I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Över tre fjäll

Jag var på skidsemester i Sälenfjällen vecka 12. Tre dagar blev det turåkning och tre dagar tillbringades i slalombackarna, varav en i Trysil. Mest möjligheter till foto blir det förstås vid turåkning, även om kompaktkameran låg i fickan vid utförsåkning.

De här bilderna är tagna första turdagen, som var mestadels mulen. Turen blev ganska lång över tre fjäll och mellan två andra på slutet. Om någon är bekant med området så startade jag i Orrliden, åkte över Stor-Närfjället, Lägerdalsfjället, Syndalskläppen, Syndalens fäbod samt mellan Flatfjället och Källfjället med slut vid stugan i Västra Färdkällan.

#1

Östra Närfjällsgraven.

#2

Östra Närfjällsgraven.

#3

Östra Närfjällsgraven.

#4

Stor-Närfjället.

#5

Stor-Närfjället sett från Lägerdalsfjället.

#6

Lägerdalsfjällets topp.

#7

Ungskog vid Syndalens fäbod.

#8

Bäck vid Syndalens fäbod.

Inlagt 2015-04-02 15:28 | Läst 1780 ggr. | Permalink
Jag har aldrig varit i fjällen och kommer förmodligen aldrig att åka dit heller. Men jag förstår att det är vackert och storslaget. Vilsamma bilder, och de med skyltarna gillar jag nog bäst.
Svar från Bjarne 2015-04-03 09:54
Hej Ingemar! Jaså, Jaså, men det är inte för sent. Fjällen är fina alla årstider, så man måste inte äka skidor. Kul att bilderna med ledkryssen föll dig i smaken!
Hälsningar, Bjarne
Fin serie, gillar framförallt den första karga kämpande lille stackaren, ska han klara sig? Glad Påsk, LO
Svar från Bjarne 2015-04-03 09:55
Tack LO! Jo, man kan undra hur länge det lilla trädet överlever.
Ha en Glad Påsk du med!
Bjarne
Blir avudsjuk när jag hör om din fjälltur. Önskar mig dit.
Första bilden är mycket tillalande och de övriga är inte dumma de heller förstås.
Svar från Bjarne 2015-04-04 09:06
Tack för kommentaren Margareta! En till som faller för första bilden.
Glad Påsk!
Bjarne
Hej Bjarne! Skönt att svalka sig med vinterbilder när solen gassar utanför fönstret. Skämt åsido är det riktigt trevliga bilder du visar här. Den första bilden är perfekt i sitt kvadratiska format och smått grafiska uttryck där strukturen i snön nästan är helt utraderad.
Den andra bilden har en lätt blåaktig ton i snön, kanske ett resultat av blå himmel eller skugga. Förmedlar kyla. Snygg diagonal upp mot det lilla passet i övre högra hörnet.
Snön i den tredje bilden går mot grått, vilket framhäver snöstrukturen, men jag är inte riktigt bekväm med det grå. Hade föredragit en tuffare kontrast med vitare snö.
Känner mig inte helt bekväm med bild fyra. Bildens enkelhet och de få färgerna fungerar bra, men att ledmarkeringen är fotograferad bakifrån känns lite avigt för mig. Ger mig en känsla av att det var bättre förr, en längtan tillbaka.
Antar att landskapet i bild 5 inte varit värt att fotografera utan snötäcket. Man anar att det är kalt och fult under snön. Fint med två vita nyanser på snön.
I sjätte bilden står ledmarkeringarna tätt (och på "rätt" håll!). Förmedlar en känsla av såväl trygghet och att man trots allt är utlämnad åt naturens krafter på fjället. Tycker att den röda färgen drar lite åt lila, känns inte riktigt röda. Men det kanske var så de såg ut?
Det intima landskapet i den sjunde bilden är trevligt med sin diagonal från vänstra nedre hörnet och uppåt höger. Ja, det finns även en tendens till diagonal från den instickande kvisten ner till höger, blir då en krysskomposition!
Hjärtat i nederkanten på det intima landskapet i bild 8 är fint. I "snöhålet" ovanför hjärtat finns en samling stenar och lite gräs, vilket bidrar till att fånga ögats uppmärksamhet. Det jag funderar på är om lita annan beskärning kunde lyfta bilden än mer. Jag upplever att det finns ganska mycket tom vit yta i vänsterkanten och att det är lite oroligt i övre delen. Mitt förslag är att pröva en måttlig beskärning från vänster och uppifrån för att få än mer fokus på de två vattenytorna.
Favoritbilden är ettan följt av tvåan med åttan som tredjeval!
Ha en riktigt fin Påskdag! /Ulf
Svar från Bjarne 2015-04-05 16:01
Hej Ulf! Tack för en utförlig kommentar. Jag skulle gjort snön mer vit i tredje bilden, det ser jag nu. Ledkryssen i bild sex ser röda ut på min dator i all fall.

De instickande grenarna i bild sju klarade nålsögat den här gången! Kanske för att de är så tydliga och inte har kommit med av misstag. Tacksam för beskärningstipsen om bild åtta. Det är goda idéer.

Ha en skön avslutning på Påskdagen!
Bjarne
Fotodagar 2015-04-07 21:22
Hej Bjarne! Röd är en knepig färg och jag är inte säker på att min skärm har korrekt färgåtergivning. Så det är inget att grubbla vidare över. Och de instickande grenarna i bild 7 uppfattar jag som en medveten och nödvändig del av kompositionen, de förstärker bilden! /Ulf