Svartvitt är klart det rätta valet i den tämligen komplexa bilden, som innehåller kända landmärken och intressanta motverkande rörelseriktningar på folkmassan. Och extra intressant när rörelsen mot mig kommer underifrån och att alla rörelser dras mot eller från bildens lodräta mittlinje och där finns även den viktigaste byggnaden.
I bild 6 verkar du ha fått en eller annan pint för mycket!? Skämt åsido, när du har lutande horisontlinje gör du det medvetet och ordentligt. Inte som jag omedvetet och ganska lite... Skulle vara intressant att veta din tanke bakom detta val i just denna bild som i övrigt inte verkar innehålla så mycket dramatik. Linjespel, diagonaler?
Bild 8 innehåller massor av rektanglar i husfasaderna, har en intressant himmel och de typiska engelska skorstenarna: en kanal/skorsten för varje lägenhet. Snyggt och nödvändigt(?) med de orange skorstenarna som är en fin färgklick mot de gröna träden och himlen.
Pojken i bild 10 ser inte helt bekväm ut med situationen. var han en guide/fågelfröförsäljare eller en turist som köpt lite fågelmat och som poserade för sina föräldrar?
Hoppas du har en bra julhelg! /Ulf
Svar från Bjarne 2013-12-26 09:44
God Annandag och tack för en ännu längre och utförligare kommentar än vanligt!
Vi börjar väl med den röda bussen och att blanda färg och svartvitt. Hur lång diskussionen blir återstår att se! Hur som helst kan jag mycket väl tänka mig att använda metoden på "rätt" motiv vad nu det kan vara. Att jag valde att göra så just på den här bilden är nog mest att jag kände för det. Den hade nog funkat helt i färg också, men tanken var just att verkligen lyfta fram bussen. Som jag minns färgbilden just nu, så var det nog inte allt för mycket konkurrerande färger, och de som fanns var på personerna. Den hade nog funkat i färg också.

Jag håller med om femman som favoritbild. Det är nog den som jag är mest nöjd med också. Jag är glad att det var en tacksam himmel vid fototillfället också.

Ja, att bild sex lutar medvetet är helt sant! Dumt att jag inte tog en "vanlig" variant också. Det är svårt att såhär i efterskott avgöra vilket som blev bäst då. Jag gick nog mest på magkänsla och viljan att göra något annorlunda. Jag kan mycket väl använda metoden för "konstgjorda" föremål och miljöer, men gör det aldrig på natur- och landskapsbilder. Där tycker jag att det inte passar sig. Vi får se om jag får äta upp det här påståendet...

Jag tog ett antal bilder på Tower of London, och att jag valde just den här beror på just rektanglarna i bilden, så det är kul att du uppmärksammat dem!

Jag fick faktiskt aldrig klart för mig vad pojken i bild tio var för en, om han tillhörde parken eller var besökare. Jag får fråga nästa gång!

Ha en fortsatt bra julhelg!
Bjarne