I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Öland 1 - Blomster i Halltorps hage

Det blev tre dagar i fotografins tecken på Öland i samband med Kristi Himmelsfärdshelgen. De goda fotovännerna Håkan och Ulf deltog också, Ulf bara första dagen och Håkan hela tiden. Det blev ganska intensivt fotande på ett antal platser på ön med ganska sen ankomst till den hyrda villavagnen på Eriksöre camping. Dagarna avslutades med några välförtjänta (?) öl och nötter.

Det kommer att bli ett antal blogginlägg från den resan och det första som kommer här är från besöket i Halltorps hage på Kristi Himmelsfärdsdag. Vi hade en otrolig tur och fick se den nyss utslagna guckuskon i full blom. En del andra saker från växtriket fastnade också på sensorn, men ingen stor ekbock, som platsen också är känd för.

#1

Gissningsvis en stinknäva.

#2

Guckusko.

#3

Guckusko.

#4

Nästroten är en orkidé, som har en annorlunda färg.

#5

Getrams eller möjligen jätterams.

Inlagt 2017-06-03 08:25 | Läst 593 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Fina blomster och de två första var så där lite extra fint fotade.
Svar från Bjarne   2017-06-03 16:28
Tack så mycket Margareta! Ja, det två första är de mest rena bilderna.
Hälsningar, Bjarne
Strålande vackra bilder och alldeles särskilt bilden på guckuskon! Låter som ni hade en fin tur, dom dagarna var det också fint och varmt väder!/ Björn T
Svar från Bjarne   2017-06-03 16:29
Det var kanonfint, tidvis nästan för fint! Det var jättekul att se guckuskon i fin blom. Tack så mycket Björn!
Hälsningar, Bjarne
Vackert! Har själv varit där ett antal gånger, har även sett ett exemplar av Större Ekbock sittande på en av stammarna där.. Sveriges största skalbagge om man räknar med antennerna.. Men jag har bara sett den en gång, och det var första gången som jag var där, tror det är exakt 40 år sen.. har en enkel analog bild på den nånstans!
Hälsn!
Svar från Bjarne   2017-06-03 16:30
Då vet du hur fint det är! Kul att du sett större ekbock - jag väntar ännu på det! Tack för kommentaren Jan.
Hälsningar, Bjarne
De två första bilderna - toppklass!
Svar från Bjarne   2017-06-03 16:31
Tack Ragnar, kul att de två föll i smaken!
Hälsningar, Bjarne
Fint frilagda - då blir det såå mycket bättre! Må bäst, LO
Svar från Bjarne   2017-06-04 08:53
Tack så mycket LO! Försöker hitta balans mellan skärpa och sudd i närbilder.
Ha det så gott!
Bjarne
Extremt kort skärpedjup, men du har lyckats sätta skärpan bra
Svar från Bjarne   2017-06-04 14:16
Jag ligger gärna på f/2,8 och därikring, så det gäller att vara noga med fokuseringen. Tack för kommentaren Stefan!
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne!
Nu har Ölandsutflykten hunnit sjunka in lite grand så det är mycket trevligt att åter uppleva vår gemensamma dag genom dina fina bilder. Halltorp blev en riktig femetta tack vare guckoskon, men det fanns ju en hel del andra trevliga motiv att skapa bilder med/kring.
Den första bilden är ett riktigt fint blomporträtt där de fyra knopparna gör mycket för bilden. Skickligt att få skärpa i dem och de viktigaste delarna av den utslagna blomman! Dessutom faller ljuset snyggt på dessa delar.
Guckoskon i den andra bilden ger intryck av både styrka och skörhet. Stolt har den vecklat ut blomställningen och är redo för pollinerare, samtidigt ser blomman ("skon") ut att vara tung . Även i denna bild har du fångat ett snyggt ljus i den bildmässigt förnämliga bildvinkeln. Att bilden bygger på motstående diagonaler ger en mycket harmonisk komposition!
Bilen med kvartetten av guckosko kämpar i mina ögon med ett par aspekter som gör att den inte riktigt når upp till de inledande två bildernas mycket höga nivå. Dels är bilden lite vänstertung på grund av att är blommorna "blickar bakåt" och det finns ett i stort sett tomt utrymme i högerdelen, dels är bakgrunden lite störande. Möjligen kunde en spegelvändning och/eller beskärning vara medel för att putsa på den första synpunkten. Den andra synpunkten är svår att göra något åt i efterhand. Om det är den grupp av guckosko jag tror det är så var det även mycket svårt att göra något åt det på plats.
En annorlunda, kreativ och lyckad bild på nästrot! Du har säkert fått kämpa med att lägga skärpan på rätt ställe!
Du avslutar med en härlig svartvit bild. Som jag misstänkte på plats valde du svartvit för detta motiv och du har fått fram mycket fina toner i hela blomställningen och dessutom lyckats isolera den från bakgrunden, men inte mer än att du har fått en stödjelinje u höger delen. Den sitter fint där.
Hur gärna jag än vill kan jag inte sära på bild två och fem, så de får dela topplaceringen! Därefter hamnar bild ett medan nästroten får ett mycket välförtjänt hedersomnämnande!
Ha en fin kortvecka!
/Ulf
Svar från Bjarne   2017-06-06 16:48
Hej Ulf! Jag är inte förvånad över din analys eller favoritval. Tänk att du trodde att jag skulle göra ramsen svartvit redan på plats! Du har nog lärt känna min stil en del tror jag.

Jag håller med om att tredje bilden inte är bland de bättre av skälen som du anger. Ytterligare ett är att alla blommorna inte är i fokus. Mer skärpedjup hade gjort bakgrunden ännu mer störande.

När jag fotade första bilden smög sig en ljusstråle ner mellan träden ovanför, så då gällde det att snabba sig innan tillfället var över. Tur att skärpan satt trots frihandstagning.

Tack så mycket för alla värdefulla kommentarer!
Ha en bra vecka du med!
Bjarne

Innehållskategorier