Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Ännu en gång...hoppa över om du är trött på ljusfestivalbilder...

De tar aldrig slut, foton tagna under ljusfestivalen Allt ljus på Uppsala.... (beklagar, kanske tycker några att det blir lite tjatigt med ljus...). Nu är turen kommen till den andra omgången vilket inträffade i november år 2010. Vid det laget hade jag övergett min Olympus E-500 och gått över till Pentax K-7. Huttrade ett par kvällar på borggården vid Uppsala slott inför det makalösa ljusspel som ackompanjerades av spännande musik. Huttrade; minns tydligt hur jag egentligen blev stelfrusen för det var rejält kallt, med väldigt många minusgrader. I mitt förra inlägg i går framförde jag anmärkningar på de mörkerfotoegenskaper som Olympus E-500 har; Pentax K-7 är inte heller idealiskt i detta avseende tyvärr. Den här gången var jag dock klok nog att ta med stativet så nog blev fotona tillräckligt skarpa för den som är lite petigare med det. Alla ser kanske inte skarpa ut i förstune, men -  titta på dörren. 

 

 

Ingen av bilderna visar slottets naturliga fasad även om kanske denna ovan är den som kommer närmast. Denna tegelvägg i installationen "rasade ihop" till slut, ungefär likt som Roger Waters The Wall gjorde på scenen, rätt verklighetstroget. Effektfullt (båda)!

 

 

Slottet brinner. I verkligheten har det brunnit i slottet i alla fall två gånger, åren 1572 och 1702.

 

 

Moderniteter på fasaden. Visst fanns det något TV-spel med dessa figurer, har något svagt minne av det i alla fall.

 

 

Geometri. Var lite förargad över det lysande fönstret högt upp denna kväll, men egentligen passar det nog bra att det lyste där.

 

 

Mer geometri. Inget stod still i denna ljusinstallation som pågick under 12 minuter (om jag nu minns rätt) och som startade om gång efter gång. Hade det inte varit så kallt så hade man kunnat fastna där för timmar, så fascinerande var alltsammans.

 

 

Lite vårkänslor spirade fram där...

 

 

... för att gå över till en prunkande sommar, mitt i den stränga novemberkylan.

 

Inlagt 2012-12-21 23:47 | Läst 3235 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Vad helt underbart få se dina bilder. Härligt med kommuner som spenderar skattemedel på detta sätt till glädje för så många även för mig genom dig.

Jag fick plötsligt sådan lust fixa några vårbilder när jag hörde på vacker julmusik. Det måste ha slått slint i hjärnan denna kväll. Vad gör det skall nu göra min blogg.

Sköt om dig väl och ha fina dagar samt sov gott.
###¤¤Gun-Inger
Svar från RHelena 2012-12-22 15:14
Skattepengar kan användas på många sätt och att någon liten del går till den här typen av arrangemang är helt rätt tycker jag. Ännu bättre då ljusfestivalen är ett samarrangemang mellan kommunen och ett stort antal företag inom Uppsala City (som ägs av Uppsala Handelsförening och Fastighetsägarna i city) och andra fristående företag. Detta är kanske ett bra exempel på hur marknadskrafterna kan bidra till att skapa något för det gemensamma. Det är klart, visst är också syftet att få folk ut i rörelse och gå ut på stan (och handla) under den vanligen så trista novembermånaden.
Vårbilder är aldrig fel...
Så häftigt! Branden, spelet och geometrin gillar jag mycket!
Ha det fint!
ewa
Svar från RHelena 2012-12-22 15:17
Har svårt att säga vad som var häftigast av allt man såg men spelfigurerna hörde samman med de "enerverande" musik som hörde TV-spelen till när de kom, Vivaldis Fyra årstider strömmade ut med blomstren; synd att man inte filmade alltsammans. Ha det!
Vilken trevlig kavalkad du bjuder på här. Riktigt kul att titta på för jag missade det här evenemanget.

/Torbjörn
Svar från RHelena 2012-12-22 15:27
Du missade en hel del stort och smått det året. Slottsinstallationen var minnesvärd i sin pampighet och gör sig bra på bidl. En väldigt lågmäld installation med några "vardagsrumslampor" uppställda längs en gångstig mellan Ackis och slottet satte sina spår i hjärnan med, inte för lamporna i sig utan vad man fick höra när man närmade sig de enskilda lamporna. Glam och stoj som så sakteliga urartade till något förfärligt som somliga får uppleva på riktigt. Ljusinstallationer kan bli så mycket mer än myspys då modiga konstnärer gör något av temat. Då kan det bli tankeväckande konstupplevelser som består hos betraktare/lyssnare.
Häftigt! Det missade jag också... får väl göra mitt bästa till nästa gång. 2014, var det väl?
/Anna
Svar från RHelena 2012-12-23 15:11
November 2014 bör bli nästa gång, om man nu tänker hålla traditionen. Hoppas det!