Ur en utlandssvensk frilansfotografs synvinkel

28mm och om självpåtagna begränsningar.

Zoomobjektiv eller fasta brännvidder. Den frågan har ägnats alldeles för mycket tid, och för min del alldeles för många annonser och förlustaffärer på Fotosidans köp- och sälj. Idealet en film, ett objektiv mot maximal flexibilitet och att slippa stå där med fel brännvidd på kameran. 

Ibland kan man tro att man måste täcka upp varenda millimeter mellan 14 och 500. Men minskade valmöjligheter kan ofta vara till kreativ hjälp. Med zoomobjektiv är man visserligen förberedd på mycket mer, men det är inte speciellt inspirerande. Med fasta blir man snabb, förutsatt att man inte har för många att växla mellan. Efter ett tag sitter utsnittet hos ett fåtal objektiv, man blir skärpt och vet var man ska stå. 

28 mm är en lite underprioriterad brännvidd som hos mig har blivit något av en favorit. Precis så kort den kan vara utan att bilder med människor i hörnen börjar se konstiga ut. Samtidigt tvingar den en till att vara lite modigare, ett halvt steg närmare än 35:an. Eftersom det ändå tycks vara omöjligt att inte samla på sig saker, har jag minst fyra sätt att plåta med fast 28 eller motsvarande. En modern 28/1,8 till allmänt bruk. Som författaren Bill McKibben backstage innan en föreläsning, och Daniel och Silvia i yogastudion.

En gammal PC28/3,5 till stadsmiljöer, arkitektur och annat. Här en "peace line" i Belfast.

Art deco i Miami Beach.

Den klassiska Köpenhamnsbilden.

En Fuji X70 i fickan. Klart flitigt använd på fritiden. Silvia och Max. 

Uncle Lester i Gray's sugarhouse i Massachusetts.

Edinburgh.

Vänners barn.

och Ben.

Och så telefonen, en iPhone 7, ifall det tar slut på minne eller batteri, när man är på puben och ser Will och Bernard kolla på Jeopardy.

Idag ska jag iväg på ett jobb om en gammal märklig temapark och packar lätt. PC-28 till miljö, 50mm till porträtt.  

Inlagt 2019-04-28 16:35 | Läst 1012 ggr. | Permalink
Själv har jag bara en 28:a. Använde den både igår och idag.
Svar från MattiasL 2019-04-28 16:59
Den stabiliserade från Canon, får man förmoda? Den verkar fin!
froderberg 2019-04-28 17:46
Just den. Väldigt kompakt och bra.
Jag håller med om allt Du skriver, precis mina tankar! Jag har själv gjort mig av med alla zoomar och fotograferar numera det mesta med Nikon 1,8/28 mm G med möjlighet att beskära något i Adobe.
Fina bilder Du visar här!
Svar från MattiasL 2019-04-29 22:33
Tack Wolfgang!
Samma variant här, sedan jag gjorde mig av med Sigma-35:an.
Kan inte förneka att zoom är bra och användbart. Min 24-120 är toppen på många sätt och underlättar många jobb enormt, men man förlorar något samtidigt.
Wolfgang 2019-04-29 23:13
Hade jag varit en yrkesfotograf, så hade jag haft min SigmaZoom Art 24-105 mm kvar eller liknande för att spara tid under fotograferingen. Men som hobbyfotograf kan jag tänka annorlunda.