I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Några intima landskap från vintern

Här kommer några intima landskap, som jag tagit nu i januari och februari vid allehanda skogspromenader eller utflykter i mitt närområde i Skåne, antingen hemmavid eller inom några mils radie. Som synes har det varit fram och tillbaka med snön nu i vinter. Sällan något djupare täcke, utom i november!

#1

#2

#3

#4

#5

#6

Inlagt 2016-02-20 15:24 | Läst 2231 ggr. | Permalink
Fina intima landskap och jag skulle kanske inte gissa Skåne. Jag tror nästan att den sista bilden blir favoriten men jag gillar även den två första väldigt mycket. Du har öga för detaljer.
Hälsningar Lena
Svar från Bjarne 2016-02-21 15:17
Tack så mycket för den kommentaren Lena! Kul att du hittade tre favoriter bland bilderna.
Hälsningar, Bjarne
Helt otroligt så mycket fint det finns ute i vår natur egentligen. Bara man öppnar upp ögonen och gör sig mottaglig. Jag gör som Lena, din sista bild får bli min favorit:)
Svar från Bjarne 2016-02-21 15:57
Tack så mycket Ingemar! Jag har fotat mer intima landskap de senaste åren. Det funkar även i lite tristare ljus.
Hälsningar, Bjarne
Vackra bilder och i min smak blir nr 2 med de istäckta löven allra vackrast!
/Niklas
Svar från Bjarne 2016-02-21 15:58
Tack för kommentaren Niklas! Kul med en "röst" på löven under isen.
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne! Tack för trevlig samvaro i går i Hässleholm! Tiden rusade i väg allt för snabbt, men vi får se till att träffas med kameran i högsta hugg lite länge fram på våren.
I ditt inlägg har bilder med tydlig vinterkänsla och andra som inte i sig förmedlar vinter, om man nu avser att snö signalera vinter. Men vi som bor i södra delen av landet vet ju att kalenderns vintermånader sällan är snörika, i vart fall inte många veckor i rad.
Den första bilden förmedlar sydsvensk vinter. En tunn bokgren, några boklöv mer eller mindre täckta av iskornig snö. Fint med löv i överkanten och att nedre högra hörnet är lite mörkare, kanske på grund av ett löv som ligger strax under snötäcket.
Andra bilden visar ett härligt mönster av boklöv i olika ljushet och luftblåsor med olika form och mönster i isen. Fint att den underliggande markens små gröna och bruna grässtrån syns genom den klara isen.
I bild tre är det framför allt den nedre delen som är intressant med sina ljusa uppåtsträvande kvist och den grövre mörka horisontella grenen. Fint med den bruna lövmattan som bas i bilden. Det grova mönstret i trädstammen ger en fin kontrast till den förhållandevis tunna kvistarna/grenarna.
Den fjärde bilden förmedlar ingen vinterkänsla alls (jämför inläggets titel). Det beror inte på avsaknaden av snö, men jag får ingen ledtråd av färgen på mossan eller löven om vilken tid på året det är. Men oaktat det ligger vedstyckena fint i bilden!
I den svartvita femte bilden finns helt klart snö som ligger i ett tunt täcke på stenen och marken samt har pudrat de granplantorna.
De två diagonalerna i bild sex grå inte att missa. :-) Eller är det tre eller möjligen fyra? Skymtar grenar under isen! Extra spännande är det att grenarna har snötäcke på en del av respektive gren. Anar att du dragit upp färgtemperaturen en del då isen inte tycks vara blågrå utan drar lite åt det varma hållet i övre delen av bilden (eller är det min skärm som ger lite för varm ton?). Som du nog anar i detta läge så skulle jag fördragit en något kallare ton, men detta är en petitess.
Oj, dags för det svåra valet av topp tre; ordningen blir 2, 6, 1!
Ha en go' vecka! /Ulf
Svar från Bjarne 2016-03-08 16:07
Hej Ulf och tack själv, mycket trevligt att ses! Håller med om att det går fort. Jag hann ju inte ens kolla färdigt i din bok!

En sak slår mig med tanke på de diskussioner vi haft om färgtemperaturen på sistone. Kan det vara så att vi har olika kalibrerade skärmar? Sista bilden är blågrå både hemma och på jobbet.

Kul att isbilden med luftbubblorna hamnar högst upp på din lista. Själv lutar jag kanske åt att jag gillar sista bäst, men det är lite hårfint kan jag själv tycka. Intressant att ettan kom så högt upp. Jag var lite osäker på hur den skulle tas emot.

Ha det gott i veckan!
Bjarne
Fotodagar 2016-03-08 20:43
Hej igen Bjarne!
Vad gäller färgtemperaturen i sista bilden ser den nu inte alls ut att dra åt det varma hållet. Kanske beror det förra intrycket på att jag väckte datorn och skärmen från sovläge innan jag kommenterade bilderna och att skärmen då tappat färgprofilen? Hur som helst, det är ju en bra bild (även om jag "bara" satte den andra plats)!
Sedan har vi nog lite olika syn på lämplig färgtemperatur, i vart fall på vissa bilder. :-)
/Ulf