Ur en utlandssvensk frilansfotografs synvinkel

Årsredovisning

Det är ett årsslut som många längtat efter. Det har varit konstigt, med mycket oro och ovisshet. För mig har det varit annorlunda på så sätt att det varit svårt att jobba. Eller så missförstod jag i själva verket situationen och hade kunnat jobba hur mycket som helst. Egentligen har jag haft ett ganska bra år, men tyvärr har jag inte kunnat vara hemma i Sverige som jag brukar. Några i min närhet har blivit sjuka, men tack och lov har det gått bra, och familjen har hållit sig frisk så här långt. Ett halvproduktivt år blev det för mig. Bland de första jobben jag gjorde var för en rad svenska tidningar i samband med Demokraternas primärvalssäsong som tog sin början i Iowa.

Sedan direkt vidare till St Louis, för ett reportage för Café om deras enorma problem med vapenvåld. Vi fick bland annat åka med polisen i East St Louis. 

Det var då man började höra talas om den nya sjukdomen som man identifierat i Kina och började ana att det skulle komma hit. Det blev mycket tid hemma.

Och min fru Kim fick börja undervisa yoga över Zoom (med assistans).

Många utflykter med egna och andras hundar.

Mycket umgänge med grannarna, och särskilt tvååringen.

Vi tränade till ett maratonlopp och gjorde träningen till en söndagsritual att se fram emot, med frukost på uteservering.

Det blev ett år då svartas rättigheter och säkerhet togs på större allvar än på länge. Här en cykeldemonstration genom ett regnigt New York på uppdrag av Socionomen.

Jag och kollegan Jonas bilade sedan till Pennsylvania, en av de viktiga swingstates som gick från blått till rött förra valet, och tillbaka i år. Stämningen var klart spänd och det blev ett reportage i norska Aftenposten Innsikt.

Sedan till Arizona, en av valets stora skrällar, en vanligtvis pålitligt republikansk delstat som svängde till Demokraternas fördel för reportage i ETC, Frihet och Sändaren/Kyrkans tidning. Det var också en av få delstater som ansågs säkra att resa till från New York, Connecticut och New Jersey, och som inte krävde karantän. Men väldigt försiktig fick man förstås vara.

Väl hemma sov jag på kontoret ett par nätter, tog ett coronatest och så gav vi oss av och sprang den där maran, på Cape Cod i Massachusetts. Det blev ett virtuellt lopp, så vi fick skicka in våra siffror, och så kom det medalj och souvenirer på posten. Vi tog oss runt! 

Grannarna hade coronasäker bandrepetition ute i trädgården tills det blev för kallt, någon gång i slutet av november.

När det till sist blev kallt, höll vi oss varma i bastun.

Och kalla i snön.

Så kom den efterlängtade nyheten om att Pfizer och Moderna fick fram vaccin på rekordtid. Dagens Nyheters bildchef ringde och bad mig träffa Pfizers svenske forskningschef, Mikael Dolsten utanför New York. Han intervjuades från Sverige över videokonferens och jag fick komma hem till honom.   

Några glimtar från ett år som trots allt inte blev så dumt, på det högst personliga planet. Betydligt knepigare för världen i stort. Vi hoppas på att det vänder nu. Gott nytt år!

Inlagt 2020-12-31 03:28 | Läst 1018 ggr. | Permalink
En härlig blandning i den årsredovisningen!
Svar från MattiasL 2020-12-31 15:57
Tack så mycket Ragnar!
Du har hunnit med mycket och har stora möjligheter trots pandemin. Må det kommande året föra med sig positiva, nya vindar!
Svar från MattiasL 2020-12-31 15:58
Ja, jag har verkligen haft tur. Tack, det hoppas vi!
Gott Nytt År!

Kul att få se lite av ditt år. Många fina bilder, bra text.

Fastnade mest på bilden med mor och dotter? Vilken fin bild där de ser på varann!!

Daniel
Svar från MattiasL 2020-12-31 16:02
Stort tack Daniel! Det är min fru och granntjejen, som vi har kommit att bli väldigt nära. Gott nytt år!
Hej,
En imponerande redovisning av det stora och delade landet. Bra reportage bilder.
God fortsättning
Bob
Svar från MattiasL 2020-12-31 16:02
Tack så mycket Bob, och god fortsättning!
Tack, det var ett intressant och välillustrerat sammandrag.
- hawk
Svar från MattiasL 2020-12-31 16:03
Tack så mycket! Roligt att höra.
Tack för rapporteringen. det händer mycket både i den stora världen och den lilla världen!, hälsningar/ Björn
Spännande, trevliga och roliga bilder om vart annat. Intressant att läsa också. God fortsättning! Hälsningar Mats