Denna blogg handlar om mitt fotande (främst gatufoto) men också om funderingar kring foto i allmänhet. Jag skriver dessutom om fotoevents som jag lyckas ta mig till.

Kung Kalles kröning – del 2

Dagen efter kung Charles IIIs kröning så fortsatte festligheterna runtomkring i landet. För egen del bar det nu av till närliggande Windsor och Eton – på knappa 20 minuter är jag där med tåget. Som många säkert känner till så är slottet i Windsor en av kungafamiljens bostäder. Exakt hur ofta kungligheterna övernattar/bor här är för mig okänt men det är inte helt sällsynt. Dagen till ära gavs det en större konsert på kvällen vid slottet som en del i det fortsatta firandet. Ca 20 000 personer var tydligen på plats på konserten, som också sågs av upp till 20 miljoner på TV. Själv var jag bara i Windsor och Eton tidigare på dagen, från tidig till sen eftermiddag. Mot slutet av min vistelse så började konsertpubliken att anlända och det var rejält folktätt på gatorna när jag rörde mig hemåt.

I vanlig ordning var jag ute efter att som gatufotograf dokumentera den del av befolkningen som firade kröningen. Som förväntat var det många som tog tillfället i akt att klä upp sig i unionsflaggan på olika sätt. Många hade också valt att ha på sig små (och stora) kungakronor och flera åt glass eller bakelser med kröningsstuk.

För att ta sig från Windsor till Eton spatserar man helt sonika över en liten bro över Themsen eljest för fotgängare. I Eton så var huvudgatan avspärrade till förmån för så kallade "street parties" som var på väg att sätta igång strax efter jag hade anlänt. Just denna typ av "gatufester" anordnades ofta förr i tiden i Storbritannien när något större skulle firas. Man stängde helt enkelt av en väg eller gata i ett bostadsområde och satte upp bord och stolar som områdets invånare satte sig vid för att förtära medhavd dryck och mat. Ett slags knytkalas som jag förstår det. Numera är denna fina tradition mer sällsynt och hemma på min gata har jag aldrig sett det ske under de snart 21 år som jag bott där. Men i Eton (och även i Windsor) ägde sådana här partyn rum och det var trevligt att se. Vid några andra streetpartyn i Windsor så förärades man tydligen besök av prins William med maka Kate. Det missade jag.

Eftersom vädret ej bjöd på regn så föll kameravalet på min Leica M med en 35 mm påmonterad. Följande bilder från dagen är alltså tagna med den kombinationen. Hoppas att ni tycker om vad ni ser och kommentera gärna!

/Fredrik

Inlagt 2023-05-16 08:02 | Läst 1129 ggr. | Permalink
Bra bilder, fin närvaro. Jag tyckte mig få en god föreställning om eventet.
Svar från Frekeman 2023-05-16 10:36
Tack, Peter. Kul att jag lyckades förmedla det du upplevde.
Hej,
Verkligen avslöjande bilder. Undersåtarnas stora glädje över att se Kalles nära under kronan.
Bra närhet i bilderna och jag gillar att du har färgbilder.
Ha det gott
Bob
Svar från Frekeman 2023-05-16 10:37
Tack, Bob. Färg känns givet vid ett tillfälle som detta som är så färgrikt. Kul att gillade bilderna.
Trevliga bilder, Fredrik. Kul att få se bilder på vad man bara hört rapporterats om på radion. Gillar den nedersta bilden bäst, de äldre, respektive de yngre, kvinnorna.
Svar från Frekeman 2023-05-16 12:29
Tack, Johan. Roligt att höra att mina bilder kompletterar övriga media. Det var den äldsta kvinnan som initialt fångade mitt intresse. Det var mycket folk runtomkring så jag försökte flera gånger att få en någorlunda städad bild. Sen kom en förmodad släkting och satte sig ned bredvid och med de två flickorna i pappkronor kändes det som jag hade en någorlunda bra bild. Jag gillar den också.
Fina bilder som förmedlar stämningen.
Men samtidigt är jag väldigt glad att vi slipper den sortens teater här i Finland!

Tommy S.
Svar från Frekeman 2023-05-16 12:33
Tack, Tommy. Personligen står jag lite mittemellan när det gäller republik eller monarki. Om alternativet till monarki är att välja/utse nån avdankad politiker vart fjärde år för att fylla rollen som statschef så kanske det är bättre med en monarki som enligt vissa drar in mer pengar till landet än vad de kostar? Men, jag är som sagt kluven och vet att det finns goda skäl till att inte ha en monarki. Kul att fotografera en kröning är det i alla fall. :-)
syntax 2023-05-16 13:29
Tommy
det var ju väldigt nära att Finland blev monarki efter inbördeskriget. Prins Fredrik Karl av Hessen erbjöds att bli finsk kung. Om inte Tyskland hade gått och förlorat första världskriget, så kanske Finland hade varit monarki i dag: Pekka II, eller något i den stilen... :-)
Svar från Frekeman 2023-05-16 15:48
Prins Fredrik tycker jag lät bra, Peter! 😃
sodeto 2023-05-16 16:36
Jo jag vet. Namnet var klart och om jag minns skulle han ha blivit Väinö I.
Kul att få se bilder från den här "festen". Jag har en systerdotter i London men hon och hennes sambo har inte rapporterat så mycket. Den sista bilden sticker ut tycker jag, den blir utan tvekan min favorit. Kontrasterna, kompositionen, minerna på de två paren och kronor på tjejerna, med mobiltelefonen uppe förstås. Det finns så mycket att se. Tittar man noga är det nog mor och dotter som sitter på trappen.
Hälsningar Lena
Svar från Frekeman 2023-05-17 12:46
Tack, Lena. Ja, den sista tycker jag nog också är den starkaste av bilderna i blogginlägget.