Ur en utlandssvensk frilansfotografs synvinkel

Bakom scenerna i Texas

Jag minns inte vem som kom med idén. Men efter ett par månader av strukturerande av idéer, insäljning och ett väldigt ringande och mailande efter intervjupersoner var vi på väg, jag och kollegan Martin. Tåget till New York, sedan flyg.

Siktet var inställt på Texas för årets första reportageresa. Ämnena: olja, förnybart bränsle, kvinnohälsa och barbecue. Så är det ofta. En vecka är den rimliga tidsramen att vara iväg från familj och den vanliga ruljansen hemma, och då måste det packas med jobb och ett strikt schema hållas. Så var det den här gången. Texas är enormt, och jobben utspridda. Som tur var hade vi fria mil på hyrbilen, för mätaren skulle landa på 1800 miles, eller 2900 km.

För att spara arbetstid och ljusa timmar körde vi på kvällarna, och nästan varje dag rörde det sig om 6-7 timmar bakom ratten. Mat blev ofta i kombination med en snabb bensträckare.

Genom våra resor har vi blivit om inte kännare, så uppskattare, av risiga motell. Såklart för att hålla ner budgeten, men också av någon sorts trivsel. Det är något särskilt med färgskalan som blivit kvar sedan 70-talet, med de fasta madrasserna, och de spända polyesterlakanen. Men svagt kaffe och våffla på frigolitfat kan man vara utan.

Tur i oturen var att vi inte lyckades få intresse för det resereportage med strandinslag vi hade föreslagit. Det var nämligen minusgrader nästan hela veckan. Kallast på decennier. Men resultatet av resan blev över förväntan. Reportageresor leder alltid till mycket intressanta lärdomar och, med ett slitet ord, möten. Det här var inget undantag. Vi fick svar på de frågor vi reste med, fick bra bilder, fick tag på de sista personerna i sista minuten för att reportagen skulle hålla och lyfta. Nu en tid av efterarbete vid skrivbordet, sedan ser jag fram emot nästa resa, vart den nu går.

Inför resan bestämde jag att börja året med en fräsch kamera och höja den tekniska nivån något. Jag hade sneglat på spegellöst, Fuji eller Sony. Men så fick traditionalisten i mig överhanden, och med pressad budget blev en Nikon D810, "refurbished". Den visade sig vara dåligt refurbished, så den är återlämnad, och tvekan slår till igen. Blir det en Sony trots allt? Eller X-T2? Bloggbilderna tagna med Fuji X70.

Inlagt 2018-02-01 04:13 | Läst 1006 ggr. | Permalink
Intressant läsning och dito foton tycker jag!
Svar från MattiasL 2018-02-01 11:51
Tack Måns!
Intressant läsning och snygga bilder (framför allt den översta bilden är ju grymt snygg)!
Svar från MattiasL 2018-02-01 11:51
Tack så mycket!
Intressant läsning och dito bilder. Vilken var din uppdragsgivare? Ser fram emot nästa reportage.
Svar från MattiasL 2018-02-01 11:52
Tack!
Sveriges Natur, Ottar och Elle denna gång.
Intressant. Tack för att du visade och berättade!
Svar från MattiasL 2018-02-01 19:33
Tack Magnus!