I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Stockholmskompott

I veckan besökte jag Stockholm i jobbet igen. Det började med (ja, efter den dagens arbete) ett besök på Scandinavian Photo. Jo, jag blev med ny kamera, en Olympus Pen med två objektiv. Ibland har jag längtat efter något mellan det stora "tunga" Canon-systemet och kompaktkameran som är lätt att ta med på resor, men som jag ändå kan vara lite mer "seriös" med. Så blev det. Kanske lyx. Hur som helst var jag ju tvungen att ut och testa. Här kommer lite bilder.

#1

Den lilla pannkaks-zoomen är motordriven, och då fick spårvagnen från Djurgården stå modell vid lite lek.

#2

Första testbilden med teleobjektivet. Lite intressant arkitektur, tyckte jag.

#3

Det var ett mycket vackert kvällsljus på Norrbro invid riksdagshuset. Väl hemma vid datorn tyckte jag ändå att formerna kom fram bättre i svartvitt, så bort med det varma ljuset!

#4

Förfallna platser är alltid intressanta. Denna och nästkommande tre bilder är från Slussen. Måste dokumenteras nu innan det snart rivs och byggs om!

#5

#6

#7

#8

Gamla Stan.

Inlagt 2015-03-07 16:25 | Läst 2016 ggr. | Permalink
Du hittar verkligen de vackra delarna av Stockholm... ;) Och bilderna är fina! Bra maskin du köpte. Grattis och lycka till! //Peter
Svar från Bjarne 2015-03-07 16:53
Tack så mycket Peter! Jag skall säkert kunna ha mycket kul med den.
Hälsningar, Bjarne
Det är väl ingen fara om man kostar på sig lite 'lyx' så länge man inte gör det på lånade pengar:) Fina bilder från Stockholm, men vid Slussen verkar det ju se bedrövligt ut. Håller med om att bild nummer två bjuder på intressant arkitektur. Sista bilden faller nog mig bäst på läppen i alla fall.
Svar från Bjarne 2015-03-07 17:55
Tack för kommentaren Ingemar! Kul att du gillar sista bilden lite extra. Det var ett spännande skuggspel. Slussen är verkligen fult, och det gillar jag att fota! Kanske lite knäpp...
Hälsningar, Bjarne
Ingemar Svensson 2015-03-07 18:01
Bjarne, jag tror vi fotografer överlag är lite knäppa, så som vi knäpper:)
Fina bilder från Stockholm, och kul att få se nåt annat än slottet, och de sedvanliga fotografierna därifrån! =)
Ha det gott!
Svar från Bjarne 2015-03-09 19:58
Tack för kommentaren Heléne!
Ha en bra vecka!
Bjarne
Snart behöver dom inte riva Slussen, den kommer att falla ihop av sig själv!
Bild nr 2 blir dagens favorit, riktigt skarp och krispig!
/Niklas
Svar från Bjarne 2015-03-09 19:59
Tack så mycket Niklas! Flera som gillar den i sin "enkelhet".
Hälsningar, Bjarne
Läckra bilder du tagit och den nya hårdvaran levererar ypperligt! Köpte själv en Olympus OMD M1 nyligen. Och imponeras av den också. Allt gott!
Svar från Bjarne 2015-03-09 20:00
Tack så mycket Danne! Kul att du också fastnat för en Olympus, fast något större. Den är säkert kanonbra.
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne! Jag säger då det, en ny kamera igen! Säkert ett mycket bra recept mot hotelltristess, men en något dyr medicin, eller hur? :-) Skämt åsido, huvudsaken är att du har kul och det syns att du har haft i denna bildsvit.
Första bilden är kul och kreativ och förmedlar till trafikstress à la Stockholm, störs dock av det röda skenet från trafiksignalen. Rött kan vara en krydda i bilden, men för mig stämmer det inte här.
Bild två visar precis som du skriver en intressant arkitektur. Det verkar som byggherren lagt en våning ovanpå en befintlig huskropp, men så är det naturligtvis inte, rent bokstavligt i alla fall. Snyggt eftermiddagsljus.
Motivet i den tredje bilden är ett bra exempel där svartvit är ett bättre val än färg, oavsett vilken kvalitet ljuset har. Eller?
Sedan följer fyra st motiv av övergivetkaraktär, även om Slussen inte är övergiven än mindre riven. Fotomässigt gillar jag den första bilden i serien bäst (dvs. bild 4) eftersom den har flera intressanta bildelement utan att vara överlastad. Trappan och de tre blöta(?) fläckarna lyfter bilden en bra bit! I bildytan finns trianglar, kvadrater och oregelbundna mönster. Fint!
Den sista bilden har ett trevligt skuggspel, men den stenbelagda gatan tar i min ögon upp för stor del av bildytan. Vad tror du om att beskära bilden ca en femtedel från botten, dels minskar då gatans andel av bildytan, dels tas de ljusaste partierna av bilden bort (tar nu bort blicken från räcket och väggen)?
Som favoriter väljer jag en färgbild och en svartvit: nummer 2 respektive nummer 4. Som trea kommer bild 8.
Go' kväll! /Ulf
Svar från Bjarne 2015-03-09 21:06
Hej Ulf! Jag är kanske dum som satsar på ytterligare en kameramodell mellan Canon och kompakten, men nu blev det så. Vi får se hur jag trivs med den i längden och hur ofta den får åka med.

Flera har kommenterat bild två, och jag som var tveksam till om det var något att ta med. Kul med överraskningar ibland! Intressanta tankar och beskärning av sista bilden också. Jag var lite rädd för att ta bort för mycket av skuggrutorna, men varför inte prova! Jag håller med om att bild fyra är bäst bland slussenbildena.

Ha en bra vecka!
Bjarne
Spännande o annorlunda bilder, gillar dom. Vilken Olympus köpte du, o vilka objektiv, jag är ju Olympusfantast som du vet. Må så gott, LO
Svar från Bjarne 2015-03-09 21:10
Tack så mycket LO! Det blev en E-PL7. Känns om en bra kamera, liten men kompetent. Jag köpte även till en elektronisk sökare. Jag valde att köpa med den lilla kitzoomen, 14-42 EZ. Tror jag köper något bättre vad det lider. Kantskärpan på vidvinkel är inte bra. Det blev också en telezoom, 40-150 f/4-5,6. Inte dyr, men verkar väldigt skarp.
Ha en bra vecka!
Bjarne
Dubbelolle 2015-03-09 21:40
Hej, ja det är ju den bästa av dom kompakta, samma teknik som OMDE5, fsst utan den inbyggda sökaren, ja den nya kompakta 14-42 är nog tyvärr lite sämre än den gamla, just för att den är kompakt så har dom kompromissat, 40-150 gluggen är fantastisk för sitt pris o väger inget, Panasonic 20/1,7 är ett grymt bra objektiv, bra att man kan välja både Olympus o Panasonic objektiv. Må gott, LO