Ur en utlandssvensk frilansfotografs synvinkel

Yoga

Kan yoga hjälpa en som fotograf?

När jag träffade min fru Kim, som är yogalärare till yrket, hade jag mycket vaga tankar om yoga. Det var mycket prat om yoga i kollektivet där jag bodde, och jag var skeptisk. Jag hade testat någon gång på Friskis och Svettis, och tyckte nog att det inte var något för mig. Det tyckte hon var rätt skönt – att inte behöva prata jobb när vi var tillsammans. Men så prövade jag den superdisciplinerade ashtangayogan som hon är inriktad på. Jag kan inte påstå att jag blev fast direkt. Jag tyckte det var ganska tråkigt. Men med tiden växte jag in i det och började träna regelbundet. 

Det handlar om en fast sekvens av ställningar som går i snabb följd. Man svettas mycket och med tiden bygger man både styrka och smidighet. Det finns alltid ett nästa, mer avancerat steg, och man blir aldrig fullärd – precis som med fotografiet. Disciplinen smittar också av sig på andra områden i livet. Jag har fått mycket lättare att hålla deadlines, och att göra det till en vana att fotografera regelbundet, även vid sidan om uppdrag.

När jag slarvar med yogan, slarvar jag också med fotograferandet, som bör vara ständigt igång på samma sätt som man övar på ett instrument. Dessutom, eftersom fotografyrket innebär dels bärande av tunga grejor under lång tid, dels sittande vid skrivbordet långa tider behövs motmedel för att man inte ska få alltför stela höfter och värkande axlar.

Nu har jag mitt kontor vägg i vägg med yogalokalen. Det finns alltså ganska få ursäkter att inte dyka upp. Vi har också en jättefin grupp som tränar tillsammans och har blivit mycket goda vänner.

Inte minst är det ett trevligt ämne att fotografera

Inlagt 2017-03-19 04:00 | Läst 1257 ggr. | Permalink
Tror inte jag nånsin sett den här typen av yogafoto. Kul!
Svar från MattiasL 2017-03-19 12:50
Tack Katja!
Fina bilder. Jag håller med om att man måste hålla igång kroppen för att fungera fullt ut som fotograf. Man blir en sämre fotograf när man blir trött.
Svar från MattiasL 2017-03-19 12:50
Tack Magnus,
ja, helt sant.
Annorlunda och fina bilder av yoga.
Jag har precis börjat med en yogaklass direkt efter cirkelträning.
det var ett riktigt bra sätt att sträcka ut musklerna, då det är varma
Svar från MattiasL 2017-03-20 01:06
Tack Bengt! Härligt, låter som en bra grej.
Absolut tror jag på allt du skriver här.
Enbart röra sakta sakta på armarna från tak mot golv ger inre ro.
Bilderna visar att det bär inre tålamod utföra detta.
Fina underbara bilder.
Gun-Inger
Svar från MattiasL 2017-03-20 01:06
Tack så mycket Gun-Inger!