I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Tillbaka i Nackareservatet

Som så många gånger under det ljusare halvåret, tar jag en tur i Nackareservatet när jag har övernattning i Stockholm och tillräckligt med tid. Det var troligen det sista besöket före vintern. Det här var i slutet av september, och redan då mörknar det betydligt tidigare. Det blev en ganska kort runda, från Tenntorp till Sandasjön och tillbaka.

#1

#2

#3

#4

#5

Månen går upp över Sandasjön. Jag tog tre exponeringar och HDR-behandlade i Lightroom för att klara kontrasten i bilden.

#6

På väg tillbaka och nu börjar det skymma rejält och det bildas lite dis över sankmarken.

Inlagt 2015-10-25 13:18 | Läst 2203 ggr. | Permalink
Härligt dramatisk natur, luktar skog och höst om bilderna, mycket fint! Må gott, LO
Svar från Bjarne 2015-10-25 18:46
Tack för den vänliga kommentaren, LO!
Ha det gott!
Bjarne
Jag fastnar nog mest för de två sista. Uppskattar ditt sansade sätt att använda HDR. Jag provar det ibland när kontrasterna blir för stora och en och annan gång blir det helt OK (utan att se för mycket ut som HDR).
Hälsningar Lena
Svar från Bjarne 2015-10-25 18:47
Tack för kommentaren Lena! Kul att du tycker jag dragit lagom mycket i spakarna med HDR och alltid kul att höra vilka bilder du gillar bäst.
Hälsningar, Bjarne
Sköna färger och stämningsfullt ute i naturen nu. Din näst sista bild får bli min favorit.
Svar från Bjarne 2015-10-28 16:04
Tack så mycket Ingemar! Kul att måne och sjö blir favorit. Sitter på tåget och åkte förbi Falköping för en stund sedan och då tänkte jag på dig.
Hälsningar, Bjarne
Ingemar Svensson 2015-10-28 16:07
Snällt att du tänkte på mig Bjarne:) Trevlig resa!
Mäktiga bilder Bjarne!
Första bilden har en massiv yta med knivskarpa höstfärgade ormbunkar i förgrunden. De drar lite uppåt "motpolen" i form av visset gräs i övre högra hörnet. På vägen dit får man klättra lite på de mossbeväxta klipporna. Snyggt, helt enkelt!
Andra bilden domineras nästan fullständigt av klippans sprickor/mönster som huvudsakligen rör sig uppifrån och ner medan tallbarren verkar mest vara orienterad i en mer vågrät riktning. Ja, det är riktigt trevligt. Funderar på om klippan skulle fått uppta hela bildytan, nu släpps en liten triangel i övre vänstra hörnet. Den ytan har i stort sett samma färgskala som övriga bilden. Kanske är det trots allt bra att den hörnöppningen finns?
Jag läser den tredje bilden från nedre vänstra till övre högra hörnet och träffar där på ett litet träd. På min skärm är de ljusa partierna på klippan och de gröna bladen lite för ljusa för att bilden ska kännas harmonisk.
Fjärde bilden har samma läsriktning som trean och blicken leds mot en ljus trädstam, björk gissar jag. Den är något för ljus i mina ögon och det är synd då jag skulle vilja att ögat får ro att avsyna den fina trädstammen i förgrunden.
Femman är riktigt trevlig! Du har föredömligt varsamt hanterat HDR-tekniken! Om du hade hat full tumme med alla naturens parametrar hade månens spegling varit distinkt, nu är den lite utsmetad. Men det är en petitess som knappast inte stör helhetsintrycket.
Den avslutande bilden förmedlar en härlig skogskänsla med sitt mjuka ljus. Tyvärr läcker bilden lite ljus i högerkanten (trädet med de solbelysta löven) och jag störs lite av de två oskarpa stråna en tredjedel in från höger. De fångar upp ljus och blir därför ganska tydliga. Om man nu ska vara petig!
De fyra främsta bilderna enligt min syn här och nu är, i rangordning: 5, 1, 2, 4! (Det trodde du kanske inte att jag skulle sätta HDR-bilden främst!?) :-)
Önskar dig en fin kväll! /Ulf
Svar från Bjarne 2015-11-02 18:53
Tack Ulf! Jag tänkte nog att första bilden skulle tilltala dig, men att HDR-bilden vann är kanske mer förvånande. Å andra sidan är det inte en uppenbar HDR-skapelse. Hade jag inte skrivit att det var det hade nog ingen upptäckt det.

Tack för tipset om de ljusaste partierna i trean och fyran. Jag borde nog ha övervägt att dra vita eller högdagrar lite mer åt vänster.

Några solbelysta löv finns inte i sista bilden. Solen var borta sedan en bra stund, men löven kan ju vara ljusa i förhållande till resten ändå. Jag är väl medveten om stråna som sticker upp. Helst skulle jag förstås böjt bort dem vid fototillfället, men det var redan så pass mörkt att det började bli svårt att se, så därför förblev de oupptäckta tills jag satt hemma vid datorn. Lite lokal pensel kunde förstås dämpat dem ändå.

Ha en fin vecka, som avslutas på topp!
Bjarne