Ur en utlandssvensk frilansfotografs synvinkel

Se den egna staden

Med nedstängda restauranger, kaféer och barer går livet inte i så många knop. Jag håller mig inne för det mesta, men cyklar ner till kontoret ett par gånger om dagen för att byta batterier i min gamla kamera som står och gör en timelapse under veckan. Kontorsbyggnaden är en spökstad, så ingen risk att smittas där. I det här läget har jag skruvat på shift-28:an och försöker hålla rutinen att ta några bilder av byggnader och stadsmiljöer, i brist på andra projekt. Det är givande att se staden man ofta rusar igenom i lite lugnare tempo.

Inlagt 2020-03-17 22:01 | Läst 1231 ggr. | Permalink
Gillar bilderna (är svag för ”Americana”). Det står i din profil att bor i Bromma men det tror jag så mycket jag vill på! Var är bilderna i bloggen tagna? Ser gärna flera!
Mvh
Fredrik
ztenlund 2020-03-17 23:55
New London, CT, om alla är från samma ort.
Svar från MattiasL 2020-03-18 00:15
New London stämmer bra :-) Tack för kommentar!
Frekeman 2020-03-18 11:03
Tack för infon, Mattias och Martin. Nu fick jag ju anledning att lära mig lite geografi och inser att man på en ca 3 timmar är i NYC. Gatufotografen i mig känner sig lite avis! :-)
Svar från MattiasL 2020-03-18 12:50
Japp, stämmer. 2,5 med tåg rentav. Det är ett faktum jag förvaltar dåligt i form av just gatufoto. Är inne i stan med jämna mellanrum för jobb, men har jämt för bråttom för att få till något meningsfullt gatufoto. Men det kan bli ändring på det om ett tag...fortsättning följer :)
Om man ändå får lufta teknikfrågor så har du väl en gammal Nikon 28mm shift? Jag hade en sån men kom inte lika bra överens med den som du gör. Jag tycker du gör helt rätt som släpper in en liten nypa uppåtlutning i bilderna. Så gjorde de gamla arkitekturfotograferna och det känns bra nu med.

Sen några veckor har jag skaffat annan 28mm shift, Pentax från typ 1976, med ungefär samma bildkaraktär. Det är faktiskt kul att köra Slow Photography med FF, stativ och Live View och ställa in noga på skärmen.

Hoppas att det räcker med en Brief intermission! Här börjar det kännas jättekonstigt.
Svar från MattiasL 2020-03-18 18:16
Japp, PC-Nikkor 28/3,5. Det är det enda perspektivkontroll-objektivet jag använt, och jag trivs verkligen bra med det. Jag använder det kanske på lite udda vis, nästan jämt på frihand, som något slags kombinerat gatufoto/arkitekturobjektiv. Nu sitter rutinen fokusera - blända ner till 11 - lås exponering - skifta - exponera, så det går rätt snabbt.

Pentaxen verkar fin! Jag minns att du nämnde den. Har du den på en K1 eller liknande? Vore kul att jämföra Nikon, Pentax och Schneider från samma era någon gång.

Ja vi får se hur saker artar sig. Klart märklig situation.
Amerikanska mellanstora städer: Har du sett filmen "Paterson" av Jim Jarmusch? Jag såg den häromveckan och gillade den verkligen! Filmpoesi. Paterson är en stad som ju finns på riktigt och Paterson heter huvudpersonen.

Filmen är också en hyllning till amerikanske poeten William Carlos Williams som i sin diktcykel i fem band skildrade staden Paterson och hade en huvudperson med samma namn.

Ett skrynkligt stycke
brunt papper
ungefär av en

människas storlek
och omfång
rullade långsamt

med vinden runt
och runt på
gatan då en bil

körde över det
och pressade det
platt mot

marken. Olikt
en människa reste
det sig igen och

rullade med vinden
runt runt och blev
som det var förut.
Svar från MattiasL 2020-03-18 18:08
Å fint! Den har jag inte sett, men det kan bli bra läge nu. Parerson, visst är det New Jersey? Tack för tips och dikt!
Jag fattade nog inte då att det är f/11 som gäller utan började med f/4. Detta var ju på filmeran och jag hade börjat med att köpa linsen, sen ett hus (F3).

Nu har jag Pentax K-1 hus, kör nästan alltid f/11 och ISO 200 med shiftoblektivet. Har skaffat ett lätt kolfiberstativ också. Och L-bracket. Och kabelutlösare. Slow Photography.

Pentaxlinsen har ingen skruv att shifta med, den har ett vridreglage som funkar bra. Jag har tagit några bilder som ligger här på FS, hittas t ex via recensioner, Pentax 28mm shift och "bilder".

Den Nikon jag köpte var lite glapp i slidfunktionen eftersom någon tidigare användare inte använt skruven utan tryckt till. Jag skaffade verkstadshandbok och rätt skruvmejsel och höll till på ett upp och nedvänt lagom stort kartonglock med kanter så att inget kunde tappas bort. Shiftfunktionen blev bra, den gick bra att ställa in precis lagom.

Paterson, New Yersey. Stan har 144 000 invånare och påminner en del om Norrköping i storlek och textilhistorik. Av filmen att döma är det mesta väldigt vardagligt. Intressant stadspark med järnbro för gammal järnväg och ett vattendrag.