I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Vandring på milspåret

Norr om Höör i Skåne ligger Frostavallen som är ett vackert naturområde med skogar och sjöar. När jag var barn, kanske 10-12 år, så åkte jag "milspåret" på skidor med min pappa. På senare år har man restaurerat och byggt ut ledsystemet i området med ett antal fina slingor. Milspåret har då återuppstått i nära nog samma sträckning som förr. Jag ägnade några timmar på Trettondagen åt att vandra denna vackra slinga. Jag var "bara" laddad med kompaktkamera, men det går bra det också. Fokus den här gången var vandringen och naturupplevelsen, men sen dyker ju motiven upp och det blir foto i alla fall!

#1

Bryggorna ligger kvar vid badplatsen vid den frusna Vaxsjön.

#2

Skall vi skylla på Gudrun, Per, Simone, Sven eller någon annan? Någon av de senare gissar jag på.

#3

#4

Området innehåller en del klippterräng.

#5

Det såg lite kul ut med vass mitt i granplanteringen, men där var väl fuktigt.

#6

#7

#8

Inlagt 2015-01-24 09:48 | Läst 2919 ggr. | Permalink
Frostigt och kallt men riktigt vackert.
Vid bild två skulle man nog vid skumt ljus haja till och tro sig möta en björn.
fina bilder.
Svar från Bjarne 2015-01-24 10:56
Tack så mycket för din trevliga kommentar, Maggan!
Hälsningar, Bjarne
Jag tycker det är befriande skönt att läsa att du hade fokus på naturupplevelsen och inte släpade på en tung ryggsäck med kamerautrustning utan stoppade en kompakt i fickan. Ibland blir det lite för mycket och jag har själv svårt att bara gå ut i naturen utan att fundera över vilket objektiv som kan vara bäst etc. Dina bilder speglar naturen som den såg ut på ett utmärk sätt, det behöver inte alltid vara så märkvärdigt :-) Sunt räcker långt.
Hälsningar Lena
Svar från Bjarne 2015-01-25 09:59
Tack så mycket för kommentaren Lena! Det är skönt att inte ha krav på sig att prestera fotografiskt, utan att vara närvarande i upplevelsen och göra bilder när lockelsen till det dyker upp.
Hälsningar, Bjarne
Fina bilder som vanligt! Nummer 2 visar väl vad som troligen blir följden när man planterar skog som på nummer 5, bland vassen. Vi bor på en sluttning, det planar ut nedanför oss. Där faller träd varje år på grund av all nederbörd som gör sump av jorden och får rötterna att tappa fästet. Surt, kan man säga ;-)
Svar från Bjarne 2015-01-25 10:02
Tack för det Christer! Du har så rätt så. Jag har sett fenomenet att stora områden granskog har skövlats vid svåra stormar, men om där bara står några lövträd, så stannar det upp. Redan vid stormen 1981 la jag märke till det. Ja, det vara U137-stormen. Ändå fortsätter man att plantera enbart gran på stora områden. Konstigt....
Hälsningar, Bjarne
Mycket fin serie som håller bra ihop, förmedlar stämningen förtjänstfullt! Hils, LO
Svar från Bjarne 2015-01-25 10:02
Tack så mycket LO! Ha en bra söndag!
Bjarne
Sköna bilder från din vandring, Bjarne!
Ha det gott!
/Niklas
Svar från Bjarne 2015-01-25 10:03
Tack så mycket Niklas!
Ha det bra själv!
Bjarne
God kväll Bjarne! Du är så flitig med inlägg och har dessutom hunnit med att göra en fotobok! Jag är ständigt efter med kommentarer på dina bilder...
Första bilden har ett snygg ljus, men jag saknar lite krispighet i bilden, den känns lite dov. Men det var kanske din avsikt? Annars är det en snygg komposition med finns djup och trevlig himmel.
En rotvälta är ju inte något snyggt motiv, men bilden är välkomponerad. Björken i vänsterkanten lyser upp och den lite mindre rotvältan med en synlig stam är välgörande för bilden.
Även den tredje bilden ser genomtänkt ut med intressant förgrundsdetalj. Vattnet och stenmuren löper parallellt och skapar bildens djup och leder blicken.
Fyran har intressanta stammar och då speciellt de två tunnare som tillsammans med de lodräta stammarna bildar en triangel som snyggt ramar in ormbunkar. Är inte riktigt bekväm med den gulaktiga tonen i bilden.
Femman slår direkt an på mig! Vass med härlig lyster och gräs, i olika nyanser, samt de stackars smågranarna som kämpar sig uppåt. Dessutom en snygg fond!
Sexan lever upp tack vare den ljusa gravt murkna stammen som ligger på snedden i förgrunden. Ser inget direkt mönster med stenarna, men bilden förmedlar en bra känsla över platsen.
Den sjunde bilden har fint ljus och bildmässig kontrast mellan fruset och öppet vatten, där trädstammarnas spegelbild bryts av i den av dagsmeja hårt ansatta isen.
Den avslutande bildens största "intressepunkt" ligger i de tunna vågiga ljusa linjerna som snirklar sig fram över bildytan. Men samspelet och kontrasten mellan löven under isen och de ytliga löven gör bilden intressant.
Min favorit är femman, som jag tycker är en riktigt bra bild! Men även den sista bilden är högklassig!
Önskar dig en fin helg! /Ulf
Svar från Bjarne 2015-01-31 09:23
Hej Ulf! Tja, det varierar nog med flitigheten. Ibland är du ordentligt igång, som runt årsskiftet t.ex. Det är ett tag sedan jag bildbehandlade dessa bilder, så jag minns inte riktigt hur det var med första bilden. På något sätt fann jag tydligen den kontrasten lagom då, men man kan alltid fundera på om det hade varit bättre med mer kräm.

Jag håller med om att fyran är lite onödigt varm i tonen. Skulle nog varit försiktigare med vitbalansreglaget där. Sexan är inte stark kompositionsmässigt. Det som fick mig att ta bilden var nog att jag tyckte platsen var "allmänt vacker".

Jaha, det blev femman som blev din favorit! Något oväntat kanske, men jag håller med om att det blev speciella toner och ljus i bilden. Min egen favorit då? Tja, jag tror det är åttan.

Ha en riktigt bra helg!
Bjarne