Ur en utlandssvensk frilansfotografs synvinkel

Översvämning

"Flash flood" är ett begrepp jag fått stifta bekantskap med allt mer på senare tid. När molnen dumpar mängder av vatten på kort tid, över stormvattensystemens kapacitet. Igår drog det fram västerifrån. Nödsignal på allas mobiltelefoner och vi fick skynda hem för att stänga fönster som lämnats öppna, men snabbt var det ordentligt med vatten på vägarna, och på vissa håll hade det rentav blivit någon sorts övertryck i avrinningsbrunnarna, som istället sprutade ut mer vatten. Jag knatade ut en kort stund med den vattentäta kameran, eftersom jag redan var genomblöt, och stod med vatten upp till smalbenen. 

Inlagt 2019-07-24 00:50 | Läst 838 ggr. | Permalink
Är det vad man numera kallar för exteremväder, läcker bild...
😊
Det är väl så här klimatforskare tror att vädret blir även i Sverige framöver.. 'vädret' blir mer extremt åt alla håll.. kanske det redan började med förra årets extremt varma sommar här, en värme som man inte har dokumenterat tidigare.. och man började dokumentera temperaturer ungefär år 1750, innan dess vet man inte alls..
Hälsn!
Tack för kommentarer. Ja, det har svängt rejält i temperaturerna här. Uppåt 35 grader ett par dagar, sedan flash flood, och just nu är det väldigt behagligt runt 20. Vintern var knepigare, då svängde det mellan femton minus och fem plus över natten ibland. Och varje år tycks de här "100 year storms" komma numera.
Jag var i New Orleans för två veckor sedan och fick uppleva en thunder storm under onsdag förmiddagen. Fick flash flood och tornado varningar på sms. Det kom ca 170 mm regn på några timmar och åskade intensivt. Skulle av olika anledningar bara gå över gatan från mitt hotell och då gick vatnnet upp till knäna. Har aldrig tidigare varit med om något liknande, men en häftig upplevelse tycker jag som turist. Lokalbefolkningen kanske inte håller med....
Svar från MattiasL 2019-07-24 19:21
Ja jäklar, ungefär det har jag varit med om också i New Orleans. Jag var där och jobbade i samband med jazzfestivalen för ett par år sedan. En av dagarna hann jag höra Wayne Shorter och Herbie Hancock, sedan brakade det loss, och Stevie Wonder kom ut på scen och berättade att de tyvärr fick stänga området. Allt blev lera, och så fick vi trava hem, för något annat färdsätt gick inte att få tag på. Stundtals vatten till knäna då också. Vet inte hur mycket vatten som kom in i kameran, men den överlevde. Vi försökte värma oss på ett café på vägen, men AC:n var på max för att hantera fuktigheten, så det kändes som tolv grader där inne.
Snygg bild, förutom väldigt påpassligt tagen.Passar perfekt i svartvitt och aningen oskarp! Hälsningar/ Björn T
Svar från MattiasL 2019-07-25 02:56
Tack och bock!