I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Stolar som ingen sitter i

På resa i jobbet till Stockholm, och som vanligt vill jag komma ut och gå en runda på kvällen. Den här gången valde jag att lämna storstaden en stund och åkte ut till Norra Djurgården. Så småningom dök lusten att skapa bilder upp, men vad i hela friden skulle jag fotografera där ute i mörkret? På vägen tillbaka passerar jag universitetet och där är det mer upplyst, men sådär på kvällen händer inte så mycket. Det blev mest en massa bilder på stolar i snön.

Jag har valt att inte brusreducera de svartvita bilderna trots att de är tagna med kompaktkamera på högt ISO, mellan 4000 och 6400, men bruset är inte iögonenfallande ändå. Tanken var att de skulle vara lite råa och kanske med lite "Tri-X-känsla". Mitt minne från den analoga tiden var att korn syntes mycket i ljusa ytor, medan det digitala bruset syns mest i skuggorna, så riktigt lika är det inte.

Sedan kan man fundera på motivvalet. Är det här något att göra bilder av överhuvudtaget? Är det dessutom något att göra ett blogginlägg om, eller är det helt ointressant? Det överlåter jag till er att fundera på en stund. Jag har inget självklart svar.

#1

Jo, jag vet att det här inte är en stol, men det går faktiskt att sitta på en trappa också!

#2

Här var det en stol i alla fall, och några bänkar. Jag kände för att behålla den här i färg, mycket för den orangea stolens skull.

#3

#4

#5

Inlagt 2015-02-18 20:17 | Läst 3514 ggr. | Permalink
Jag gillar den första bilden på stolarna med "snökuddar"... Fint på något sätt... Annars förstår jag dina tankar kring "värde"... Men du har ändå fått se, lite av "utkanterna"... :) Hälsningar, Peter
Svar från Bjarne 2015-02-19 18:48
Tack för kommentaren, Peter! Jo, snökuddarna gör mycket för bilderna på stolarna.
Hälsningar, Bjarne
Det går att hitta spännande motiv i nästan vad som helst!
Bild 3 med en stol nära och de andra i bakgrunden tycker jag bäst om!
/Niklas
Svar från Bjarne 2015-02-19 18:48
Tack så mycket Niklas! Ännu en som fastnar för bild tre.
Hälsningar, Bjarne
Bild nummer tre talade direkt till mig. Ljuset och skuggorma I den bilden känns prexis som mina minnen från barndomen om hur ljuset var på upplysta ställen I vintermörkret. Kul. Och kul att se såna här bilder från dig. Du e duktig på det med.
Svar från Bjarne 2015-02-19 18:49
Oj då, en röst till på bild tre! Tack så mycket Annelie!
Hälsningar
Bjarne
Annorlunda från dig, och mycket bra...snygga kompositioner, en fin serie! Må så gott, LO
Svar från Bjarne 2015-02-19 18:49
Tack så mycket för den kommentaren, LO!
Må så gott!
Bjarne
Kul tema o bilder! Snart hoppas vi att det sitter människor och solar sig i vårsolen där! Ha det!
Svar från Bjarne 2015-02-19 18:50
Den tiden längtar vi efter, eller hur? Tack för kommentaren.
Hälsningar, Bjarne
Vintern håller oss inomhus och stolarna ute står tomma, blir lite kallt om rumpan om man slår sig ner där så det är förståeligt att det är lite tomt.
Men moten är inte tomma, de fyller sin funktion.
Svar från Bjarne 2015-02-19 18:50
Tack för kommentaren Margareta! Det gäller att hålla rumpan varm.
Hälsningar, Bjarne
God kväll Bjarne! Ska först svara/kommentera det som är enkelt: motiven är helt klart värda att göra bilder av. Om jag ska dra alla bilder över en kam så är de alla fina exempel på att det finns motiv överallt, alla tider på dygnet. Jag vill absolut se sådana bilder på din blogg!
Det som jag gillar allra bäst med bild ett är att mittstolpen i det närmaste räcket går över i en stolpe i det bortre räcket. Den typen av övergångar mellan linjer, bildelement m.m. gillar jag, de får en att haja till/skrynkla pannan en del och fundera på hur det egentligen hänger ihop.
Förstår att du valde färg för bild två, det vore synd att släppa kontrasten mellan den orange stolen och det blåaktiga ljuset i bakgrunden och högerkanten. Det jag är lite fundersam på är att bilden är lite vänstertung. Det som mest drar ögat till sig är placerat i vänsterkanten, finns ingen lika tydlig motvikt i högerkanten, i varje fall inte formmässigt.
De tre avslutande bilderna på stolsgruppen (eller är det olika grupper?) är alla tilltalande, men fyran är den som är mest tilltalande. Mycket tack vare skuggan som gör bilden spännande. Om skuggan varit avhuggen hade bilden blivit tämligen trist.
Nu kommer det svåra, att utse en favoritbild... nej, kan jag inte välja, det blir dött lopp mellan ettan och fyran!
Ha en fin helg och trotsa det trista vädret som lär dominera de ljusa timmarna! /Ulf
Svar från Bjarne 2015-02-21 14:16
Tack så mycket Ulf! Det är kul att även den här typen av bilder kan uppskattas. Du är den förste som har kommenterat trappan, och var trevligt att du ser lite av det linjespelet som fick mig att ta fram kameran.

Stolarna i bilderna tre till fem är olika smågrupper, men tillhör samma storgrupp. Du tänkte på skuggan som jag var noga att få med i bild fyra! Intressant med nya favoriter jämfört med tidigare kommentarer.

Ha en bra helg och vi hoppas på lite bättre väder i morgon, även i Växjötrakten!
Bjarne