I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Resten av Utlängan och Stenshamn

Mitt förra inlägg berättade om besöket på Utlängan tillsammans med kompisen Ulf. Här följer fortsättningen.

Utlängan är förbunden med Stenshamn genom en bank med en mindre väg. Det är på Stenshamn som båten från Karlskrona lägger till. Det finns dessutom en förbindelse från Torhamn. Orsaken till detta är säkert att Utlängan är mycket flack och vattnen runt ön är grunda. Det sticker också upp en massa stenar ur vattnet på många ställen.

#1

Norr om byn tycker jag landskapet är mest trevligt med fina skogar och hagar. Vi drogs båda till de här knippena av björkstammar. Jag tyckte gräset blev för grönt i den "naturliga" versionen och tog för mycket fokus från stammarna, så jag gjorde ett svartvitt lager och lät det få en opacitet runt 50%. Blev det för blekt?

#2

Mer björkstammar. Här valde jag att behålla normal färgmättnad för att få ruggen av blåbärsris att bli en färgklick. Egentligen var ljuset lite hårt för den här typen av bild.

#3

Ett minilandskap vid stranden på östra sidan.

#4

Ytterligare ett motiv som lockade oss båda, en liten klipplagun. Jag har använt 30 s exponeringstid med hjälp av ett 10-stegs ND-filter. Polfiltret var på också för att bottnen i lagunen skulle framträda bättre.

#5

Jag gillade småstenen i rännan mellan klipporna och valde att lägga dem på diagonalen. Motivet är skuggat med min egen kropp.

#6

En kulle med fingerborgsblommor. Jag försökte flera kompositioner, men är inte 100% nöjd med någon. Denna variant fick komma med i bloggen i alla fall.

#7

Invid en vattenspegel på västra sidan av ön finns ett fågeltorn. Jag fick någon bild på en häger och en strandskata var det nog, men den bästa bilden enligt mitt tycke var dessa stenar bland enbuskarna. Lite sepiatoning i bildbehandlingen.

#8

Vid Stenshamn finns ett gäng sjöbodar. Här satte jag på det billiga 50 mm f/1.8-objektivet för att få ett kort skärpedjup. Det är ganska skarpt, åtminstone för priset, men jag ser viss överstrålning från ljusa objekt om jag zoomar in.

#9

Mer "lek" med kort skärpedjup med 50 mm-gluggen på kajkanten

Inlagt 2014-07-14 15:54 | Läst 3216 ggr. | Permalink
Verkligen spännande trädstammar ni hittat där. Trevliga blider för övrigt.
Svar från Bjarne 2014-07-16 20:22
Tack för kommentaren Ingemar! Jag gillar träd och trädstammar!
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne! Du har hunnit med två inlägg från vår utflykt och jag har inte hunnit med något. Men jag är på gång!
Ja, i mitt tycke är första bilden för blek, krispigheten i björkarna kommer inte till sin rätt. Men det är bra att våga prova lite annorlunda(?) bildbehandling så jag m.fl. får en ny metod att fundera över!
Bild 2 är spännande, jag ser två ögon och en kroknäsa i den lodräta stammen, strax ovan förgreningen! Blicken är vänd lite nedåt höger. Tycker inte ljuset är så hårt i denna bild, du kanske har mjukat upp lite?
Du har betydligt bättre blick för minilandskap med stenar än vad jag har. Tyvärr är stenarna i bild tre inte de mest intressanta till färg och form, men visst är det olika storlekar på stenarna. Den triangelformade ansamlingen med småsten i bildens nedre del är fin likaså stendiagonalen. Funderar på om ett kort skärpedjup med fokus på stråna skulle vara gångbart?
Svartvit för lagunbilden (nr 4) är rätt väl. Fin bildbehandling med många nyanser av grått.
I bild 5 visar du åter din skicklighet med att skapa intressanta kompositioner med småskaliga stenlandskap! Många stenar i olika form och färg att upptäcka i den diagonala skåran. Tack för tipset att skugga med sin egen kropp!
Det var en fin kulle med fingerborgsblommor som vi upptäckte (bild 6). De framträder bäst mot träden i skuggan.
Bild 7 är ytterligare ett stenlandskap, denna gång omringat av enar. Kanske inte jätteintressant, men behaglig att se på. Tänk om rovfågeln vi såg på en annan sten hade råkat sätta sig här istället.
Måste säga att det är ett något ovanligt motiv för 50 mm-objektivet i bild 8. Det blir inte speciellt kort skärpedjup när fokus ligger några meter in i bilden. Men det är en kul miljöbild! Undrar vad det är för något de diskuterar? Har kvinnan i röd topp något att sälja eller vill hon visa något hon gjort? (Stolpen i hennes nacke kanske inte borde vara där?)
Bild 9 visar ett motiv som jag inte såg, trots att jag uppehöll mig länge vid denna gula träbalk... Snyggt med det korta skärpedjupet (även om inte hela det nedre repet är i full skärpa) och färgerna passar bra ihop. Algfläckarna skapar lite liv i bilden. Det jag möjligen önskar mig är att träbalken skulle ligga lite mer diagonalt i bilden.

Mitt val av favoritbild blir nr 5! Inser att jag även denna gång valt en snäv komposition tagen mer eller mindre rakt ovanifrån... Om bild 1 och 2 varit svartvita hade de på allvar varit konkurrenter till mitt val av favorit!
Ha de' gott! /Ulf
Svar från Bjarne 2014-07-16 20:28
Tack Ulf! Jo, jag tycker också första bilden blev lite blek. Kanske hade svartvitt varit bättre, både för den och nummer två som du föreslår. Kanske skulle testat kortare skärpedjup på tredje bilden! Jag borde lära mig att ta båda alternativen i många fall.

Jag tog ganska många bilder på damerna i bild åtta. De var intressanta på något sätt. Jo, stolpen står på fel ställe, helt klart. Jag tycker ändå att det blev hyfsad oskärpa på vagnarna och husväggen i förgrunden, betydligt mer än jag kunde fått med 24-105.

Jag kunde kanske lagt det närmaste repet i sista bilden horisontellt och då löst problemet med att få hela i skärpa och mer diagonal på kajkanten! Tänkte inte på det.

Ha det gott!
Bjarne