Ur en utlandssvensk frilansfotografs synvinkel

Samverkan mot livsmedelsöknar

Ett utbrett amerikanskt problem är i hur hög grad tillgången på hälsosam mat är en klassfråga. "Livsmedelsöken" brukar man tala om. Bättre mataffärer tenderar att ligga på avstånd som mer eller mindre kräver bil, och har man ingen bil, är man hänvisad till kvartersbutiker där mat med högst tveksamt näringsinnehåll säljs. Många av New Londons invånare kämpar med ekonomin, och mat är ett problem även här. Föreningen FRESH New London har några strategier. De står för ett antal koloniträdgårdar runtom i stan. Nu, under sommarmånaderna har de en ungdomsverksamhet som syftar till att öka kunskapen om och intresset för odling. Klart populärt. Odlingslotterna hyrs ut till en inkomstprövad kostnad av 10-20 dollar per år, men kan man inte skrapa ihop det, så säger de inte ifrån om någon vill odla i stan. Det senaste projektet är "snack beds" där vem som helst som går förbi kan, och uppmuntras att ta lite grönsaker. 

Jag har tidigare skrivit om dem i ETC. Sedan nyligen tydligen bakom betalvägg.

Föreningen bad mig dokumentera en dag i ungdomsverksamheten. Knallhård sol mitt på dagen gjorde att jag fick lov att fotografera som jag trivs allra bäst: centralslutarförsedd kompaktkamera och blixt. 

Inlagt 2019-07-16 20:36 | Läst 885 ggr. | Permalink
Intressant. Och bra bilder. Är det en Fujifilm X100 du plåtat med?

Sonen undrar var alla boende på Manhattan handlar sin mat, vi ser ju inga vanliga mataffärer.
Svar från MattiasL 2019-07-16 21:30
Tack!
Det är en väldigt bra fråga. Funderar på om det finns några Stop&Shop o liknande. Känns som de ligger en bit utanför. Wholefoods finns lite här och där, men det är rätt dyrt. Jag tror det är så att man äter mycket ute. Skillnaden i pris är inte så våldsam som i Sverige. För basbehov, typ yoghurt, bröd och kaffe fyller nog bodegorna på hörnet behoven hyfsat. Apotekskedjorna Walgreens och CVS har rätt stort sortiment med. Färska grönsaker är lite mer åt torghandelshållet, tror jag.

Fuji X70 och en äldre liten Leicablixt. Närbild med Olympus TG5. Men nog finns ett visst sug efter X100f inte minst för sökaren och f/2...
Bra reportage med fina bilder som väcker minnen och känslor.

Kommer ihåg då jag bodde ett år i USA för drygt 50 år sen. Lawrence, Kansas hade ett universitet där jag jobbade. Inom gångavstånd fanns en stadskärna med en del butiker men ingen livsmedelsaffär.

För att köpa mat fick jag gå rätt så långt till ett externt centrum. Trottoarer fanns bara bitvis och belysning saknades ofta. Trafiksäkerheten var alltså dålig för fotgängare. I Sverige var jag van vid att få kassar med handtag i butikskassan. Kassarna i USA saknade handtag.

Att treva sig fram i mörkret med två kassar i famnen kändes inte bra. Så jag skaffade bil. Och på den vägen är det. Både för mig och hela samhället. Som fungerar allt sämre för dem som pga ekonomi eller hälsotillstånd inte har bil.

Att odla själv är ju bra på många sätt, men att förlita sig på egen matproduktion kräver nog att man bor är jätteduktig odlare och har väldigt bra förvaringsmöjligheter. Även bönder köper sin mat.
Svar från MattiasL 2019-07-17 13:13
Tack för fin kommentar! Ja, det är så konstigt detta. Jag försöker cykla så mycket det går, och stan jag bor i är rätt okej med amerikanska mått, men att som jag gjorde i Sverige leva utan bil vore svårt. Det är något jag saknar mycket. Jag cyklade just till kontoret, och var helt ensam på cykelbanan. Kanske för att klockan var halv sex, men det är sällan man möter mer än två cyklister på mer normala tider på mina knappa tre kilometer. Däremot möter man morgonskiftet på fabriken, med hundratals bilar. Någon gång har jag tänkt att det vore väl fan att ta bilen till elektronikbutiken för att köpa minneskort, men det visade sig livsfarligt när den lilla cykelväg som finns tar slut under en bro, så det har jag gett upp lite. Och förlitar mig på näthandel förstås...

Nä, det är nog svårt att förlita sig på egen odling, och vore kanske inte heller så lyckat ur samhällsekonomisk synvinkel. Ambitionen här är mer att skapa kunskap om mat som inte kommer i förpackning. Många ungar har knappt sett en morot i vilt tillstånd.