Ur en utlandssvensk frilansfotografs synvinkel

Frilansresor

Reportageresor är en sida av frilanslivet som är intressant. Jag har haft förmånen under mina tolv år i USA att se en hel del av landet, inte minst delar jag aldrig hade tänkt på att resa till annars. Det kan vara att en delstat är viktig i ett val, att en viss politisk fråga tar sig uttryck där, eller så är det kulturrelaterade jobb. Ofta en kombination av ämnen, för som frilans är det ovanligt att man blir skickad på en kostsam resa för ett enda jobb. Det händer dock att en anställd vid en tidning skickas på ett jobb, och att de hyr in mig.  Snarare handlar det om minst tre jobb, och jag tror rekordet hittills är sju. Jag har turen att ha en mycket bra kollega till de intensiva resorna. Vi tänker lika, och har lika höga krav på oss själva. Mycket lite av att vara fotograf handlar om att fotografera. Mest handlar det om logistik och att sälja in idéer. Det är inte sällan det tar ett par månader från idé till att man faktiskt kommer iväg. Det kan handla om att en uppdragsgivare vill ha ett jobb från en viss plats. För att få en resa ekonomiskt hållbar måste man ta på sig tänkarhatten och lista ut vilka jobb man kan göra på rimligt avstånd därifrån, och så sälja in dem. Att bygga upp ett stort nät av uppdragsgivare tar tid, men så småningom rullar det på, och är man två drar man nytta av varandras nätverk. När man nått en acceptabel ekonomisk nivå kan man börja boka. Ofta blir det flyg, och på plats en hyrbil. Boendet varierar. Kan man hålla sig i en enda stad brukar AirBnB vara att föredra, så man har kök och kan laga egen mat åtminstone ett eller två mål om dagen, för att käka ute hela tiden blir dyrt. Dessutom kan man ha eget rum. Innebär resan att man förflyttar sig hela tiden, så blir det gärna någon av motellkedjorna. Ofta ganska sjavigt och delat rum, men stora sängar och för det mesta rena rum. Jag önskar att jag hade dokumenterat alla kusligt snarlika rum jag bott i på alla Super 8, Motel 6 och RedRoof Inn. Det måste vara hundratals nu.

Hursomhelst, i början av juni bar det av till Arizona, en delstat jag återkommit till några gånger. Fem bokade jobb, och två möjliga ytterligare. Jobbilderna får jag hålla lite på, men jag fotograferade förstås för mitt nöjes skulle också. Vi flög in i Phoenix, och på hemvägen körde vi till Las Vegas, varifrån vi flög hem, via Grand Canyon och Route 66. Nu väntar en skön tid då jag ska gå igenom och sätta samman materialet.

Inlagt 2023-06-22 03:48 | Läst 513 ggr. | Permalink
Hej,
Tack för upplivandet av minnen från USA. Många av dina bilder är precis sådana man skulle vilja ta igen. Phoenix var vårt hem ett år 1979 och vi längtar tillbaka på många sätt. Jag var gästforskare på ASU och vi har fortfarande kontakt med vänner där. Då fanns det mer än 20000 svenskättlingar där. Idag är ju befolkningen mångdubblad i stora Phoenix och mycket är förändrat. Vi bodde på 7th street nära hörnet på Camelback och Central aveny.
Jag har varit tillbaka i US många gånger i min roll som forskare och föreläst och jobbat på universitet här och där. När jag gick i pension räknade jag efter hur många stater jag besökt och det blev något mer än hälften. Många flera gånger.
USA är oerhört komplext och spännande att plåta, vilket man ser i dina bilder. Jag har också fotograferat hela min tid där och en del bilder har varit med i mina bloggar här i fotosidan. Längtar tillbaka ibland och speciellt då jag ser dina bilder.
Ha en fin weekend
Bob
Svar från MattiasL 2023-06-22 18:16
Stort tack för kommentaren Bob. Då vet jag på ett ungefär var du bodde. Jag hann få lite kläm på staden under veckan vi var där. En trevlig stad, trots väldigt mycket "sprawl" - det kändes som allt vi företog oss innebar 30-45 minuter i bilen från föregående möte. Nu verkar det hetaste (i dubbel bemärkelse) vara runt Roosevelt och Central. Gott kaffe, god öl. Kul att höra om dina erfarenheter. Jag får det nog också till hälften av staterna lite drygt nu. Får se om det någonsin blir samtliga. Mycket komplext som du säger. Jag har kommit att uppskatta mycket av amerikaners sätt att vara, och allra trevligast har de nog varit i Phoenix. Det var många som såg min kamera, började snacka en stund om foto. Mamman och barnet i bilden till exempel. Jag travade omkring i en park, de satt och gungade, frågade om jag var fotograf och sa "you can photograph us if you want, we are cute".

Bästa,
Mattias
Vad kul att du får se så många sidor av USA. Blir lite avis.
Svar från MattiasL 2023-06-22 18:20
Det är verkligen något jag är tacksam över att få göra.
Intressant berättelse och fina bilder därtill! Tack för det!
/B
Svar från MattiasL 2023-06-22 18:20
Tack så mycket Bengt!
Intressant läsning och jättefint bildurval! Fastnade lite extra för svartvita med elsparkcykel, slutbilden och snöade helt in på Seligmans speceriaffär med en brittisk 70 år gammal bil utanför. Vilken stämning, vilken dekor!

Men vilken bil? En Humber 1954?
Svar från MattiasL 2023-06-22 18:19
Tack så mycket Måns! Ja, det är en del märkliga små samhällen längs Route 66 som blivit lite bortglömda nu när I10an finns, men som ändå drar rätt hårt på nostalgin. Bilen går jag bet på tyvärr, och för en gångs skull gick jag inte ens och letade emblem.
Otrolig fint porträttgalleri, svv såväl som färg, gillas mycket. Även reklamskyltarna gillar jag med dom oblyga färgerna och kontrasterna, snyggt! Hälsningar/ Björn
Svar från MattiasL 2023-06-22 21:44
Stort tack Björn!
Oj vad många fina bilder…och som en karamellpåse - härlig blandning! Wow!
Svar från MattiasL 2023-06-22 21:44
Tack så mycket Lena!
Precis som Magnus skriver så känner jag mig också lite avis på dig som får kuska runt i Förenade Staterna och fotografera. Givetvis så är det väl kanske inte så kul jämt misstänker jag men dina bilder visar ju att det i värsta fall är lite kul då och då!

Gillar speciellt fotona på skyltarna och exteriörer tillhörande affärer. Svag för sånt. Övriga bilder är också bra och gör en sugen på ytterligare ett besök "over the pond". Gärna i form av en riktig road trip!

Mvh
Fredrik
Svar från MattiasL 2023-06-23 00:15
Tack så mycket!
Det lustiga med de där resorna är att man kan vara hur trött som helst och längta hem, men så blir de alltid fina minnen. Till och med de mer vrickade resorna som i höstas då vi bokade ett möte i nordöstra Pennsylvania som slutade vid tio på kvällen. Sen körde jag de fem timmarna till Pittsburgh, sov några timmar, hade tre möten. Sen sov vi i bilen ett tag och körde tillbaks till New York.
Fina bilder som jag gillar. Passar i midsommartid. De andas lugn. Annars visar bilder från USA ofta puls och stress.
Ha det gott
Jerry
Mycket bra bilder! Där skulle jag gärna resa runt och fotografera!
Svar från MattiasL 2023-06-26 14:29
Tack Anders!
Verkligen fina bilder och text

//Stephen
Svar från MattiasL 2023-06-26 14:30
Tack så mycket!