I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Vid Hammarmölledamm

Vid Hovdala söder om Hässleholm finns en kraftverksdamm, som heter Hammarmölledamm. Dammen och kraftverket byggdes 1916. Dammen höjdes 1937 till 24 m fallhöjd. Det är inte så imponerande kanske, men tänk på att vi är i Skåne! Kraftverket stängdes 1975, men med stigande elpriser, så blev anläggningen attraktiv igen. Den renoverades 1987, driften återupptogs och det lilla kraftverket är i drift än idag. Produktionen ligger kring en miljon kWh/år. Inte som de stora kraftverken i norr, men något i alla fall!

Fallhöjd = kuperat landskap = fotomöjligheter! Det är det som detta inlägg handlar om. Vare sig dammen eller kraftverket är med på bilderna. Jag vet vilken bild jag gillar bäst. Du då?

#1

#2

#3

#4

#5

#6

Inlagt 2014-12-18 16:58 | Läst 2529 ggr. | Permalink
Bild nummer två blir aspelut favorit...den ser osannolikt 2d ut även för ett fotografi....fast jag gillar alla dina mossbilder, du fåår till en skön stämning I dem
Svar från Bjarne 2014-12-18 19:29
Tack för kommentaren, Annelie! Jo, du prickade min favorit.
Hälsningar
Bjarne
Bilderna med det lutande landskapet vinner lätt, i alla fall i mina ögon. Nummer tre får bli vinnaren, den har ju ett härligt djup också. Riktigt snyggt och fräscht med den gröna mossan på stenar och trädstammar.
Svar från Bjarne 2014-12-18 19:30
Tack så mycket Ingemar! Det var tvåan som var min egen favorit, men branten framträder ju bäst i den tredje. Mossan är härlig!
Hälsningar
Bjarne
Vackert landskap, två o tre gillas bäst, fin känsla i alla! Må gott, LO
Svar från Bjarne 2014-12-18 19:31
Tack för det LO! Jo, de är nog bäst och nummer två gillar jag själv mest av alla.
Må väl!
Bjarne
God dan före dan före dopparedan! Du inleder starkt med en skön bild med många komponenter och jag misstänker starkt att du jobbade en hel del med kompositionen. De lite grövre stammarna står riktigt snyggt: tre i en grupp till vänster och en lite utanför till höger, men den bildar med två andra stammar en linje som bygger djup, dels att de tydligt står bakom den grövsta stammen, dels att de avtar i grovlek ju längre bort de står.Den låg/raserade(?) stenmuren bildar en fin båge som den större mossbevuxna liksom pekar på genom sin markerade ryggås.
I bild två måste du varit lite akrobatisk, det sluttar rejält! Härligt igentäppt högerdel med massa stammar och grenar i olika tjocklek. Sådant gillar jag! Stenen har gröna hättor och en brun lövplym som skydd. Totalt har bilden tre tydliga bildelement där den minst intressanta är den vänstra med marklöven och och nedre delen av en stam. Men de andra två är riktigt intressanta.
Tredje bilden är lite grand på samma tema som tvåan, men här finns det inte någon lika intressant sten. Däremot finns det ett par grenar i nedre delen av bilden, dessa piffar till kompositionen.
Fyran har en plus två väldigt gröna fallna stammar. Inte undra på att de har fallit, de är ju så långa och tunna! Sedan ligger grenverk åt två olika håll i övre delen. Några mossbelupna stenar och några gröna låga växter på marken bidrar också till framgångsreceptet för denna bild.
I bild nr 5 har du gått i närkamp med de av tidens tand anfrätta träddelarna. Någon del har mer mossa ändra andra, någon har knappt någon alls. Naturligtvis bildar delarna en genomtänkt diagonal!
Sista bilden är komplex och med ett ovanifrånperspektiv. Ser att stenarna ligger på ett sätt som bildar en diagonal i samma riktning som den svartmurkna stammen på marken. Men jag har svårt att se något så mycket mer. Synd att de ljusa "kvarsittarna" på den lilla boken inte lyfter från bakgrunden, den smälter trots sin avvikande nyans in i marken.
Så var det detta med favoritbild. Inte helt lätt, valet står mellan 1, 2 och 4. Och att sätta alla på förstaplats känns fegt. Så då bestämmer jag mig för att fyran får guld, ettan silver och tvåan brons. Men det är som sagt hårfint. En annan dag hade ordningen kanske blivit en annan!
Ha en riktigt skön julhelg! /Ulf
Svar från Bjarne 2014-12-23 10:47
Tack så mycket för kommentaren, Ulf! Akrobatisk var kanske att ta i, men det var inte helt lätt att ta sig uppför och nedför sluttningen med kamerautrustningen och ställa stativet stadigt. Löven var hala och ibland låg det en blöt kal gammal gren under dem också, men jag höll mig på fötterna, trots att det var nära ibland!

Jag håller med om att "kvarsittarna" i sista bilden inte står ut som de borde. Det såg mer lovande ut i verkligheten, men det är väl 3D-seendet som hjälper till där.

Intressant att du hittar andra favoriter än de andra kommentatorerna, och min egen favorit placerar du som trea. Det är det som gör tankeutbytet kring bilderna stimulerande!

Jag önskar en riktigt God Jul!
Bjarne