Ur en utlandssvensk frilansfotografs synvinkel

Holy Land USA

En regnig dag i april körde jag upp till Waterbury, Connecticut. Anledningen var en katolsk mässa – något jag sällan sysslar med. Men den här var något speciellt. Den skulle hållas på en plats som kallas Holy Land USA. Det började på 50-talet. Den djupt religiöse advokaten John Greco mindes sin barndoms Italien med dess små helgedomar i bergen. Han hade gott om pengar, och ville göra något liknande. Han köpte en kulle i Waterbury och började bygga miniatyrversioner av platser från Bibeln. Materialen var lite av varje som han kunde komma över – cement, tvättmaskiner, avloppsrör, eternitplattor. Det blev en väldig hit bland katoliker, och tiotusentals kom dit varje år. På 80-talet blev Greco sjuk och avled, och hans temapark föll sönder. Nu jobbar några kämpar med att återställa platsen, en bit i taget. Det blev ett reportage i tidningen American Trails, ute nu.

Inlagt 2019-10-04 01:53 | Läst 990 ggr. | Permalink
Riktigt fina bilder!

/Stephen
Svar från MattiasL 2019-10-04 15:33
Tack Stephen!
Fascinerande ställe. Allt från Grecos idé om att skapa ett katolskt miniatyritalien till människorna på mässan som du avbildat så bra, utstrålar för mig något mycket amerikanskt. Den där motsägelsefulla blandningen mellan genuinitet, entreprenörskap och öppenhet, och ytlighet och ”på låtsas”- känsla.

Det hade varit kul att läsa hela reportaget i American Trails, men jag hittade inte ditt reportage i onlineversionen. Men det verkar vara en intressant tidning så jag köper kanske ett fysiskt exemplar.

F
Svar från MattiasL 2019-10-04 15:34
Ja, det är verkligen ett märkligt ställe, på ett roligt sätt.
Tack!
Fantastiskt inlägg! Det blir en guldstjärna! 🌟
Svar från MattiasL 2019-10-04 15:34
Tusen tack, Ragnar!
Makalöst bra bilder! Där bjuds inte enbart andlig spis utan även lekamlig. Religion och business hand i hand.
Svar från MattiasL 2019-10-04 15:33
Tack så mycket!