Ur en utlandssvensk frilansfotografs synvinkel

Kamp mot droger

Som många säkert är bekanta med, genomgår USA en allvarlig våg av opioidmissbruk. 100 amerikaner dör varje dag i överdoser, och opioidepidemin har pekats ut som ett nationellt nödläge av presidenten. Många menar att läkare sedan 90-talet skrivit ut smärtstillande i för hög omfattning och för lättvindigt, och att många snabbt blir beroende. Att många saknar tillgång till sjukförsäkring och jobbtrygghet leder till självmedicinering och svart marknad. Heroin blir inte sällan ett "billigt" och lättillgängligt alternativ, när recepten går ut men beroendet har satt in. 

När jag gjorde ett jobb om en förening som ägnar sig åt stadsodling, var räddningstjänsten på plats. Några dagar tidigare hade man hittat en man som dött i en överdos på föreningens toalett, och brandcheferna var inbjudna till ett möte för att instruera hur man ska agera om man hittar någon som tagit en överdos. Drogerna är alltså närvarande överallt.

Men tack och lov finns det goda nyheter också. Häromdagen hörde min kompis Josh av sig, och undrade om jag kunde fotografera honom. Han har tagit sig ur ett heroinmissbruk, och firar varje halvår med att lägga upp en bild i sociala medier och hoppas kunna vara en inspiration för andra som kämpar. Igår firade han tre år som drogfri, och vi tog en kort porträttsession i skymningsljuset. 

Inlagt 2018-02-15 17:14 | Läst 988 ggr. | Permalink
Bra bilder! Hög kvalitet!
Svar från MattiasL 2018-02-15 21:47
Tack så mycket David.
Bra skrivet. Jag blir omskakad. Bra plåtat.
Svar från MattiasL 2018-02-15 21:50
Tack Måns. Uppskattas.
Verkligen fina bilder i fint kvällsljus!

Hälsar
Eva
Svar från MattiasL 2018-02-15 21:51
Tack så mycket Eva.