I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Milanesiskt gatufoto

Lite större städer ger goda möjligheter till gatufoto. Milano är inget undantag, så på långweekendresan i slutet av maj, så blev det lite försök till det. Det är annars en fotoinriktning som jag bara ägnar mig åt sporadiskt.  Jag har utmanat mig själv en del genom att lämna komfortzonen och gå lite närmare än jag brukar när jag tagit några av bilderna. Alla bilderna utom en fick bli svartvita.

Som vanligt blir det bäst om man förstorar!

#1

Den här bilden bara skrek efter att få förbli i färg.

#2

Till synes ensam resenär behöver rökpaus.

#3

Det är gott om gatuartister på Via Dante, som lockar till sig åskådare.

#4

Dessa åskådare har valt att hålla sig mer i bakgrunden.

#5

#6

#7

#8

Pojken med glaskulan.

#9

Lilla jag måste ner i väskan när jag skall åka spårvagn.

#10

Spårvagnsresenärer.

Inlagt 2015-06-07 16:52 | Läst 2908 ggr. | Permalink
Underbara bilder Bjarne, där den första blir min favorit idag!
Ha en go kväll!
Svar från Bjarne 2015-06-07 21:03
Tack så mycket för kommentaren, Heléne!
Ha det bra!
Bjarne
Sköna bilder. Helt rätt med färg i den första. Och minst lika rätt med s/v i den andra:)
Svar från Bjarne 2015-06-07 21:03
Tack Ingemar. Kul att du håller med i valet mellan färg och svartvitt!
Hälsningar
Bjarne
Tycker du gjort bra ifrån dig, dom två första gillar jag bäst, men hela serien är klart sevärd, du har kvalitet som ett signum, och bra teknik! Må gott, LO
Svar från Bjarne 2015-06-08 20:17
Tack för de vänliga orden, LO! Alltid lika kul att höra vilka som gillas bäst.
Må väl!
Bjarne
Hej Bjarne! Jag har efter ett besök i Köpenhamn på midsommarafton funderat lite på detta med gatufoto. Inser hur vansinnigt svårt det är att förmedla den stadskänsla som man känner när man är mitt i stadslivet och den puls som hela tiden slår bland gränder, gågator, torg, i trafiken m.m. En bild som för mig speglar hur jag kände mig just då och för mig är självklar varför jag tog den, kan för en annan se alldaglig ut: jaha några människor, några fordon osv. Samtidigt är jag inte någon van gatufotograf och ingen van tolkare av gatufotobilder. Detta innebär att jag måste se något extra tydligt för att bilden ska väcka min uppmärksamhet och bringa fram känslor. Detta kan förklara varför jag väljer att kommentera några bilder medan jag lämnar andra bilder okommenterade. Detta säger således mer om mig än om din skicklighet som gatufotograf! :-)
Du har en bild i färg och den vinner helt klart mitt gillande! Den är smått absurd både i skyltfönstrets utsmyckning och kontrasten i färgskalan mellan å ena sidan hattarnas färger och färgen i kvinnans dräkt. Men butiksdekoratörer misslyckades i vilket fall som helst att locka kvinnans uppmärksamhet. Huruvida spegelbilden av fotografen förstärker det absurda kan diskuteras, men han verkar vara klädd i en lättsmält färgskala! Kanske den orange hatten skulle passat :-)
I den andra bilden har du förtjänstfullt låtit mannen vara en liten del av bildytan, men han dominerar bildytan ändå. Gillar hans ansiktsuttryck. Han ser ut att känna sig lika trött ut på storstadspulsen som jag gör emellanåt!
Tycker att även bild åtta har något särskilt. Det är onekligen udda att sitta på huk med en glaskula på huvudet. Att han håller händerna för ansiktet gör bilden än mer spännande. Bakgrunden är förvisso rörig, men eftersom huvudmotivet är så speciellt stör det inte det minsta.
Den sista bilden visar att även några tämligen normala poser och normalt klädda personer kan bilda en intressant grupp. Här i spårvagnens inramning. Det går att fundera lite på vad var och en av dessa har i tankarna respektive pratar om. De är individer, inte bara en grupp människor.
Favoritbilden bild den första! Och stor silverplakett till nummer två.
Ha en go' vecka! /Ulf
Svar från Bjarne 2015-06-22 17:22
Hej Ulf! Ja, gatufoto är sannerligen en utmaning. Ibland tycker jag det är helt hopplöst att få till något och andra gånger har jag lite mer flyt på något sätt, eller är kanske i rätt mood. Jag är inte förvånad över att den första blev totalfavorit. Den sticker ut en del i serien. Fast den där orange hatten?? Tja, jag får fundera på den tills nästa milanobesök!

Inte så förvånande att tvåan fick andraplatsen heller. Det är ju en ganska "ren" bild jämfört med resten. Min egen tanke med många av de andra bilderna är just det du upptäckte i sista bilden, att individerna agerar oberoende av varandra och har olika fokus och uttryck som ger en viss spänning. Det var t.ex. helt medvetet att gruppen människor till höger i näst sista bilden kom med, förutom kvinnorna och hunden.

Jag var lite fundersam på hur pojken med glaskulan skulle tas emot, men den finns med på din lista i alla fall, och det är kul! Jag gillar spårvagnsbilden också, så det var positivt att den fick en kommentar också.

Ha en god fortsättning på veckan och hoppas du slipper bli alltför blöt i kall i "sommaren"!
Bjarne