I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Stockholm by night

Om man som jag vistas en del i Stockholm i jobbet och passar på att ta lite bilder på fritiden, så blir det förstås i mörker i de allra flesta fall vid den här årstiden. Fast det är inget hinder, bara en möjlighet till att ta andra sorters bilder än i dagsljus. Blandade bilder från vecka fyra i det här fallet.

#1

En liten kvartersbutik i Vasastan.

#2

Från Kungsgatan upp mot Malmskillnadsgatan, eller möjligen Regeringsgatan. Minns inte!

#3

Plattorna på Sergels torg är väl välkända.

#4

Gallerian.

#5

Man håller på att bygga om Slussen, så jag har passat på att dokumentera en del av "det fula" innan det försvinner för gott.

#6

Nära Slussen.

#7

Mårten Trotzigs gränd i Gamla Stan.

#8

Kanske ett uttjatat motiv, men jag hade ingen sådan bild förut och det ville jag ha! Från hotellet där jag bodde.

Inlagt 2016-02-13 09:03 | Läst 2329 ggr. | Permalink
Fina kvällsbilder från Stockholm! Många bilder från Plattan har jag sett men ingen sådan dekorativ närbild..gillas!
Svar från Bjarne 2016-02-14 09:17
Tack så mycket Lena! Kul att "plattan" gillas!
Hälsningar, Bjarne
Andra bilden gillas skarpt. Jag har också fått med mig några rutor därifrån men ingen jag är speciellt förtjust i. Den sista bilden är läcker också. Alldeles för sällan jag får möjlighet att besöka huvudstaden. Jag föredrar dock sommartid där.
Svar från Bjarne 2016-02-14 09:19
Tack så mycket för kommentaren Ingemar och dina tankar om bilderna. Visst är sommaren bäst. Genom jobbet kommer jag dit ganska ofta och vid alla årstider. Tur att jag har fotointresset för att slippa känna av "hotelldöden".
Hälsningar, Bjarne
Fina o inspirerande bilder!
Svar från Bjarne 2016-02-14 09:20
Tack så mycket Dan!
Hälsningar, Bjarne
Trevliga Stockholmsbilder, Bjarne!
Tvåan är riktigt mäktig!
/Niklas
Svar från Bjarne 2016-02-14 09:22
Tack för kommentaren Niklas! Jag gillar också tvåan.
Hälsningar, Bjarne
Meget fine aften-billeder. Jeg synes bedst om nummer 2 og 7 i denne serie.
Hilsen fra Erik.
Svar från Bjarne 2016-02-14 09:24
Tack så mycket Erik! Svartvitt för dig idag, kul att höra vilka du gillar bäst.
Hälsningar, Bjarne
Fina bilder från Stockholm och jag gillar din sista trappa även om den typen av motiv förekommer ganska ofta. Jag gillar också symmetrin i din första bild, som är ett helt okänt motiv för mej. Andra bilden är ju kanon men det är en mer känd trappa.
Hälsningar Lena
Svar från Bjarne 2016-02-14 09:27
Tack så mycket för din kommentar Lena! Kul att höra dina tankar om bilderna och jag förstår att trappan i bild två är känd för dig. Det är ju en plats som många passerar.
Hälsningar, Bjarne
God eftermiddag! Du är sannerligen flitig med kameran under dina Stockholmsresor!
Rakt framifrån-kompositionen och den symmetri som finns i första bilden gillas. Bra att det finns "herr går man"-skylt, spel-skyltar, gula "löpsedlar" m.m. både till vänster och höger i bildytan. Tänk om personen som står stilla och tittar i vänstra delen av bilden hade behagat att gå framåt så att han tajmat personen som kommer gående i högra delen....
Jag vet inte hur du gör, men dina svartvita arkitekturbilder har en så härlig tonskala, som den i bild 2. Personerna befinner sig långt i från dig, men det är bra att de rör sig på olika håll. Jag klurar på att beskära bilden i underkant, så mycket så att avsatsen helt försvinner. Dels kommer personerna lite närmare, dels förstärks upplevelsen av den breda trappan.
Det är helt sant att plattorna på Sergels torg är kända, men likväl är det ovanligt att se närbilder av dem! Du har valt ett bra utsnitt och fått med en grå platta också, vilket gör gott för bilden.
Bild fyra bygger på sätt och vis på symmetri, med det stora turkos "röret" i mitten och mer rulltrappa på ömse sidor. Gillar ljuset.
Femte bilden är sådan som jag aldrig(?) tagit., vet inte varför. Visst är det läckert med röda ljusspår och trafiksignalerna (heter det så?) olika färger. Sedan har du byggt kompositionen kring en s-kurva, men ljusspåren är tyvärr avhuggna. Kör de inte tillräckligt fort i Stockholm? (Antar att du inte kunde få längre slutartid på grund av omgivningsljuset.) :-)
Den sjätte bilden förmedlar en känsla av ödslighet och kuslighet. Jag skulle ha övervägt att helt undvikit ljusspåren i övre högra delen, de förtar lite av ödsligheten och kusligheten. Men å andra sidan får det mig att fundera på vad som händer där borta. Inte lätt att välja ståndpunkt här...
Jag blir lite bedrövad när jag ser bild sju. Dessa gamla och omsjungna gränder där upplevelsen förstörs av otrevligt och onödigt klotter. Men bilden dokumenterar ju hur det ser ut. Med tanke på föregående bild och denna kan man ju undrar hur sent du var ute med kameran, inga människor alls, inte ens en katt!
Jag tycker inte att motivet i den sista bilden är uttjatat, upprepningseffekten i en spiraltrapp ska inte underskattas, men skapar kanske ingen wow-effekt längre. Mattan avslöjar vilken hotellkedja du gästar, men det har ju inte med bildkvaliteten att göra. Tycker att tonskalan är fin, de måtte ha en fin belysning i trapphuset, eller har du trollat lite i efterhand alternativt att kameran har något bra vitbalansläge.
Favoritvalet faller här på bild 1, följt av tvåan (tänker mig då bilden beskuren enligt mitt förslag) och trean får tredjeplatsen!
Hoppas att du får en fin fortsättning på helgen! /Ulf
Svar från Bjarne 2016-02-21 15:16
Tack så mycket för den utförliga kommentaren! Beskärningstipset för bild två är taget - och infört i årsboken! Kul att du gillar tonskalan. Hur jag gör? Bra fråga. Något jag nästan alltid gör är att dra svärtan åt vänster. De andra reglagen är lite olika, men ofta sänker högdagrar och ökar skuggor, men inte alltid.

Jag hade också velat ha lite längre slutartid i femte bilden. Jag hade ju polfilter med, varför satte jag inte på det? Jag får säkert fler chanser, gå tillbaka, gör om, gör rätt!

Jag funderade också på ljusspåren i bild sex. Det var svårt att "komponera bort dem", så då återstår digital redigering. Fast å andra sidan tycker jag det kan vara bra med något som stör. Jag tycker bilden är lite mystiskt och en av dem jag gillar, men ingen som kommenterat tycks hålla med mig.

Ja, det är tråkigt med graffitin i Gamla Stan. Bilden är tagen 20.53, så det är inte extremt sent! Fast jag väljer ju tidpunkt för att fyra av.

Kul att du gillar trappan och du ser att det är Elite hotels. Jag har nog inte gjort så mycket i datorn, mer än dragit lite i reglagen som brukligt. Vitbalansen är 3150 K, men det är ju beroende på belysningen förstås.

Njut av helgens sista timmar!
Bjarne