I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Tragiskt minne

Det här är ett minnesmärke över mer än 65 000 österrikiska judar som mördades av nazisterna i anslutning till andra världskriget, alla namngivna. Namnen gör det mer personligt än bara en siffra. Det gör intryck på mig i alla fall. Platsen finns i Wien.

Måtte något sådant aldrig hända igen! Skriver jag i en tid då fascistiska och liknande grupper är på frammarsch. 

Inlagt 2022-10-08 16:11 | Läst 1122 ggr. | Permalink
Påminner till formen om Vietnam-monumentet i Washington DC. Snyggt fotat på första bilden. Nej, måtte inte något sånt hända igen.
Hälsningar Lena
Svar från Bjarne 2022-10-09 16:29
Håller helt med. Jag har inte varit i Washington, så det har jag kvar att upptäcka. Tack så mycket för kommentaren Lena!
Hälsningar, Bjarne
Bilder som stämmer till eftertanke.

Den utveckling som leder till detta börjar med intoleransen mot andra människor, oviljan att erkänna att även andra, politiska meningsmotståndare, har rätt att uttrycka sin åsikt. Att yttrandefriheten inte bara gäller mig och dom som har åsikter nästgårds - den måste gäller alla om det skall gå väl. Det är en grundförutsättning för det demokratiska samtalet ute i samhällslivet.

Enligt nyligen publicerad forskning vid Göteborgs universitet är Sverige ett av världens minst toleranta länder. Det vet vi själva. Vi är fullt medvetna om begrepp som "åsiktskorridoren" och liknande. Det är alltså bäst att vi städar framför egen dörr, så att vi inte inleder en utveckling som slutar i elände.

För att uttrycka sig folkligt: Om man är skittaskig mot andra, så kommer dom förr eller senare att vara det tillbaka - man vet då inte var det slutar.
syntax 2022-10-09 09:24
Kanske jag inte har varit tillräckligt tydlig här ovan?

Jag är djupt oroad över den klyfta av hat, hot, och ofördragsamhet som har öppnat sig i det svenska samhället. Det var något som inte fanns när jag var ung.
En stor del av befolkningen försöker demonisera en annan stor grupp av befolkningen - och det är här vi har kopplingen till 1930-talet och nazismen. Det var just det som nazisterna gjorde - man demoniserade en stor befolkningsgrupp. Det slutade i en terroriststat och massmord.
Vi måste alltså sopa rent framför egen dörr och sluta demonisera varandra. Annars går det illa.
Svar från Bjarne 2022-10-09 16:30
Jag håller helt med om det du skriver, och det är jättetråkigt att vi fått den utvecklingen i vårt land. Stort tack för kommentaren Peter!
Edit: Nu såg jag din fortsättning och jag håller med helt om den också!
Hälsningar, Bjarne
Vackert fotograferat och tänkvärt...
Svar från Bjarne 2022-10-09 16:33
Tack så mycket för det Morgan!
Hälsningar, Bjarne
Denna märkliga värld med maktgalna knäppskallar. Fint fångat i #1. Gillar punktbelysningen på fasaden och att det är skarpt där. Det bågformade minnesmärket leder blicken på ett bra sätt!
Svar från Bjarne 2022-10-09 16:34
Jo, visst är det märkligt. Jag håller helt med om att bild 1 är den bästa ur fotosynpunkt. Tack så mycket för kommentaren Jocke!
Hälsningar, Bjarne
Många var de som mördades då, så många länder där det nu finns minnesmärken svårt att ta in hur enormt många människor som utrotade av nazisterna, vi får inte heller glömma alla massgravar som hittades i Ryssland efter andra världskriget och även nu i Ukraina.
Senast i dag läste jag om massgravar med 200 kroppar i Izjum.
Svar från Bjarne 2022-10-10 18:48
Ja, det är verkligen hemskt det som händer nu också. Mänskligheten visar sina dåliga sidor gång på gång.
Tack så mycket för kommentaren Margareta!
Hälsningar, Bjarne
Och detta har aldrig hänt säger vissa, vill inte skriva i ord vad jag tänker.
Fint fotat, den första i skön vinkel och i den andra ser man den passande vita planteringen.
Ing-Marie
Svar från Bjarne 2022-10-10 18:49
Då tänker vi likadant! Tack så mycket för din kommentar Ing-Marie.
Hälsningar, Bjarne
Jag föddes 19 år efter kriget, ett krig som jag i första hand fick levandegjord från min mormor och det ockuperade Norge. Min morfar var också aktiv i motståndsrörelsen, men han gick bort 13 år innan jag föddes.

Jag kan känna en växande oro över den utvecklingen vi idag ser, inte minst här i Europa, med allt ökande sympatier för extremhögern. Jag ser även Putin som extremhöger. I ett allt mer egoistiskt tänkande samhälle, där populismen råder - stärks ”vi och dom”. Hoppas och hoppas på en stark motreaktion mot detta, annars vet jag inte…

Någon gång hoppas jag att jag kan ta mig till Auschwitz, det finns som ett starkt mål för mig.

Viktigt blogginlägg Bjarne!
syntax 2022-10-09 10:40
Jag kan inte se något ökande stöd för extremhögern. Vad jag vet har NMR och andra liknande grupper inte fått ökat stöd eller ökad sympati i befolkningen. Det är små och marginaliserade grupperingar utan egentligt inflytande på samhällslivet.
Svar från Bjarne 2022-10-09 16:36
Tack så mycket för din kommentar Terje. Jag delar din oro och om jag ska kommentera även Peters följdkommentar, så kanske inte de extrema grupperna fått mer stöd. Det är snarare att idéerna letar sig in i våra riksdagspartier som är mycket oroande.
Hälsningar, Bjarne
Hej Bjarne.
Jeg har aldrig hørt eller set noget om denne plads, som du fotograferer på en meget smuk og hensynsfuld måde - gillas så mycket.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Bjarne 2022-10-10 18:51
Hej Erik! Inte jag heller. Jag bara sprang på det av en slump. Tack så mycket för din vänliga kommentar!
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Effektfull komposition i första bilden, vacker minnesplats.
Svar från Bjarne 2022-10-13 09:11
Tack så mycket Stefan, kul du uppskattar kompositionen!
Hälsningar, Bjarne